Kolumne 29. srpnja 2017.

Vinar koji sunčev sjaj pretače u čašu!

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Općepoznata je izreka da je vino sunčev sjaj u čaši. Suncu se često daje pridjev zlatno, stoga se može reći i da je sunce zlatni sunčev sjaj u čaši. Stoga je vrlo zanimljivo kada upoznate vinara koji se zove Zlatko Sonenšajn (njem. sonnenschein - sunčev sjaj) i kada taj vinar radi uistinu vrhunska vina.

Gospodin Sonenšajn poput nekog alkemičara uistinu zna zlatni sunčev sjaj pretvoriti u nektar i preliti u čašu. Vinarija Sonenšajn nalazi se u Starigradu kod Koprivnice.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Do Zlatka Sonenšajna došao sam vođen vijestima o nagradama koje je osvojio u intervalu od svega tjedan dana. Na 49. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske održanoj 3. lipnja u Svetom Ivanu Zelini Zlatkov traminac – izborna berba prosušenih bobica iz 2015. godine s 93 boda šampion je festivala i najbolje ocijenjeno predikatno vino. Istoga dana na Festivalu graševine u Kutjevu gospodin Sonenšajn osvojio je zlatno odličje za graševinu, izbornu berbu prosušenih bobica iz 2015. godine.

Tjedan dana poslije na manifestaciji Zlatna vina Alpe Adria 2017 održanoj u Križevcima Zlatkov traminac dobio je 97 od mogućih 100 bodova i šampionsku titulu. Na Vinodaru koji se toga dana održavao u Daruvaru gospodin Sonenšajn je također bio apsolutni pobjednik s tri osvojena velika zlata!

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Ukupna godišnja proizvodnja je tek nešto veća od 1000 litara i gospodin Sonenšajn se fokusirao isključivo na vrhunsku kvalitetu vina.

Ističe vrlo značajnu ulogu udruga vinara u poboljšanju opće kvalitete proizvodnje vina u Hrvatskoj kroz edukacije i stručne ekskurzije koje organiziraju. S obzirom na svoje uspjehe Zlatko Sonenšajn je i nevjerojatno skroman:

- Mogao bih mistificirati priču oko mojih vina, ali neću. Svatko ima šansu napraviti izvrsno vino. Tu nema uistinu velike filozofije. Ako je zdravo grožđe i ako imate volju obraditi grožđe kako treba nakon berbe. Profesor s agronomskog fakulteta Zdenko Ivanković svojedobno mi je rekao da bih trebao napisati knjigu o tome kako sam se počeo baviti vinarstvom i kako sam došao do ovih rezultata koje sada postižem.

Rekao sam mu da vremena za pisanje knjige nemam jer sam zauzet vinogradarsko – podrumarskim poslovima, ali da sam svakome spreman dati pravi savjet što se proizvodnje vina tiče.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.