Moji klinci najviše vole muffine, iako za neke pojedince ne zaslužuju da ih se naziva kolačem, ja smatram da su itekako odličan desert ako ih obogatimo finim sastojcima.
Ovi su toliko lagani, pahuljasti i sočni u isto vrijeme, a kokos i jagode zaista se dobro nadopunjuju. Pekla sam ih tri dana za redom, pa ako vam to nije dovoljan dokaz izvrsnosti - isprobajte i uvjerite se sami!
Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!
Sastojci:
2 jaja
100 g šećera
60 ml ulja
20 g maslaca
150 ml voćnog jogurta (ovaj put od jagode)
200 g glatkog brašna
20-30 g kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
+
džem od jagode za punjenje
2-3 veće svježe jagode, narezane na komadiće
Priprema:
- Umutiti smjesu za muffine kao i inače, posebno tekući, posebno suhi sastojci, a zatim polako sjediniti i ne miješati predugo, tek toliko da se sastojci lijepo povežu.
- Puniti košarice ili kalupe malo više od pola. Na svaki stavite po žličicu džema od jagode i par komadića svježih jagoda.
- Moja preporuka, ako volite sir, stavite po žličicu svježeg sira uz džem i voće. Voće možete mijenjati po želji i ukusu, a i sezoni. Isto tako i okus voćnog jogurta. Kokos možete izbaciti i povećati količinu brašna na 220 g.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 oko 20-25 min.
Ohlađene pospite šećerom u prahu ili kokosom i poslužite!