Bloger Vedran Bošković predlaže da sa uskrsni ručak pripremiš rolani janjeći flam. Ovo jelo oduševit će sve ljubitelje mlade janjetine, ali i one koji će to tek postati
Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične. Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje.
Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti.
Janjeći flam je relativno povoljan komad janjetine
Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa,kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.
Sretan sam Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.
Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.
U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.
Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.
Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem.
Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.
Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru.