Kolumne Grillaj odgovorno uz Gastrolovce 02. lipnja 2020.

Sočna vratina s pogačicama od čvaraka i dipom od skute

foto: Marijana Zlomislić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Obožavam Okuse zavičaja! Jer su baš to… okusi zavičaja. Oni koji prizivaju neke davne mirise, sjećanje na bake, selo i toplinu. Još kada uskoče u Grill and Chill kombinaciju i dobiju dodatnu dozu dima...

Meso koje mi je među dražima s grilla je svinjska vratina, čvarke obožavam, a svinjska mast je redovna u mojoj kuhinji jer se radi o prirodnoj masnoći koja nije štetna u umjerenom korištenju i daje divnu aromu jelima. Inspirirana tim namirnicama, osmislila sam jednostavne, brze i super fine zalogaje koji će dobro poslužiti za feštu uz roštilj, a mogu biti i samostalni snack svaki za sebe u raznim kombinacijama.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Pogačice od čvaraka s grilla:

  • 500 g brašna
  • 150 g čvaraka iz asortimana Okusi zavičaja
  • 100 g svinjske masti iz asortimana Okusi zavičaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g kremastog jogurta
  • 80 g vode 
  • 15 g soli
  • 5 g papra
  • 1 jaje

Priprema pogačica:

  1. Čvarke nasjeckajte na komadiće. Pomiješajte suhe sastojke i dodajte mokre, uključujući svinjsku mast te zamijesite glatko tijesto.
  2. Razvaljajte na maksimalno 1 cm debljine, izrezujte krugove promjera po želji.
  3. Pecite na grill ploči na slabijoj vatri s obje strane ili na rešetku položite deblji sloj aluminijske folije. Pri pečenju pokrijte pogačice komadom alu folije. Možete ih peći i kao deblje mini tortilje ili u formi koja vam odgovara.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Dip od kravlje skute s pancetom:

  • 200 g skute
  • 200 g vrhnja
  • Korica ½ manjeg BIO limuna
  • 2 sitno sjeckana mlada luka
  • Sol, papar
  • 100 g pancete

Priprema dipa:

  1. Pancetu popržite s obje strane na grillu da se dobro zapeče, odložite je na papirnati ručnik da se ocijedi.
  2. Ostale sastojke pomiješajte i dodajte soli i papra po želji. Rasporedite u širu zdjelu i po površini pospite sitno sjeckanom prženom pancetom i zelenim dijelom mladog luka.

Ostalo:

Budući da je vratina iz Grill&Chill asortimana već marinirana, samo je trebate dobro zapeći s obje strane i brzo poslužiti. Nemojte zaboraviti na salatu!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.