Kolumne 31. listopada 2017.

Sasvim drugačija: Juha od butternut tikve i batata

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ste ove jeseni sigurno već sto i jedan put jeli juhu od tikve ili bundeve, vjerujem da nisam jedina koja misli da bi bio red iskoristiti sezonu do kraja i uživati u cijeloj raznolikosti vrsta, oblika, okusa i načina pripreme.

Butternut tikva bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, a uz to je i divnog slatkastog okusa. Batat je također izvrsna, nutritivno bogata namirnica - kako mikronutrijentima i vlaknima, tako i škrobom, zbog čega može biti idealan lagan, a zasitan obrok.

 

Možda vas zanima... Zlevanka s makom u posve novom ruhu - zdrava i slasna! Kolumne

 

Danas sam vam pripremila recept za ukusnu jesensku juhu koja je zasitna, a sasvim lagana i ne opterećuje tijelo. Uz minimalnu termičku obradu namirnica, bez nepotrebnog dinstanja i pečenja, s masnoćama iz sjemenki kao cjelovitog izvora i naravno, uz prstohvat radosti i lakoće kišnih i sunčanih jesenjih dana.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Čokoladne truffles kuglice s lješnjacima Kolumne

 

Sastojci:

  • 300 g butternut tikve
  • 150 g batata
  • 40 g korijena peršina
  • 2 velika režnja češnjaka
  • 1 mala glavica luka
  • 2 prstohvata himalajske soli
  • manji prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • manji prstohvat chili paprike
  • 25 g suncokretovih sjemenki
  • 1 jušna žlica suhog delikatesnog kvasca
  • oko 500 mL vode (može i više ili manje, ovisno koliko gustu juhu volite)

 

Priprema:

  1. Ogulite batat, tikvu, luk i češnjak i narežite na sitne komade.
  2. Operite i narežite korijen peršina.
  3. Stavite batat i peršin u lonac s vodom, i nakon što zavrije, kuhajte 7-10 minuta na laganoj vatri.
  4. Zatim dodajte tikvu, češnjak, luk, chili i muškatni oraščić i nastavite kuhati još 5 minuta na laganoj vatri.
  5. Maknite lonac sa štednjaka i dodajte kvasac i sol.
  6. Sve skupa izblendajte pomoću blendera ili štapnog miksera dok ne dobijete glatku teksturu. 

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.