Osim neobično zelene boje na koje smo navikli kada pričamo o čajevima, matcha je posebna i po svojim svojstvima i pripremi. Za razliku od klasičnog zelenog čaja, matcha prah sadrži 10 puta veću količinu antioksidansa. Priprema je vrlo složena i svaki dio operacije je ključan.
Sredinom travnja zeleni čaj se prekriva crvenim zastorom i postupno mu se smanjuje pristup svjetlu do berbe. Zbog manje svjetlosti, mladi listići su tanji i širi što dovodi do žarko zelene boje i koncentriranog klorofila.
Mekani listići se ručno beru i odmah nose na mjesto obrade. Još svježe listove se pari kako bi se spriječila fermentacija a nakon toga se hlade i smještaju u peći koje se zovu “Hoiro” na odvlaživanje. Takav čaj se zove tencha te se sprema u drvene kutije i čuva u hladnjaku. Tencha je oblik zelenog čaja koji prethodi matchi. Nakon rezanja, odvajanja stabljika i žilica listova, slijedi prosijavanje i sušenje za još bolji okus. S obzirom na kvalitetu, tencha se dijeli na različite vrste i prebacuje u kameni mlin koji pretvara zeleni čaj u matcha prah.
Nakon što sam saznala cijeli proces sam još više cijenila šalicu matcha čaja. Koliko je truda i vremena uloženo u proizvodnju zelenog praha, najbolje zna Enea Grahovac, uvoznica organske matche za hrvatsko tržište. Prošle godine u kolovozu osnovala je svoj brend, Matcha Goodness koji opskrbljuje ugostitelje s matchom za pripreme napitaka. Enea prati svoj zeleni čaj od samog početka procesa, u okrugu Yeongnam koji se nalazi na jugoistoku Južne Koreje, do gosta koji ju je naručio. Jako joj je bitna kvaliteta svake pojedine točke u procesu i uvijek se trudi pružiti maksimalno informiranje i edukaciju o matchi.
Kako bi uspjela uvesti prah Matche, morala je proći rigorozne analize i testove i svi su potvrdili vrlo visoku kvalitetu. Za sada je dostupna samo u ugostiteljskim objektima, ali uskoro će biti moguća i kupovina originalnog praha u rinfuzi.
Neka od mjesta koja poslužuju Matcha Goodness su: Swanky Monkey Garden, Corner Bar, Zuu Bar, Time Restaurant & Bar, Vip Travel Caffe i Magnolia slastice.
Enea i njezin poslovni partner i moralna podrška, Kristijan Talajić su mi prišapnuli i najave za sezonu. Stiže nam kroasan od matche kojeg ćete moći probati u pekarnici Dinara i ledene matche s okusom vanilije uz koje ćete moći rashladiti ljetne dane.
Kažu da matchu ili obožavate ili mrzite...u koju skupinu vi spadate? Javite mi u komentarima.
Ostanite fini uz Oh Fudge!
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.