Kolumne Zajedno na Uskrs 12. travnja 2020.

Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične. Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje. Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti. 

Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa, kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.

 

Možda vas zanima... Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine Kolumne

 

Prije samog recepta htio bih vam nešto reći. Ovo je prvi Uskrs koji će mnogi od vas/nas dočekati “sami” tj.nećemo biti u krugu svojih obitelji, sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, svojim bližnjima. Meni osobno to zvuči gotovo nerealno, kao da nije postojalo nešto što će spriječiti tu tradiciju, ali… Probajmo u cijeloj toj situaciji pronaći nešto pozitivno, nešto umirujuće i nešto što će biti naznaka nekog novog početka, kao što nam uostalom i sam blagdan Uskrsa zapravo nagovještava. Živimo u vremenu gdje se možemo “gledati” zahvaljujući tehnologiji pa nazovite sve svoje drage ljude, recite im nešto lijepo, nasmijte se zajedno i siguran sam da ćemo uskoro svi opet moći stisnuti ruku jedni drugima.

Sretan sam Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.

 

Možda vas zanima... Francuska salata - klasik blagdanskog stola Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 1 komad janjećeg flama s rebrima
  • 3 žlice svježe mente
  • 3 žlice svježeg origana
  • 3 žlice svježe kadulje
  • 5 žlica svježeg peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • Korica jednog limuna
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • Sol

Dodatno:

  • 4-5 batata
  • Papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • mladi luk

Priprema:

  • Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

  • U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

  • Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

  • Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem. 
  • Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.
  • Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru. 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

U slast! 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.