Prema nekim tumačenjima, sirnica je dobila ime po tome što oblikom podsjeća na kolut sira. Možete ju kupiti i u dućanu, ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo kad se potrudite sami. Pripremite ju onda, ako ništa drugo, barem za Uskrs.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 200 g maslaca, na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 4 žumanjka
- 400 ml mlijeka (ja koristim zobeno)
- naribana korica 2 limuna
- naribana korica 1 naranče
- 2 zlice rakije
- prstohvat soli
Za premazivanje:
- 1 jaje
- šećer za posipanje
Napomena: ovo su količine za tri manje, pa ako sve količine prepolovite - dobit ćete jednu veću Pincu.
Priprema:
- U većoj posudi pomiješati brašno i suhi kvasac. Umiješati maslac i zatim dodati šećer, žumanjke, vanilin ekstrakt, naribanu koricu limuna i naranče, rakiju i sol.
- Pomalo dodavati toplo mlijeko i mijesiti tijesto dok se dobro ne poveze i dobijete tijesto glatke površine.
- Pokriti tijesto i ostaviti na toplom mjestu barem 2-3 sata da se diže. Nakon toga tijesto lagano premijesite, podijelite u tri kugle, stavite ih odvojeno na pripremljeni pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pustiti da se dižu još 1 sat. Svaku pincu zarezati u tri kraka od sredine prema kraju, premazati jajetom i posuti šećerom.
- Peći na 200 C oko 35-45 minuta (ovisno o veličini). Posljednjih 15-ak minuta u pećnici možete ih prekriti papirom za pečenje da ne bi previše potamnile.
- Ostavite da se ohlade i dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.