Recepti Uskrs 19. travnja 2025.

Rolani janjeći flam slasna je ideja za uskrsni ručak

Uskrs
25 MIN
45 MIN
6
SREDNJE
Rolani janjeći flam
Rolani janjeći flam
foto: Vedran Bošković
Bloger Vedran Bošković predlaže da sa uskrsni ručak pripremiš rolani janjeći flam. Ovo jelo oduševit će sve ljubitelje mlade janjetine, ali i one koji će to tek postati

Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične. Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje.

Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti. 

janjetina Možda vas zanima... Kako ispeći (i odabrati) savršenu janjetinu za Uskrs Recepti

Janjeći flam je relativno povoljan komad janjetine

Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa, kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.

 

Sretan sam Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim Facebook i Instagram profilima. 

Ne gasi ekran dok kuham

Rolani janjeći flam
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Janjeći flam s rebrima 1 kom
  • Listići svježe mente 3 žlica
  • Origano - svježi 3 žlica
  • Kadulja - list 3 žlica
  • Listići svježeg peršina 5 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Limunova korica 1 kom
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Sol
  • Batat 5 kom
  • Papar
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Mladi luk
Postupak
  1. Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.


  2. U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.


  3. Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.


  4. Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem. 


  5. Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.


  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.


  7. Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru. 


 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.