Kolumne 1361 prikaza 09. travnja 2019.

Tart s bijelom čokoladom, kikirikijem i slanim karamelom

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja.

Prhko tijesto je od zadnjeg gastro druženja uvijek isto (po receptu Sweet life by Karla) jer nema smisla mijenjati savršeno. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers s bijelom čokoladom, pa neka bude Snickers tart.

 

Možda vas zanima... Kakav hit: Superbrza čokoladna torta s čoko bananicama Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Mliječne šnite s jagodama - slastica koja podsjeća na slađe dane Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Za prhko tijesto trebat će vam:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 1/2 praška za pecivo Dolcela
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. U jednu posudu uspite brašno pa dodajte omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mikserom (ili ručno) miksajte tako da se smjesa poveže.
  2. Dodajte jaje i rukom zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata.
  3. Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte između dva pek papira tako da bude većih dimenzija od kalupa (ja sam radila u 6 manjih silikonskih kalupa, a smjesa odgovara okruglom kalup promjera 26 cm ili kvadratom 24x24), premjestite ga u kalup, lagano utisnite prstima i malo izbockajte vilicom.
  4. Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja po njemu možete rasporediti keramičke perlice.
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta.
  6. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.

Slani karamel s kikirikijem:

  • 220 g šećera
  • 60 ml vode
  • 125 g vrhnja za šlag
  • 120 g maslaca
  • 150 g kikirikija
  • Prstohvat krupne soli

Postupak pripreme:

  1. U svjetliju posudu uspite šećer i vodu.
  2. Stavite na srednju do srednje jaku vatru i miješajte dok se šećer ne otopi.
  3. Pustite da šećer i voda proključaju i ključaju bar pet minuta bez miješanja.
  4. Smjesa treba postati zlatne do zlatnosmeđe boje.
  5. Maknite s vatre i dodajte vrhnje.
  6. Smanjite vatru naskozz slabu jačinu i kuhajte miješajući dok se smjesa ne sjedini.
  7. Maknite s vatre i pustite da se malkice prohladi a onda ubacujte komadić po komadić maslaca i miješajte dok se ne otopi.
  8. Dodajte slani kikiriki i prstohvat soli.
  9. Ostavite da se prohladi.

Ganache od bijele čokolade:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte vrhnje skoro do vrenja, a čokoladu narežite na sitne komadiće.
  2. Čokoladu prelijte vrhnjem i pustite minutu da leži u vrhnju.
  3. Na kraju promiješajte dok se smjesa ne sjedini.
  4. Hladnu koru za tart stavite na pladanj za posluživanje, stavite sloj karamela i na kraju prelijte čokoladom.
  5. Ostavite u hladnjaku da se stisne i uživajte...

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.