Kolumne 15. ožujka 2016.

Savijača od dizanog tijesta punjena sirom

Savijača od sira
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži nam se Uskrs, a tako i kolači s dizanim tijestom, pince, pletenice i sve ostalo što pečemo za ovaj blagdan.

Pincu pečem po maminom receptu i uvijek ispadne savršena, a ove godine ću peći i savijaču od dizanog tijesta sa sirom. Stvarno je izvrsna, a s nadjevom se slobodno možete poigrati. Bila sam sigurna da imam grožđice, ali u nedostatku istih sam koristila limuncine. Možete koristiti i brusnice, ovisno što vam paše uz sir.

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • vrećica suhog kvasca
  • 2 žumanjka
  • 125 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
  • 1 jaje za premazivanje
Savijača od sira | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 50 g limuncina (kandirane korice limuna)

Priprema:

  1. U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira.
  2. U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
  3. Pustiti na toplom da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom, maslacom i dodati u tijesto s kvascem. Sve lijepo izmiješati da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti opet da se diže.
  4. U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke.
  5. Tijesto podijeliti u dva dijela i stanjiti ih na debljinu od 1 cm. Premazati oba dijela s nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle.
  6. Peći pola sata na 180 stupnjeva

 Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.