Kolumne 13. ožujka 2018.

Širite ljubav cijele godine uz slatke kolačiće

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Budite originalni i iznenadite najdraže ženske osobe poklonom vlastite izrade u koji možete utkati dio svoje kreativnosti!

Osvojite svoju voljenu osobu neodoljivim kolačićima od orašastih plodova, datulja, kakaa i maca praha. Nabrojene namirnice spadaju u sam vrh po nutritivnom bogatstvu koje sadrže. 

 

Možda vas zanima... Brzi zobeni desert s jabukama i sladoledom Kolumne Možda vas zanima... Nezaboravni dvobojni vege sladoled Kolumne

 

Izdvojila bih jedan sastojak koji mnogi nutricionisti ubrajaju u super hranu. Radi se o biljki maca. Zovu je i „pametnom biljkom“ jer djeluje adaptogeno na organizam tj. održava ravnotežu hormona (prepoznaje višak i manjak hormona i djeluje na njihov balans). Maca pomaže ženama u menopauzi ublažavajući njene simptome a muškarcima u  liječenju problema s libidom .  

 Za ove kolačiće ne treba vam pećnica nego multipraktik, kalupi u obliku srca te malo strpljenja i kreativnosti. Ukrasite kolačiće tamnom čokoladom po svojoj želji i iznenadite vama najdražu osobu. 

Sastojci

Za kolačiće 

  • 2 šalice datulja
  • 1 šalica oraha
  • 1 šalica badema
  • ½ šalice indijskih oraščića
  •  ½ šalice kakao praha
  •  ¼ šalice drobljenog zrna kakaa
  •  1 jušna žlica otopljenog kokosovog ulja
  •  1 čajna žličica himalajske soli
  •  1 čajna žličica maca praha

 

Za preljev

  • 70 g tamne čokolade sa 74 % kakaa
  • 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja

 

*1 šalica = 2,5 dl

 

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema:

  1. U multipraktiku pomiješajte orahe, bademe i indijske oraščiće do zrnaste strukture..
  2. Dodajte datulje i još jednom dobro miksajte .
  3. Dodajte ostale sastojke osim drobljenog zrna kakaa i miksajte dok ne postane kompaktna smjesa. 
  4. Miksanu smjesu premjestite u neku veću posudu i pomiješajte s drobljenim zrnima kakaa. Najbolje da to napravite rukama.
  5. Veću tepsiju obložite papirom za pečenje i dobivenu smjesu nanesite i ravnomjerno rasporedite po papiru. Dobro pritisnite i poravnajte rukama ili žlicom.
  6. Tepsiju stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
  7. Nakon hlađenja kolač vadite kalupima u obliku srca i opet stavite na hlađenje.
  8. Napravite preljev; na pari otopite čokoladu i kokosovo ulje.
  9. Kolačiće umačite u rastopljenu čokoladu ili ih jednostavno prelijte čokoladom. 
  10. Poslužite kolačiće odmah ili ih držite na hladnom do posluživanja. 

 

Iznenadite svoju voljenu osobu i podijelite s njom neodoljive kolačiće! 

 

Zdravu Ivu potražite na blogu i Facebooku.                                    

                  

  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.