Kolumne 3085 prikaza 22. siječnja 2019.

Ručak ili snack: Calzone s pivskim tijestom

50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Na recept za ovo tijesto naišla sam sasvim slučajno. Imala sam otvoreno pivo koje nitko nije htio popiti pa sam potražila ideje što s njim napraviti.

U originalu su po ovom receptu rađene lepinjice, no ja sam ih odlučila napuniti u formi pizze calzone. Moram vam reći da ću nadalje sve slane zalogaje pripremati s ovim tijestom. Dan kasnije sam prema istom receptu napravila i peciva za sendviče, a zasigurno ga možete iskoristiti i u pripremi  burgera i lepinja uz ćevape. 

Stvarno je odlično i  savjetujem vam da ga isprobate!

 

Možda vas zanima... Slasna verzija pastirske pite s purećim mesom Kolumne

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!

 | Author: 50 shades of hunger 50 shades of hunger

Sastojci:

  • 10 g kvasca
  • 400 ml piva
  • Žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 650 g glatkog brašna

Priprema:

  1. Kvasac i šećer preliti sa 100 ml toplog zagrijanog piva i pustiti 10-ak min da "proradi".
  2. Zatim dodati brašno u koje ste umiješali sol i u sve dodati preostalih 300 ml piva. Zamijesiti glatko tijesto i pustiti da se diže cca sat vremena.
  3. Kad se diglo još jednom premijesite i podijelite na 8-9 jednakih dijelova, toliko je meni ostalo. Na vama je da odlučite hoćete ih peci prazne kao lepinje, ili puniti kao sto sam ja. Ako pečete prazne, onda ih samo oblikujte u malo veće kugle, i malo spljoštite, da dobiju oblik lepinjice.
  4. Premažite uljem i ostavite još 15 min da se dižu i pecite na180 stupnjeva oko 20-30 min, dok ne porumene. Još vruće premažite uljem i pokrijte krpom.

 | Author: 50 shades of hunger 50 shades of hunger

Za calzone vrijedi sve isto, osim sto u tom slučaju tijesto razvaljate na krugove i u sredini ih namažete umakom od rajčice, složite šunku i sir i preklopite tijesto. Zavrnite rubove da nadjev ne curi i premažite uljem. Ja sam još posipala mješavinom začina za pizzu a vi možete i samo origanom. 

Napomena: Posolite i ulje kojim premazujete tijesto kako bi korica bila fino slana. 

 

Možda vas zanima... Pravi gušt: Bogata deep dish pizza Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.