Kolumne 09. travnja 2019.

Tart s bijelom čokoladom, kikirikijem i slanim karamelom

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja.

Prhko tijesto je od zadnjeg gastro druženja uvijek isto (po receptu Sweet life by Karla) jer nema smisla mijenjati savršeno. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers s bijelom čokoladom, pa neka bude Snickers tart.

 

Možda vas zanima... Kakav hit: Superbrza čokoladna torta s čoko bananicama Kolumne

 

Još recepata potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 1/2 praška za pecivo Dolcela
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. U jednu posudu uspi brašno pa dodaj omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mikserom (ili ručno) miksaj tako da se smjesa poveže.
  2. Dodaj jaje i rukom zamijesi tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata.
  3. Izvadi ga iz hladnjaka i razvaljaj između dva pek papira tako da bude većih dimenzija od kalupa (ja sam radila u šest manjih silikonskih kalupa, a smjesa odgovara okruglom kalup promjera 26 cm ili kvadratom 24x24).
  4. Premjesti tijesto u kalup, lagano utisni prstima i malo izbockaj vilicom.
  5. Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja, po njemu možeš rasporediti keramičke perlice.
  6. Peci u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta.
  7. Izvadi i ohladi na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.

 

Možda vas zanima... Mliječne šnite s jagodama - najfiniji slatkiš iz djetinjstva Kolumne

 

Slani karamel s kikirikijem:

  • 220 g šećera
  • 60 ml vode
  • 125 g vrhnja za šlag
  • 120 g maslaca
  • 150 g kikirikija
  • Prstohvat krupne soli

Postupak pripreme:

  1. U svjetliju posudu uspi šećer i vodu.
  2. Stavi na srednju do srednje jaku vatru i miješaj dok se šećer ne otopi.
  3. Pusti da šećer i voda proključaju i ključaju bar pet minuta bez miješanja. Smjesa treba postati zlatne do zlatnosmeđe boje. Makni s vatre i dodaj vrhnje.
  4. Smanji vatru i kuhaj miješajući, dok se smjesa ne sjedini.
  5. Makni s vatre i pusti da se malkice prohladi, a onda ubacuj komadić po komadić maslaca i miješaj dok se ne otopi.
  6. Dodaj slani kikiriki i prstohvat soli. Ostavi da se ohladi.

Ganache od bijele čokolade:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zagrij vrhnje skoro do vrenja, a čokoladu nareži na sitne komadiće.
  2. Čokoladu prelij vrhnjem i pusti minutu da leži u vrhnju.
  3. Na kraju miješaj dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. 
  4. Hladnu koru za tart stavi na pladanj za posluživanje, stavi sloj karamela i na kraju prelij čokoladom.
  5. Ostavi u hladnjaku da se stisne i uživaj...

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.