Kolumne 26. siječnja 2019.

Sok od kore od naranče - savršeno zimsko osvježenje

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
"Ovo je jedan od najdražih recepata koje sam dobila od svoje predivne svekrve", rekla nam je Irena s bloga Pregacha na početku priče o jednom pravom zimskom domaćem soku.

Ovaj domaći sok od kore naranči je prefin, a nije ni zahtjevan za napraviti. Za svega 15 kuna možete imati do 10 litara savršenog osvježenja.

 

Možda vas zanima... Muffini od naranče - poslastica koja miriše na zimske radosti Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Jaffa torta Možda vas zanima... JAFFA TORTA Slastica iza koje ne ostaju ni mrvice Recepti Marmorni kolač s klementinama Možda vas zanima... Slatka zima uz mramorni kolač s klementinama Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Potrebno vam je:

  • 1 kg naranči
  • 4 žlice limunsku kiseline
  • 800 g - 1 kg šećera
  • 10 litara mlake vode 

Postupak pripreme:

  1. Naranče dobro oprati (ja sam ih prala sa sodom bikarbonom i četkicom).
  2. Oguliti koru (dio mesa naranče smo pojeli, a ostalo sam spremila u zamrzivač za Jaffa kolač).
  3. Koru posuti s limunskom kiselinom 0.5 - 1 l vode, promiješajte i ostavite par sati pa 24h da odstoji. 
  4. Smjesu stavite kuhati, povremeno miješajte. Ako voda ispari, dodajte još (jedino pazite da u konačnici iskoristite 10 litara). Kad su naranče mekane, da se skoro raspadaju na dodir vilicom, uspite šećer i još jednu litru vode i miješajte dok se šećer ne otopi. 
  5. Uzmite štapni mikser i ispasirajte smjesu. 
  6. Ja sam smjesu procijedila kroz fino sito, a ostatke iz cjedila sam pomiješala s još vode i još jednom izmiksala štapnim mikserom. Procijedite i taj dio, a onda polako ulijevajte ostatak vode. Litru po litru, uz konstantno miješanje štapnim mikserom. Ako ne budete miješali i ako prve 2-3 litre vode ne budu tople, može doći do razdvajanja smjese kad odleži. Uz miješanja i toplu vodu taj rizik smanjujete na minimum. Ako želite malo gušću smjesu, stavite litru manje, to je sad na vama i vašem ukusu.
  7. Pustite da se malo prohladi, a onda sipajte u boce (ja sam u obične plastične).
  8. Ohladite i nazdravite homemade juiceom.
  9. Nas troje ovu količinu popijemo kroz 5-6 dana, pa tako savjetujem i vama.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.