Ovaj domaći sok od kore naranči je prefin, a nije ni zahtjevan za napraviti. Za svega 15 kuna možete imati do 10 litara savršenog osvježenja.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 1 kg naranči
- 4 žlice limunsku kiseline
- 800 g - 1 kg šećera
- 10 litara mlake vode
Postupak pripreme:
- Naranče dobro oprati (ja sam ih prala sa sodom bikarbonom i četkicom).
- Oguliti koru (dio mesa naranče smo pojeli, a ostalo sam spremila u zamrzivač za Jaffa kolač).
- Koru posuti s limunskom kiselinom 0.5 - 1 l vode, promiješajte i ostavite par sati pa 24h da odstoji.
- Smjesu stavite kuhati, povremeno miješajte. Ako voda ispari, dodajte još (jedino pazite da u konačnici iskoristite 10 litara). Kad su naranče mekane, da se skoro raspadaju na dodir vilicom, uspite šećer i još jednu litru vode i miješajte dok se šećer ne otopi.
- Uzmite štapni mikser i ispasirajte smjesu.
- Ja sam smjesu procijedila kroz fino sito, a ostatke iz cjedila sam pomiješala s još vode i još jednom izmiksala štapnim mikserom. Procijedite i taj dio, a onda polako ulijevajte ostatak vode. Litru po litru, uz konstantno miješanje štapnim mikserom. Ako ne budete miješali i ako prve 2-3 litre vode ne budu tople, može doći do razdvajanja smjese kad odleži. Uz miješanja i toplu vodu taj rizik smanjujete na minimum. Ako želite malo gušću smjesu, stavite litru manje, to je sad na vama i vašem ukusu.
- Pustite da se malo prohladi, a onda sipajte u boce (ja sam u obične plastične).
- Ohladite i nazdravite homemade juiceom.
- Nas troje ovu količinu popijemo kroz 5-6 dana, pa tako savjetujem i vama.
Dobar tek!