Kolumne 06. listopada 2016.

Sve hrvatske pivovare 12: HEINEKEN Hrvatska

Karlovačko
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U našem ciklusu "Sve hrvatske pivovare", put nas danas vodi u Karlovac i pivovaru HEINEKEN Hrvatska!

Ime pivovare: HEINEKEN Hrvatska (Heineken Hrvatska d.o.o.)
Sjedište: Sjedište kompanije HEINEKEN Hrvatska je u Karlovcu, Dubovac 22.
Mjesto kuhanja: Piva iz asortimana Karlovačkog, uključujući i radlere, proizvode se u Karlovcu, kao i dio Heinekena, Amstel Premium Pilsener te Sokol. U asortimanu su i druga piva koja kompanija HEINEKEN Hrvatska plasira na tržište, a koja se proizvode u drugim zemljama: Affligem u Belgiji, Edelweiss u Austriji, Desperados u Francuskoj, a Brand IPA u Nizozemskoj.
Vrsta: velika pivovara
Vlasnik: Heineken International B.V.
Godina osnutka: Pivovara u Karlovcu osnovana je 1854. g.
Broj zaposlenih: Kompanija HEINEKEN Hrvatska ima 342 zaposlenika (podatak iz rujna 2016.).
Brewmaster: Daniel Verbanac, po struci magistar bioprocesnog inženjerstva, rukovoditelj je Odjela proizvodnje piva.
Ambalaža: Proizvodi kompanije HEINEKEN Hrvatska na hrvatskom su tržištu dostupni u različitoj ambalaži, ovisno o željama i potrebama potrošača. Tako se piva iz asortimana kompanije mogu pronaći u staklenim bocama od 0,25l, 0,33l, 0,4l i 0,5 l, limenkama zapremnine 0,33 l, 0,4l i 0,5l, PET bocama 0d 1 l, 1,854 l i 2l, bačvama od 30 i 50 l, a tu je i poznata Heineken „bačvica“ – Draught keg od 5 l.
Web: www.heineken.hr, www.karlovacko.hr, http://www.heineken.com/hr
Facebook: www.facebook.com/idemonakarlovacko, www.facebook.com/heineken/, www.facebook.com/Amstel-Premium-Pilsener-757965564339121/

Karlovačko | Author: Promo foto: Promo

Brandovi: U svom portfelju imamo vrhunske proizvode koji će zadovoljiti ukuse odraslih ljubitelja piva u različitim prigodama. Pored Karlovačkog svijetlog piva, u toj su obitelji još i: Karlovačko 0,0% Maxx, Karlovačko Limun Natur Radler, Karlovačko Natur Laganini Radler, Karlovačko Leđero Natur Radler, Karlovačko 0,0% Natur Radler, Karlovačko Royal 1854, Karlovačko crno i Karlovačko Nepasterizirano Retro. Također imamo i sljedeće brendove: Sokol, Heineken, Affligem Blonde, Affligem Double i , Amstel Premium Pilsener, Edelweiss Snowfresh, Desperados i Strongbow – cider br. 1 u svijetu, a nedavno su nam se pridružili i brandovi Laško Zlatorog, Laško Special piva u tri okusa te Union Radler s okusom grejpa.

Vrsta: U proizvodnom asortimanu imamo lager i radler piva, a u prodajnom leger, ale i radlere, kao i cider, koji zapravo spada u pjenušava voćna vina.

Alkoholni volumni udio, ekstrakt, vrsta piva:

Karlovačko | Author: Promo foto: Promo

Mala povijest pivovare: 

Pivovara u Karlovcu osnovana je davne 1854. Godine, a jedan od osnivača bio je barun Nikola Vranyczany. U prošlom je stoljeću pivovara u Karlovcu svojim odličnim proizvodima – pogotovo Karlovačkim pivom – zauzela posebno mjesto u srcima domaćih ljudi. Novije razdoblje u poslovanju pivovare, koja se tada zvala Karlovačka pivovara, počinje 1. travnja 2003. godine. Tada je HEINEKEN, najinternacionalniji proizvođač piva, postao vlasnik pivovare. Kao uspješan i značajan dio kompanije, Karlovačka pivovara 10. prosinca 2014. godine preuzima ime Heineken Hrvatska d.o.o. Kompanija drži čvrsto drugo mjesto na hrvatskom tržištu piva i svoje proizvode izvozi u Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Nizozemsku, Slovačku, Sloveniju i Švedsku.

Zanimljivosti:

Kompanija svojim brandovima zadovoljava različite potrebe potrošača, te ih se stalno trudi pozitivno iznenađivati inovacijama - novim proizvodima, okusima, pakiranjima te atraktivnim promocijama. U 2015. i 2016. godini predstavili smo Karlovačko Nepasterizirano Retro, posbena piva Affligem i Brand IPA, posebno izdanje Karlovačko Limun Natur Radlera koje u sebi sadrži limune s Visa, te novi okus cidera Strongobw – Dark Fruit odnosno crni ribiz.

Neke od promocija i sponzorstava našeg Karlovačkog su: Karlovačko korner, Rock Off, Heineken sponzorstvo i aktivacije Uefa Champions League i Ultra Europe, James Bond itd. Važni su nam odnosi s lokalnom zajednicom te redovito sponzoriramo i pomažemo događanja poput Riječnog kina uz Karlovačko, Dana piva, Ivanjskog krijesa, Međunarodnog sajma folklora, Sajma vlastelinstva, Karlovačkog cenera, Kunstbunkera i mnogih drugih lokalnih inicijativa.

2014. je godine kompanija s partnerima, tvrtkama Slavonija slad i Poljoprivredno prehrambenim kompleksom (PPK) te Poljoprivrednim institutom Osijek pokrenula inicijativu nabave domaćeg ječma za proizvodnju Karlovačkog i njegovih ekstenzija. Rezultat te suradnje je da se Karlovačko pivo u cijelosti proizvodi od hrvatskog ječma, pri čemu se stalno provode kontrole kvalitete budući da ječam mora zadovoljavati visoke standarde kvalitete kompanije.

U ožujku 2016. godine osnovan je i Klub proizvođača ječma Karlovačko, koji okuplja 27 proizvođača ječma, a cilj mu je kroz organizaciju edukacija i drugih sadržaja doprinijeti održivosti proizvodnje domaćeg ječma te razvoju hrvatske poljoprivrede općenito. U 2015. godini pokrenuta je i inicijativa nabave domaćih mandarina čiji sok se koristi u poizvodnji Karlovačko Radlera. Karlovačko Leđero Natur Radler sadrži sok od neretvanskih mandarina, a na početku sezone predstavljena je i limitirana ljetna edicija Karlovačko Limun Natur Radlera s viškim limunom. Karlovačko Natur Radleri spravljeni su od prirodnih sastojaka i ne sadrže konzervanse, umjetne boje ni sladila.

Karlovačko | Author: Promo foto: Promo

Svake godine surađujemo s Grupacijom proizvođača piva, slada i hmelja na zajedničkoj kampanji usmjerenoj protiv maloljetničke konzumacije alkohola; krajem 2015. godine u suradnji Grupacije i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske provedena je velika kampanja Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne.

Osoba za kontakt: Ljudmila Bratko Gašpić, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije
Kontakt mail: pr@karlovacko.hr 

Ako ste propustili, 11 dosadašnjih priča o pivovarama pročitajte na ovim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.