U originalu su po ovom receptu rađene lepinjice, no ja sam ih odlučila napuniti u formi pizze calzone. Moram vam reći da ću nadalje sve slane zalogaje pripremati s ovim tijestom. Dan kasnije sam prema istom receptu napravila i peciva za sendviče, a zasigurno ga možete iskoristiti i u pripremi burgera i lepinja uz ćevape.
Stvarno je odlično i savjetujem vam da ga isprobate!
Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!
Sastojci:
- 10 g kvasca
- 400 ml piva
- Žličica šećera
- 2 žličice soli
- 650 g glatkog brašna
Priprema:
- Kvasac i šećer preliti sa 100 ml toplog zagrijanog piva i pustiti 10-ak min da "proradi".
- Zatim dodati brašno u koje ste umiješali sol i u sve dodati preostalih 300 ml piva. Zamijesiti glatko tijesto i pustiti da se diže cca sat vremena.
- Kad se diglo još jednom premijesite i podijelite na 8-9 jednakih dijelova, toliko je meni ostalo. Na vama je da odlučite hoćete ih peci prazne kao lepinje, ili puniti kao sto sam ja. Ako pečete prazne, onda ih samo oblikujte u malo veće kugle, i malo spljoštite, da dobiju oblik lepinjice.
- Premažite uljem i ostavite još 15 min da se dižu i pecite na180 stupnjeva oko 20-30 min, dok ne porumene. Još vruće premažite uljem i pokrijte krpom.
Za calzone vrijedi sve isto, osim sto u tom slučaju tijesto razvaljate na krugove i u sredini ih namažete umakom od rajčice, složite šunku i sir i preklopite tijesto. Zavrnite rubove da nadjev ne curi i premažite uljem. Ja sam još posipala mješavinom začina za pizzu a vi možete i samo origanom.
Napomena: Posolite i ulje kojim premazujete tijesto kako bi korica bila fino slana.
Dobar tek!