gastro postao
Bliži nam se Uskrs, a tako i kolači s dizanim tijestom, pince, pletenice i sve ostalo što pečemo za ovaj blagdan.
Pincu pečem po maminom receptu i uvijek ispadne savršena, a ove godine ću peći i savijaču od dizanog tijesta sa sirom. Stvarno je izvrsna, a s nadjevom se slobodno možete poigrati. Bila sam sigurna da imam grožđice, ali u nedostatku istih sam koristila limuncine. Možete koristiti i brusnice, ovisno što vam paše uz sir.
Tijesto:
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- vrećica suhog kvasca
- 2 žumanjka
- 125 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
- 1 jaje za premazivanje
Nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 1 jaje
- 100 g šećera
- korica jednog limuna
- 50 g limuncina (kandirane korice limuna)
Priprema:
- U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira.
- U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
- Pustiti na toplom da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom, maslacom i dodati u tijesto s kvascem. Sve lijepo izmiješati da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti opet da se diže.
- U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke.
- Tijesto podijeliti u dva dijela i stanjiti ih na debljinu od 1 cm. Premazati oba dijela s nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle.
- Peći pola sata na 180 stupnjeva
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.