Kolumne 24. svibnja 2016.

Turska juha od crvene leće

turka juha naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjećam se kako sam još davnih dana, tamo negdje početkom dvijetisućitih, kao mlado djevojče velikih znatiželjnih očiju dospjela do Istanbula i kako su mi se neki okusi i mirisi urezali duboko, duboko u sjećanje. I nastavila sam ih tražiti uvijek nanovo, istražujući svaki dio sličnog svijeta u kojem bi se našla. I shvatila sam da stvarno postoji ljubav na prvi pogled, na prvi srk ili na prvu žlicu.

Takvu sam ljubav doživjela upravo s ovom juhom, kušajući je u jednom zdrndanom restoranu, na cesti u starom dijelu Istanbula, tamo negdje oko Plave džamije i Aje Sofije, u dijelu znanom kao Sultanahmet. Zaljubila sam se opako u jednu običnu gustu, tursku juhu od crvene leće. Juhu koja je obilježila mnoge moje kulinarske i gastronomske godine. Juhu koja se rado kuha i još radije jede u mom domu, a kad god se vratim Istanbulu, vratim se i ovoj juhi koja se srče vruća, pokapana s par kapi soka od limuna i prstohvatom suhe metvice/mente.

No kako već rekoh, ovo nije juha za koju morate potegnuti skroz do Istanbula kako biste je probali, iako ni to ne bi bilo loše jer Istanbul je predivan grad i svakako biste ga trebali posjetiti, ako već niste. Ovo je juha koju svakodnevno možete skuhati kod kuće, za koju vam treba samo nekoliko sastojaka i samo pola sata vremena. Jednostavna, aromatična, fina i hranjiva – prava zimska! A prosinac je baš idealan mjesec za otvaranje sezone uživanja u ovoj divnoj juhi od leće.

Ali ipak, ovo nije baš skroz obična juha, već juha iza koje stoji povijest i jedna tužna, istinita priča. U prijevodu s turskog ova bi se juha zvala "juha mladenke Ezo". A Ezo je bila seoska djevojka, rođena 1909. godine u selu Dokuzyol. Djevojka rumenih obraza i tamne crne kose koju su obožavali jahači deva i koji su se divili njenoj ljepoti kad god bi se zaustavili u njenom domu kako bi popili čašu vode tijekom svojih dugih karavana. Iako je bila toliko obožavana i lijepa, njezina životna priča ipak nije imala sretan kraj. Prvo se udala za jednog suseljanina, s kojim je bila jako nesretna u braku i taj brak nije dugo potrajao. Druga ju je udaja odvela u Siriju, k svekrvi koju je teško bilo zadovoljiti i za koju je, kako priča kaže, stvorila ovu juhu da joj zadovolji zahtjevno nepce.

Ezo ni tu nije našla svoju sreću, te se na kraju razboljela i umrla 1952. godine, ali je u međuvremenu u svom rodnom kraju postala prava legenda o kojoj su se skladale pjesme i snimali filmovi. I danas je njeno ime u narodu popularno te živi, između ostalog, i u ovoj juhi kojom se čak i u današnje vrijeme, tradicionalno hrani mladenka tik pred vjenčanje. Pa skuhajmo zajedno mladenkinu juhu i to na moj način – s nekim malim izmjenama od originalnog recepta, prilagođena mom, a nadam se i vašem, ukusu!

Sastojci (za 4 osobe):

250 gr (1 velika šalica) crvene leće
3 velike žlice bulgura
700 ml vode
250 ml pilećeg temeljca ili povrtnog (može i od kocke)
1 stapka celera (salatnog)
1 režanj češnjaka
1 ljutika ili mali luk
1 čajna žličica slatke crvene paprike
200 ml pasirane rajčice
1 mala chili papričica
sol, papar
maslinovo ulje, limun i suha metvica (menta) za posluživanjePriprema (ukupno vrijeme kuhanja 30 minuta):
 

  1. Odmjerite leću i isperite je u hladnoj vodi. Prebacite je u lonac, zalijte hladnom vodom, dodajte na pola prerezan režanj češnjaka, prepolovljenu ljutiku ili mali luk, stapku celera koju ste narezali na jedno 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte malo maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju i stavite kuhati.
  2. Nakon 10 minuta što se leća sa začinima kuhala, dodajte 3 velike žlice bulgura i 1 čajnu žličicu slatke crvene paprike, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem (može i od kocke) te nastaviti kuhati još 15 minuta.
  3. Nekih 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasirane rajčice.
  4. Kad je juha kuhana, skinite je s vatre, izvadite chili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksajte štapnim mikserom - budući da je smjesa gusta, podlijte je s još vruće vode ili temeljca do željene gustoće.
  5. Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, pokapajte obilno maslinovim uljem, malo popaprite te u svaki tanjur ubacite prstohvat sušene metvice (mente) i na kraju poslužite uz krišku svježeg limuna kojeg svatko iscijedi u juhu tik prije no što će se juha početi jesti. (Ovo svakako učinite, ne zaobilazite ovaj korak jer sok od limuna ovu juhu pretvara u totalni užitak!)

Kao što sam već napisala, originalni recept je mrvicu drugačiji od ove moje verzije; naime, u originalnom se receptu na maslinovom ulju (ili maslacu) pirja 1 glavica sitno rezanog luka i ne dodaje se celer, ali se dodajte malo riže. Meni je ova varijanta puno draža, nekako mi je laganija i mirisnija jer jako, jako volim celer. A i volim pripremati razna poznata i nepoznata jela onako "my way", kao što sam vam prošli put pripremila tiramisu na moj način. Neka vam je lijep, topao i mirisan prosinac. I ne zaboravite skuhati ovu juhicu jer "tko juhicu ljubi, ne bole ga zubi" - govori stalno moj tata, a njemu je to govorila njegova teta Sanda dok je bio još jako malen.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.