Kolumne 24. srpnja 2018.

Super ideja: Hrvatski okusi u Velikoj Britaniji

foto: Davor Ribić
gastro postao gastro.24sata.hr
Davor je prije drugih odselio u bogatije i kulturnije destinacije, ali je jedno zauvijek zapamtio - okus hrvatskih namirnica. I kako je vrijeme prolazilo, tako mu je palo na pamet i prodavati najbolje domaće delicije tradicionalno dosadnom i suhoparnom jelovniku izloženim Britancima.

Danas zato pitamo Davora Ribića, 51-godišnjaka rođenog u Zagebu, kako je uopće došlo do te ideje, kako se snašao u pečalbi, što radi i od čega uopće živi.

 | Author: Davor Ribić foto: Davor Ribić

"Ah, sve je to počelo na vrlo uobičajen način za nas s ovih područja - morao sam se snaći. Nisam imao gdje kupiti fino bučino ulje pa sam tako zamolio frenda da mi preveze koju flašu "na crno". Eh, i tu je počela čitava ta priča o ponudi hrvatskih delicija na britanskom tržištu. Ustvari, priča je počela prije 51 godinu, jer mi moji dragi roditelji, tatek Josip i majčica Ana, vele da sam oduvijek fino volio pojesti. Počevši od Petit keksa na mlijeku pa do današnjih svakojakih oblizeka koje si znam pripraviti kad imam vremena. Ja sam za stalno nastanjen u UK zadnjih tri godine, a Britancima sam počeo nuditi Hrvatska izvorna ulja tek prije godinu dana, tako da bi se moglo reci da je ovo tek početak i probijanje na britanskom tržištu."

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Što u biti radiš?
"Prije tri godine, kada sam se za stalno nastanio u Velikoj Britaniji, počeo sam raditi kao vozač kamiona već drugi dan nakon što sam sa starom trojkom iz '97, natovarenom sa stvarima, stigao u malo mjestašce pored Worcestera. Spavao sam neko vrijeme u autu dok nisam našao odgovarajući smještaj i unajmio stan. Nakon šest mjeseci, otvorio sam firmu za transport i logistiku. I tako, malo po malo, uz puno rada i truda, polagano sam se snalazio i upoznavao mentalitet, način rada i razmišljanje Britanaca. Britanska kuhinja kao takva je zaista dosta jednolična, a svodi se na "full British breakfast", "fish and chips" i "roasted meet and potatos" preko vikenda. Sve ostalo je u stvari "uvozna kuhinja" iz svih dijelova svijeta.

Baš blizu mene je izvrstan Himalajski restoran, čisto kao primjer, a razne indijske, kineske, japanske, meksičke i ostale nacionalne kuhinje neću niti spominjati. I tako, kad god je netko od mojih engleskih prijatelja probao nešto iz Hrvatske, bio je oduševljen, što je samo pomoglo ideji da se Britancima ponudi nešto drugo. Nakon nekog vremena i dosta razmišljanja, odlučio sam ponuditi Britancima izvorno bučino ulje, koje je im je totalna nepoznanica ali, kako je ideja rasla tako sam se odlučio ponuditi i vrhunska Hrvatska maslinova ulja. Tako danas u ponudi imam nekoliko vrhunskih maslinovih ulja raznih proizvođača iz Istre, najbolja bučina ulja i orahovo ulje, a postoje određeni pregovori za sireve, džemove, suhomesnate proizvode i ostale vrhunske hrvatske delicije.

Trenutno trgovina radi samo kao online dućan - financijski mi je još uvijek nemoguće otvoriti "pravi". Plan je otvoriti nešto između Oil "kafića", slow/fast restorana i dućana, mjesto gdje će se moći degustirati ponuda hrvatskih delicija, pojesti nešto od kuhinje na hrvatski način i kupiti ponuđene delicije od vrhunskih ulja do Paške soli i sve ono što se nađe između. Ali sve to kad se stvori financijska "klima" (smijeh). Trenutno živim u jednom malom mjestašcu između Birminghama i Bristola pa bi bilo interesantno ovdje otvoriti takav dućan/restač/guštaonu - London mi je predaleko, i preskup za moje trenutne financijske mogućnosti."


 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Koje su reakcije na ovo što si donio?
"Recimo to ovako; kad probaju bučino ulje, moram ih mamiti nečim da probaju nešto drugo. Jednostavno, idu kao ovce na sol (smijeh). A kada probaju vrhunsko hrvatsko maslinovo ulje, to je otprilike kao kad nekome, tko nikad nije probao rakiju, daš čašicu da proba i on se nato zagrcne. Jednostavno, nisu naučeni na svu tu aromu, mirise i onaj osjećaj kada maslinovo ulje otpusti sve svoje čarobne arome po nepcu."

Planovi za budućnost?
"Planova je puno a najveći problem je sto imam manjak vremena. Ova ponuda Hrvatskih delicija na Britanskom tržištu je paralelni posao uz primarni. Ali prvi je korak napravljen i polako počinje lokalna edukacija Britanaca o postajanju hrvatskih delicija. Sljedeći korak je uspostavljanje kontakta s raznim dobavljačima za restorane. Jednostavno, idem polako i radim korak po korak. Kao sto kažu nasi stari, pokrivam se onoliko koliko mi je pokrivač dugačak. Kada se ostvare uvjeti za novi korak, napravit ću ga i početi razmišljati o sljedećem. Ne očekujem ništa preko noći ili kruha bez motike."

Maslinovo i bucino ulje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Što Britanci kuhaju s našim namirnicama, što im preporučuješ?
"Bučino ulje je uglavnom nepoznanica na Britanskom tržištu tako da baš i ne mogu pričati kako ga koriste. Ali kada god imam priliku, za degustaciju im ponudim jednostavne stvari. S obzirom na to da bučino ulje nije za klasično kuhanje, koristim ga kao dodatak, začin ili jednostavnije, kao desertno ulje. Isto kao i orahovo ulje koje također imam u ponudi. Za degustacije im obično ponudim bučino ulje preliveno po Mozzarelli, ili u klasičnoj grah salati, narezanoj rajčici, salati s jajima i lukom, zelenoj salati. Kad god imam priliku, ponudim im i "butternut soup" (vrsta male buče od koje se radi kremasta juha) s bučinim uljem, ili sladoled s madagaskarskom vanilijom preliven bučinim uljem. To ih obično raspameti (smijeh).

S obzirom na to da u ponudi imam i bučino brašno, znam ponekad napraviti i zagorsku zlevanku s bučinim brašnom ili neki sličan slavonski ili zagorski desert. Maslinovo ulje je jednostavnije za prezentirati jer je u zadnje vrijeme mediteranska kuhinja dosta popularna u Britaniji, pa samim time i maslinovo ulje. Koristi se na isti način kao i na našim prostorima zahvaljujući svjetski poznatim golim i obučenim, ali bez dlake na jeziku, britanskim kuharima i raznim kuhinjskim blogerima."

Na kojem se linku ljudi mogu informirati i nabaviti proizvode, ipak je hrpa naših krenula tamo trbuhom za kruhom?
Na internet adresi www.cfc4u.co.uk postoji online dućan (internetski dućan) s mogućnošću plaćanja svim karticama i PayPal uz dostavu kurirskom službom, a također postoje i Facebook stranice @CroFoodConnect. Još uvijek razvijam i unapređujem internet dućan i FB stranice koliko mi to slobodno vrijeme dopušta jer uvijek ima mjesta za poboljšavanje i unaprjeđivanje, recimo da je bazična forma za sada zadovoljena i služi svrsi. Može to puno bolje, ali ja sam "one man in two band" za sada.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.