- Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
- U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
- Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“
Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične. Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje. Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti.
Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa, kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.
Prije samog recepta htio bih vam nešto reći. Ovo je prvi Uskrs koji će mnogi od vas/nas dočekati “sami” tj.nećemo biti u krugu svojih obitelji, sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, svojim bližnjima. Meni osobno to zvuči gotovo nerealno, kao da nije postojalo nešto što će spriječiti tu tradiciju, ali… Probajmo u cijeloj toj situaciji pronaći nešto pozitivno, nešto umirujuće i nešto što će biti naznaka nekog novog početka, kao što nam uostalom i sam blagdan Uskrsa zapravo nagovještava. Živimo u vremenu gdje se možemo “gledati” zahvaljujući tehnologiji pa nazovite sve svoje drage ljude, recite im nešto lijepo, nasmijte se zajedno i siguran sam da ćemo uskoro svi opet moći stisnuti ruku jedni drugima.
Sretan sam Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.
Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim Facebook i Instagram profilima.
Sastojci:
- 1 komad janjećeg flama s rebrima
- 3 žlice svježe mente
- 3 žlice svježeg origana
- 3 žlice svježe kadulje
- 5 žlica svježeg peršina
- 3 režnja češnjaka
- Korica jednog limuna
- 4-5 žlica maslinovog ulja
- Sol
Dodatno:
- 4-5 batata
- Papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- mladi luk
Priprema:
- Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.
- U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.
- Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.
- Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem.
- Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.
- Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru.
U slast!