Kolumne 22. siječnja 2019.

Ručak ili snack: Calzone s pivskim tijestom

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Na recept za ovo tijesto naišla sam sasvim slučajno. Imala sam otvoreno pivo koje nitko nije htio popiti pa sam potražila ideje što s njim napraviti.

U originalu su po ovom receptu rađene lepinjice, no ja sam ih odlučila napuniti u formi pizze calzone. Moram vam reći da ću nadalje sve slane zalogaje pripremati s ovim tijestom. Dan kasnije sam prema istom receptu napravila i peciva za sendviče, a zasigurno ga možete iskoristiti i u pripremi  burgera i lepinja uz ćevape. 

Stvarno je odlično i  savjetujem vam da ga isprobate!

 

Možda vas zanima... Slasna verzija pastirske pite s purećim mesom Kolumne

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

Sastojci:

  • 10 g kvasca
  • 400 ml piva
  • Žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 650 g glatkog brašna

Priprema:

  1. Kvasac i šećer preliti sa 100 ml toplog zagrijanog piva i pustiti 10-ak min da "proradi".
  2. Zatim dodati brašno u koje ste umiješali sol i u sve dodati preostalih 300 ml piva. Zamijesiti glatko tijesto i pustiti da se diže cca sat vremena.
  3. Kad se diglo još jednom premijesite i podijelite na 8-9 jednakih dijelova, toliko je meni ostalo. Na vama je da odlučite hoćete ih peci prazne kao lepinje, ili puniti kao sto sam ja. Ako pečete prazne, onda ih samo oblikujte u malo veće kugle, i malo spljoštite, da dobiju oblik lepinjice.
  4. Premažite uljem i ostavite još 15 min da se dižu i pecite na180 stupnjeva oko 20-30 min, dok ne porumene. Još vruće premažite uljem i pokrijte krpom.

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

Za calzone vrijedi sve isto, osim sto u tom slučaju tijesto razvaljate na krugove i u sredini ih namažete umakom od rajčice, složite šunku i sir i preklopite tijesto. Zavrnite rubove da nadjev ne curi i premažite uljem. Ja sam još posipala mješavinom začina za pizzu a vi možete i samo origanom. 

Napomena: Posolite i ulje kojim premazujete tijesto kako bi korica bila fino slana. 

 

Možda vas zanima... Pravi gušt: Bogata deep dish pizza Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.