Kolumne 03. listopada 2017.

Vegehop: U posjetu vegetarijanskom restoranu

foto: Josip Novosel
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš kolumnist Gastro Snob obreo se u restoranu u kojem nema mesa! Pogledajte kako je to izgledalo...

U ova recesijska vremena, kad treba paziti na svaku kunu, teško se odvažiti i pozvati nekog na ručak. Škrta zemlja čuva svoje blago, a tako i ja imam zmiju u novčaniku. Pomislih: najbolja mi je opcija neka osoba ljepšeg spola, po mogućnosti manekenskih gabarita. Takve pojedu najviše dva lista salate. Nisu skupe za održavanje, sve dok ne odu u shopping.

Rekoh: Idem ja nazvati kolegicu Jasminku. Uspješna zagrebačka slikarica i dizajnerica nakita, bivša manekenka, ima dvije kile s krevetom. Neće mi biti neki trošak, a i oku je ugodna, što je ujedno dobro i za probavu. Najbitnije je što ima duge noge. Nema mi gore nego kad se u javnosti pojavim uz osobu koja ima metar i želju za rastom. Visina je bitna. Tko kaže da nije, taj je nizak.

Najbolje se zelenilo jede u vegetarijanskim restoranima pa sam Jasminku pozvao na ručak u Vegehop – mali vege restoran u Vlaškoj 79. Nabacili smo zajedničku fotku ispred restorana, da se može frendicama hvaliti na fejsu kako se našla sa mnom.

Zgodna Jasminka i čučerski Vin Diesel ispred restorana Vegehop Foto: Flash.hr
Zgodna Jasminka i čučerski Vin Diesel ispred restorana Vegehop
Foto: Flash.hr

Sjeli smo za stol, a ja sam osoblju rekao: ”Dajte mi nešto najskuplje! Dajte mi jednu krem juhu od mrkve i đumbira i Miso juhu”. Jasminka me gledala pogledom koji je govorio: ”Bože moj, kako je samo rastrošan. Sigurno mu ide u životu”. Juhe su bile malo pikantnije, što meni paše. Imaju onu finu kremastu strukturu, nije da je samo netko nabacao povrće u vrelu vodu.

Vegehop restoran Krem juha od mrkve i đumbira i Miso juha Foto: Flash.hr
Vegehop restoran Krem juha od mrkve i đumbira i Miso juha
Foto: Flash.hr

Rekoh Jasminki: ”Ajme kako sam se najeo. Juhe su baš bile zasitne”. Pravila se da ne čuje. Ponovih: ”Rekoh, ajme kako sam se najeo! Ove juhe su baš bile zasitne!”. Ona je imala pogled kao siroče kad ugleda napolitanke. Znao sam u tom trenutku da je vrag odnio šalu. Otvorio sam Pandorinu kutiju. Ima ona manekensko tijelo, ali joj je želudac od Ivanke Boljkovac. Znao sam da ću morati naručiti još hrane. Kud nesreća uvijek na poštena čovjeka?

Uzeo sam jedan dnevni menu (Samosa – integralna pogačica nadjevena povrćem i tofuom, povrtni rižoto, humus s ciklom, pareno povrće i miješanu salatu). U dnevnom meniju je već i ta krem juha od mrkve, pa nek’ netko onda kaže da nisam pravi ekonom. Jebote, mogao bih biti novi ministar financija. Mogao bih, da kraj sebe nemam kraljicu proždrljivosti. Pogledala me prijeteći svojim razrokim očima i znao sam istog trena da moram naručiti još i vegetarijanske lazanje. Vrtila mi se u glavi pjesma: Bez duše lijepa. Kako drugačije naći opravdanje za ovu rastrošnost?

vegelazanje

Vegehop restoran: Samosa - integralna pogačica nadjevena povrćem i tofuom, povrtni rižoto, humus s ciklom i pareno povrće. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Vegehop restoran: Samosa – integralna pogačica nadjevena povrćem i tofuom, povrtni rižoto, humus s ciklom i pareno povrće.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Oprostio sam joj sve kad sam zagrizao lazanje. Svježi sir, tikvice, masline, umak od rajčice, začini u mekanom tijestu, prefino. Kad sam mislio da bolje ne može, probao sam Samosu i pomislio: ”Da mi bar Jasminka ne krade svako malo hranu s tanjura. Ima trakavicu veličine T-rexa”. Ručak bez deserta je kao Jasminka bez šminke. Ne ide jedno bez drugog. Strusili smo dvije limunade s đumbirom i naručili kolače: Zdravu marelicu – marelica, jabuke, datulje, suhe smokve, kokos, brašno 850 i Bajaderu – kesten, orašidi čokolada, aroma ruma, smeđi šećer, kokosov maslac. Bajadera je bila kremasta, mekana, fina, ali pobjedu odnosi Zdrava marelica. Ne znam kako da ja vama opišem taj kolač? To morate probati sami. Evo vam slika, pa slinite.

Restoran Vegehop - Zdrava marelica Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Vegehop – Zdrava marelica
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Vegehop - Bajadera Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Vegehop – Bajadera
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U jednom trenutku sam pomislio kako me Jasminka zavodljivo gleda. Počela si je oblizivati prste. Rekoh: ”Znam da zračim, al’ zar ovako javno pokazivati pohotu, pred svima?”. Moju iluziju neodoljivosti razbila je žena iza mene koja je naručila integralnu paštu s povrćem. Jasminka se oblizivala na njezinu hranu. Oj živote, gorak li si. Reći će sad naša zajednička prijateljica Bogomoljka da izmišljam, da blatim lijepu ženu ni krivu ni dužnu, da je to plod moje niske mašte, al’ slika govori tisuću riječi. Pogledajte sami:

Jasminka Škalić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasminka Škalić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Iako mesojedi i Jasminka i ja smo uživali u vegetarijanskim delicijama. Ubili smo se od hrane, a moj strah da ću bankrotirati zbog njezine proždrljivosti je bio uzaludan. Cijene su pristupačne i ručak ili večera za dvije osobe s pićem i desertom, vas neće koštati više od 150 kn. Svaki dan u ponudi imaju drugi dnevni meni koji se sastoji od juhe, glavnog jela i salate i košta 69,00 kn. Hrana je ukusna, ambijent ugodan, a osoblje ljubazno i educirano. Ako se nalazite u blizini Vlaške 79, hranu možete naručiti i za doma. Vegehop ima ekološku dostavu biciklom.

VEGEHOP

Vlaška 79

tel: 01 46 49 400

http://www.vegehop.hr

 

Ps: Ovo nije bila priča o mojoj škrtosti, već o Jasminkinoj proždrljivosti. Moja ruka je kratka, ali široka. Zamolila me za kraj da nabacimo još jednu zajedničku fotku. Prva nije uspjela, pa smo snimili drugu na kojoj sam bio normalne visine.

Gastro Snob i Jasminka - Neuspjela fotka Foto: Flash.hr
Gastro Snob i Jasminka – Neuspjela fotka
Foto: Flash.hr
Josip Novosel aka Gastro Snob i Jasminka Škalić - Sad je fotka uspjela. Foto: Flash.hr
Josip Novosel aka Gastro Snob i Jasminka Škalić – Sad je fotka uspjela.
Foto: Flash.hr

Pss: Molit ću Boga da mi da snage da oprostim Jasminki što je nosila fejk Ray Ban naočale. Još se gadura hvalila kako ih je platila samo 30,00 kn. K-plus naočale u mojoj prisutnosti? Mene si našla sramotit u vegetarijanskom svijetu? Heeej! Kad me se sjetila, doktora posjetila. Moji me ne našli, ako ti se ikad više javim.

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj povrća, visokih žena, čovjek kratke, ali nadasve široke ruke, prije svega snob, a tek onda škrt.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.