Jedini proces na ovom svijetu koji nam daje slobodu jest znanje. Sigurno ste već naslutili ranije, ali evo da kažem i otvoreno: ja sam osoba koja voli znati koliko stvari koštaju i kolika im je cijena, osoba koja voli od malo napraviti mnogo i koja uživa u proširivanju svojih znanja o održivosti. Da bi mogla kritički o nabrojanom zaključivati moram i proširivati svoju bazu znanja o bazičnim stvarima, poput cijene hrane i života na različitim mjestima na svijetu.
Tako sam na nedavnom putu u London (odakle sam vam natipkala salatu od tlačenice) umjesto obilaska Downing streeta ili Big Bena odabrala obilazak Tesca, Waitrose-a, Pret-a Mangera i niza supermarketa na Londonskom području ne bih li malo njuškanjem popunila bazu podataka.
Sjetila sam se toga ponovo jučer, kad sam gledala kako Hench Herbivore šopinguje u Aldiju i kad je na povratku iz grocery haula (kojih, usput budi rečeno, na YouTubeu ima cijelo dragocjeno more) pokazao paket gljiva koji je kupio i rekao:“…now includes wonky mushrooms!” (prijevod:”sad uključuje i grbave gljive!”). To je velika sreća, i meni i njemu i mnogim ljudima koji brinu o održivosti jer tašto odbacivanje potpuno ispravne hrane samo zato što je nepravilnog oblika je kuga koja progoni i naše tržište i, osim što uništava poljoprivrednike, pridonosi i nepotrebnom bacanju sasvim ispravne hrane – koja time također povisuje cijenu one “lijepe” hrane koja uspije doći do konačnog potrošača.
I stoga danas: pesto!
Pesto zato što je kraj ljeta i bosiljak je već žućkast, star i žilav i netko bi mogao reći da ni za što više nije dobar – ali ne vjerujte! I dalje je prekrasan i aromatičan i dodati će život vašem ručku i veselje okusnim pupoljcima.
Potrebno (za malu staklenku pesta, dovoljnu za 6 porcija tjestenine, nekoliko pesto-humusa, par umaka od jogurta s pestom ili mnoštvo namazanih kriški kruha ili dvopeka)
- 1 šalica lišća bosiljka
- pola šalice suncokretovih sjemenki
- 1 češanj češnjaka
- prstohvat soli
- 1 žlica pahuljica prehrambenog kvasca (ili ribani parmezan za ne-vegansku varijantu)
- 4 žlice ulja (maslinovo s više “travnatog” okusa je meni najbolje)
Postupak:
- Na suhoj tavi popržite suncokretove sjemenke na nježnoj vatri, da se ugriju i zamirišu.
- Očistite češanj češnjaka i malo ga usitnite.
- Prebacite pržene suncokretove sjemenke u sjeckalicu (najlakše ćete to učiniti s papirnatog ručnika, ako imate malu sjeckalicu kao ja) i nekoliko puta kratko zavrtite sjeckalicu da usitni suncokret, a ne grije ga više.
- Prije nego se suncokret počne pretvarati u maslac od suncokreta, ali fino je usitnjen, dodajte ostale sastojke: sol, češnjak, prehrambeni kvasac i bosiljak pa usitnite uz dodavanje ulja. Ja volim relativno čvrsti pesto pa dodam samo toliko ulja da postane pasta, ali vi slobodno dodajte više, ako volite više tekući pesto.
- Probajte i dodajte još soli ako je potrebno prije nego ga izvadite iz sjeckalice i preselite u staklenku koja se može dobro zatvoriti.
- Poslužite!
Ovakav pesto jedan je od mojih najdražih popodnevnih međuobroka namazan na komadić dvopeka, a također je genijalan umiješan u gusti grčki jogurt (ili ovakav ocijeđeni) kao umak za salatu ili umakanje čipsa.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao...
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!