Kolumne 03. rujna 2017.

(Veganski) pesto od suncokreta

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Može li čovjek imati previše recepata za pesto? To je kao da pitate može li imati previše ideja ili previše trikova u rukav

Jedini proces na ovom svijetu koji nam daje slobodu jest znanje. Sigurno ste već naslutili ranije, ali evo da kažem i otvoreno: ja sam osoba koja voli znati koliko stvari koštaju i kolika im je cijena, osoba koja voli od malo napraviti mnogo i koja uživa u proširivanju svojih znanja o održivosti. Da bi mogla kritički o nabrojanom zaključivati moram i proširivati svoju bazu znanja o bazičnim stvarima, poput cijene hrane i života na različitim mjestima na svijetu.

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Tako sam na nedavnom putu u London (odakle sam vam natipkala salatu od tlačenice) umjesto obilaska Downing streeta ili Big Bena odabrala obilazak Tesca, Waitrose-a, Pret-a Mangera i niza supermarketa na Londonskom području ne bih li malo njuškanjem popunila bazu podataka.

Sjetila sam se toga ponovo jučer, kad sam gledala kako Hench Herbivore šopinguje u Aldiju i kad je na povratku iz grocery haula (kojih, usput budi rečeno, na YouTubeu ima cijelo dragocjeno more) pokazao paket gljiva koji je kupio i rekao:“…now includes wonky mushrooms!” (prijevod:”sad uključuje i grbave gljive!”). To je velika sreća, i meni i njemu i mnogim ljudima koji brinu o održivosti jer tašto odbacivanje potpuno ispravne hrane samo zato što je nepravilnog oblika je kuga koja progoni i naše tržište i, osim što uništava poljoprivrednike, pridonosi i nepotrebnom bacanju sasvim ispravne hrane – koja time također povisuje cijenu one “lijepe” hrane koja uspije doći do konačnog potrošača.

I stoga danas: pesto!

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Pesto zato što je kraj ljeta i bosiljak je već žućkast, star i žilav i netko bi mogao reći da ni za što više nije dobar – ali ne vjerujte! I dalje je prekrasan i aromatičan i dodati će život vašem ručku i veselje okusnim pupoljcima.

Potrebno (za malu staklenku pesta, dovoljnu za 6 porcija tjestenine, nekoliko pesto-humusa, par umaka od jogurta s pestom ili mnoštvo namazanih kriški kruha ili dvopeka)

  • 1 šalica lišća bosiljka
  • pola šalice suncokretovih sjemenki
  • 1 češanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • 1 žlica pahuljica prehrambenog kvasca (ili ribani parmezan za ne-vegansku varijantu)
  • 4 žlice ulja (maslinovo s više “travnatog” okusa je meni najbolje)


Postupak:

  1. Na suhoj tavi popržite suncokretove sjemenke na nježnoj vatri, da se ugriju i zamirišu.
  2. Očistite češanj češnjaka i malo ga usitnite.
  3. Prebacite pržene suncokretove sjemenke u sjeckalicu (najlakše ćete to učiniti s papirnatog ručnika, ako imate malu sjeckalicu kao ja) i nekoliko puta kratko zavrtite sjeckalicu da usitni suncokret, a ne grije ga više.
  4. Prije nego se suncokret počne pretvarati u maslac od suncokreta, ali fino je usitnjen, dodajte ostale sastojke: sol, češnjak, prehrambeni kvasac i bosiljak pa usitnite uz dodavanje ulja. Ja volim relativno čvrsti pesto pa dodam samo toliko ulja da postane pasta, ali vi slobodno dodajte više, ako volite više tekući pesto.
  5. Probajte i dodajte još soli ako je potrebno prije nego ga izvadite iz sjeckalice i preselite u staklenku koja se može dobro zatvoriti.
  6. Poslužite!


Ovakav pesto jedan je od mojih najdražih popodnevnih međuobroka namazan na komadić dvopeka, a također je genijalan umiješan u gusti grčki jogurt (ili ovakav ocijeđeni) kao umak za salatu ili umakanje čipsa.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao...

 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.