Kolumne 21. veljače 2017.

Tko se matcha praha laća...

foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Svatko tko prati gastro trendove zna za matchu, zeleni prah koji je uskoro postao najpopularnije zdravo piće na svijetu. Već godinu dana se polako probija na naše prostore, ali tek u ovoj godini je zaživjela u ugostiteljstvu na višoj razini.

Osim neobično zelene boje na koje smo navikli kada pričamo o čajevima, matcha je posebna i po svojim svojstvima i pripremi. Za razliku od klasičnog zelenog čaja, matcha prah sadrži 10 puta veću količinu antioksidansa. Priprema je vrlo složena i svaki dio operacije je ključan.

Sredinom travnja zeleni čaj se prekriva crvenim zastorom i postupno mu se smanjuje pristup svjetlu do berbe. Zbog manje svjetlosti, mladi listići su tanji i širi što dovodi do žarko zelene boje i koncentriranog klorofila.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Mekani listići se ručno beru i odmah nose na mjesto obrade. Još svježe listove se pari kako bi se spriječila fermentacija a nakon toga se hlade i smještaju u peći koje se zovu “Hoiro” na odvlaživanje. Takav čaj se zove tencha te se sprema u drvene kutije i čuva u hladnjaku. Tencha je oblik zelenog čaja koji prethodi matchi. Nakon rezanja, odvajanja stabljika i žilica listova, slijedi prosijavanje i sušenje za još bolji okus. S obzirom na kvalitetu, tencha se dijeli na različite vrste i prebacuje u kameni mlin koji pretvara zeleni čaj u matcha prah.

Nakon što sam saznala cijeli proces sam još više cijenila šalicu matcha čaja. Koliko je truda i vremena uloženo u proizvodnju zelenog praha, najbolje zna Enea Grahovac, uvoznica organske matche za hrvatsko tržište. Prošle godine u kolovozu osnovala je svoj brend, Matcha Goodness koji opskrbljuje ugostitelje s matchom za pripreme napitaka. Enea prati svoj zeleni čaj od samog početka procesa, u okrugu Yeongnam koji se nalazi na jugoistoku Južne Koreje, do gosta koji ju je naručio. Jako joj je bitna kvaliteta svake pojedine točke u procesu i uvijek se trudi pružiti maksimalno informiranje i edukaciju o matchi.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Kako bi uspjela uvesti prah Matche, morala je proći rigorozne analize i testove i svi su potvrdili vrlo visoku kvalitetu. Za sada je dostupna samo u ugostiteljskim objektima, ali uskoro će biti moguća i kupovina originalnog praha u rinfuzi.

Neka od mjesta koja poslužuju Matcha Goodness su: Swanky Monkey Garden, Corner Bar, Zuu Bar, Time Restaurant & Bar, Vip Travel Caffe i Magnolia slastice.

Enea i njezin poslovni partner i moralna podrška, Kristijan Talajić su mi prišapnuli i najave za sezonu. Stiže nam kroasan od matche kojeg ćete moći probati u pekarnici Dinara i ledene matche s okusom vanilije uz koje ćete moći rashladiti ljetne dane.

Kažu da matchu ili obožavate ili mrzite...u koju skupinu vi spadate? Javite mi u komentarima.

Ostanite fini uz Oh Fudge!

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.