Kolumne 31. listopada 2017.

Sjajno mjesto za ljubitelje najboljih domaćih vina

foto: Gastro Snob
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš novi kolumnist Josip Novosel, a.k.a. Gastro Snob, ovoga puta opisuje kako se proveo u jednom od najpoznatijih wine barova u strogom centru metropole...

 

Neki dan sam utjerivao dugove po gradu. Sredio sam se skroz: obrijana glava, ulaštene cipele, Pino Silvestre, knjižica s prijetnjama za kamatare početnike ”Ne zanima me što ti kasni penzija bako. Pare na sunce il’ ti vadim zlatne zube!”

Bio bi to sasvim jedan običan dan u životu samozatajnog kamatara iz Čučerja da me u jednom trenutku u Tomićevoj nije zaustavio Dario Drmač iz Unex marketinške agencije – Šta ti radiš ovdje? – A šta ti radiš ovdje? Na kraju je ispalo da je on vlasnik wine bara Basement u Tomićevoj, a upravo je sa svojim kolegicama na terasi ispijao vina.

Wine bar Basement
Dario Drmač i njegova djelatnica iz Unex marketinške agencije
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Imali su neki afterwork party. Nagovorio me da im se pridružim u degustiranju vina, a ja kao pripadnik poznate čučerske vinarske obitelji, nisam mogao odbiti taj ljubazan poziv. Počeo je Dario pričati kako surađuje s domaćim OPG-ovima i da u ponudi ima najbolja hrvatska vina te pokoje iz Srbije i Slovenije. Proveo me kroz wine bar da malo razgledam kako izgleda unutra.

Wine bar Basement
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Wine bar Basement
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ja sam ga ljubazno prekinuo: ”Ovdje se sam priča, a ništ’ se ne pije. Donesi neku bocu i nareži malo Drniškog pršuta. Nećeš meni prodavati te marketinške fore! Daj da ja to probam, pa ću ti odmah reći dal’ imaš prolaznu ocijenu kod Gastro Snoba.” Ubrzo su nam konobari donjeli na stol platu s pršutom i sirom te bocu Ivančić Griffin Single Vineyard 2015. Jedan je konobar naglasio kako samo u Kiseljaku i Las Vegasu dva konobara poslužuju jedan stol, a u Darijevim očima se vidio ponos kad je spomenuo Kiseljak.

Wine bar Basement – plata
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Sir u maslinovom ulju i pršut koji se topio u ustima kao led u frižideru moje bake, ne može bolje. Nisam mu htio odmah dati do znanja da sam oduševljen jer bih ispao amater. Rekao sam ”Sjajna plata, ali vino bi moglo biti mrvicu hladnije.” Znalci poput mene osjete razliku od pola stupnja. Naime, u riječniku pod štednja je moja slika sa zavrnutim radijatorima. Nakon treće butelje, osjetio sam koliko je zapravo ovo vino bilo dobro. Jednostavno je klizilo niz grlo.

U tom trenu me nazvala Ivona. Bila je s frendom u gradu. Ja sam skroz zaboravio da se moramo naći. Rekao sam joj neka nam se pridruže. Terasa je u tom trenutku već bila skroz popunjena.

Wine bar Basement
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ivona se opasno sredila. Zasijenila bi i Kaylie Janner, a kad ste u društvu nekog tko izgleda kao najzgodnija pripadnica klana Kardashian, onda je potrebno naručiti neko dobro crno vino. Meni je za oko zapeo Ritošin Muškat ruža – Autohtona sorta vinove loze raširena u okolici Poreštine. Specifična mirisa po cvijetu ruže. Muškat Ruža vinarije Ritoša ima bogat, zavodljiv miris u kojem dominiraju kandirane brusnice, šumske jagode i maline. Bez panike. Ovo nije moj gay osvrt na vino. Prepisao sam to s Googlea. Ja mogu samo reći da mi je ovo jedno od najboljih vina koje sam propao ikad u životu. Dolazi u buteljama od pola litre i da se nudi u Dioni, bi bih pijan dan i noć, al’ jbg., blagajnica Željka naručuje samo Vranac i vino iz tetrapaka.

Wine bar Basement – Ivona Tićac
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Mislim da će mi Basement postati jedno od češćih odredišta za poslovne sastanke i after work partije, a od danas me slobodno možete zvati Jole Podrum.

Wine bar Basement – Josip Novosel aka Gastro Snob aka Jole Podrum
Foto: Ivona, Flash.hr

Fora je što Basement ima svoj web shop u kojem možete naručiti vina koja dostavljaju po Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu: https://www.thewineandmore.com . Ja sam si kod njih u baru uzeo za doma dva Buhačeva Rosea (i Mladen Grdović uzima putne, pa mogu i ja). Kad kupujete vina u baru cijene su 30% niže od navedenih, a možete si naručiti i pršut, dimljene kozice, škampe…. Zapravo je to osim wine bara i Basement shop, nešto kao Diona za bogate...


Buhač Možda vas zanima... Vinarija Buhač: Vjerojatno najbolja hrvatska „value for money“ vina None

 

Wine bar Basement – Buhač Rose
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Išao sam drugi dan na obiteljski ručak u Čučerje pa mi je palo na pamet da jednu butelju poklonim starcima. Spremala se tradicionalna, nedjeljna purica s mlincima, a uz to jelo se još nikad nije pio Rose iz staklene boce.

Viseči vrtovi Čučerja i Buhač Rose – ulje na platnu Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Donio sam ponosno butelju na stol, a otac je ubrzo rekao: ”Ženo! Jesi za crno vino?” Upitao sam ga ljubazno ”Kakvo j*** crno vino? Pa imam tu butelju Rosea. Nova, neraspakirana, prvi vlasnik.” Stari ”Ne seri! Već sam načeo crno vino i sad ga moram potrošiti. Miči taj otrov!” Otac je odložio Rose i posegnuo za najkvalitetnijim plastičnim karnisterima crnog vina.

Najkvalitetnije čučersko crno vino
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

 

WINE BAR BASEMENT
Tomićeva 5
Zagreb, Croatia
Tel: 01 7774 585
https://www.facebook.com/WineBarBasement
https://www.thewineandmore.com

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob aka Jole Podrum, samozatajni sin poznatog vinara iz Čučerja, dopisni član magazina ”I kamatari imaju osjećaje”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.