Kolumne 13. travnja 2017.

Uskrsna Pinca: Nikada nam ne može dosaditi

foto: Lili Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pinca, slatki kruh, pogača ili sirnica - pregršt je naziva širom Lijepe naše koji na svoj način opisuju ovaj toliko drag kolač...

Prema nekim tumačenjima, sirnica je dobila ime po tome što oblikom podsjeća na kolut sira. Možete ju kupiti i u dućanu, ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo kad se potrudite sami. Pripremite ju onda, ako ništa drugo, barem za Uskrs. 

Pinca Možda vas zanima... Top 10 recepata za najbolje uskrsne kolače Recepti

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 200 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 200 g šećera
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 4 žumanjka
  • 400 ml mlijeka (ja koristim zobeno)
  • naribana korica 2 limuna
  • naribana korica 1 naranče
  • 2 zlice rakije
  • prstohvat soli
Možda vas zanima... Uskrsne rolice s cimetom Gordona Ramsaya Recepti

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • šećer za posipanje

Napomena: ovo su količine za tri manje, pa ako sve količine prepolovite - dobit ćete jednu veću Pincu.

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić


Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno i suhi kvasac. Umiješati maslac i zatim dodati šećer, žumanjke, vanilin ekstrakt, naribanu koricu limuna i naranče, rakiju i sol.
  2. Pomalo dodavati toplo mlijeko i mijesiti tijesto dok se dobro ne poveze i dobijete tijesto glatke površine.
  3. Pokriti tijesto i ostaviti na toplom mjestu barem 2-3 sata da se diže. Nakon toga tijesto lagano premijesite, podijelite u tri kugle, stavite ih odvojeno na pripremljeni pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Pustiti da se dižu još 1 sat. Svaku pincu zarezati u tri kraka od sredine prema kraju, premazati jajetom i posuti šećerom.
  5. Peći na 200 C oko 35-45 minuta (ovisno o veličini). Posljednjih 15-ak minuta u pećnici možete ih prekriti papirom za pečenje da ne bi previše potamnile.
  6. Ostavite da se ohlade i dobar tek!
     

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.