Kolumne 407 prikaza 17. travnja 2015.

Torta od mrkve

Torta-od-mrkve
Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Za Uskrs sam planirala raditi tortu od mrkve, ali nikako nisam stigla, no znala sam da ću je jednom napraviti.

Moji doma su se začudili zašto torta usred tjedna...pa eto, vikend radim, a u srijedu slobodna. zašto ne?

U vrtu imam hrpu maćuhica koje su se same zasijale, a kao jestivo cvijeće poslužile su mi za dekoraciju, ma da moram priznati nitko nije bio baš voljan pojesti taj cvjetić.

Puna začina, ova torta nas je potpuno oduševila.

TORTA OD MRKVE

BISKVIT

  • 2 (2 dl) šalice  šećera (može smeđeg, ja sam imala samo bijeli)
  • 2 šalice brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1,5 žlica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 2 žličice đumbira
  • 2 sjemenke kardamoma ako se ima (stucane)
  • 1 i 1/2 šalica ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 3 šalice ribane mrkve (ja sam je samljela u blenderu)
  • 1 šalice badema i grožđica (može i drugo orašasto voće)

KREMA 

Torta-od-mrkve | Author: Ingrid Periša Ingrid Periša
  • 1 šalica omekšalog maslaca
  • 600 gr ABC sira (3 paketa)
  • 150 g finog šećera
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 žličice soli
  • 1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije
  • maćuhice za ukras

PRIPREMA:

  1. Jaja,šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti, dodati ulje.
  2. U drugu zdjelu pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo i začine. Jaju dodati ribanu mrkvu i žlicu po žlicu brašna sa začinima. Na kraju dodati mljevene bademe i grožđice.
  3. Namastiti kalup, (ja sam koristila u obliku srca), istresti smjesu i staviti peći na 180 stupnjeva oko sat vremena. Nakon pola sata prekriti masnim papirom tortu da vam ne izgori i nastaviti peći.
  4. Za kremu pjenasto umiješati maslac sa šećerom i malo soli. Dodavati žlicu po žlicu sira, vrhnja i ekstrakt vanilije.
  5. Pečeni biskvit prerezati na tri dijela i premazati kremom. (Biskvit je jako sočan). Ostatkom kreme pemazati cijelu tortu, ukrasiti mljevenim bademima i maćuhicama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.