Butternut tikva bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, a uz to je i divnog slatkastog okusa. Batat je također izvrsna, nutritivno bogata namirnica - kako mikronutrijentima i vlaknima, tako i škrobom, zbog čega može biti idealan lagan, a zasitan obrok.
Danas sam vam pripremila recept za ukusnu jesensku juhu koja je zasitna, a sasvim lagana i ne opterećuje tijelo. Uz minimalnu termičku obradu namirnica, bez nepotrebnog dinstanja i pečenja, s masnoćama iz sjemenki kao cjelovitog izvora i naravno, uz prstohvat radosti i lakoće kišnih i sunčanih jesenjih dana.
Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 300 g butternut tikve
- 150 g batata
- 40 g korijena peršina
- 2 velika režnja češnjaka
- 1 mala glavica luka
- 2 prstohvata himalajske soli
- manji prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- manji prstohvat chili paprike
- 25 g suncokretovih sjemenki
- 1 jušna žlica suhog delikatesnog kvasca
- oko 500 mL vode (može i više ili manje, ovisno koliko gustu juhu volite)
Priprema:
- Ogulite batat, tikvu, luk i češnjak i narežite na sitne komade.
- Operite i narežite korijen peršina.
- Stavite batat i peršin u lonac s vodom, i nakon što zavrije, kuhajte 7-10 minuta na laganoj vatri.
- Zatim dodajte tikvu, češnjak, luk, chili i muškatni oraščić i nastavite kuhati još 5 minuta na laganoj vatri.
- Maknite lonac sa štednjaka i dodajte kvasac i sol.
- Sve skupa izblendajte pomoću blendera ili štapnog miksera dok ne dobijete glatku teksturu.
U slast!