Kolumne Zajedno na Uskrs 12. travnja 2020.

Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične. Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje. Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti. 

Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa, kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.

 

Zapečeni štrukli Možda vas zanima... Zapečeni štrukli posebno nam prijaju zimi Recepti

 

Prije samog recepta htio bih vam nešto reći. Ovo je prvi Uskrs koji će mnogi od vas/nas dočekati “sami” tj.nećemo biti u krugu svojih obitelji, sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, svojim bližnjima. Meni osobno to zvuči gotovo nerealno, kao da nije postojalo nešto što će spriječiti tu tradiciju, ali… Probajmo u cijeloj toj situaciji pronaći nešto pozitivno, nešto umirujuće i nešto što će biti naznaka nekog novog početka, kao što nam uostalom i sam blagdan Uskrsa zapravo nagovještava. Živimo u vremenu gdje se možemo “gledati” zahvaljujući tehnologiji pa nazovite sve svoje drage ljude, recite im nešto lijepo, nasmijte se zajedno i siguran sam da ćemo uskoro svi opet moći stisnuti ruku jedni drugima.

Sretan sam Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.

 

Možda vas zanima... Francuska salata - klasik blagdanskog stola Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 1 komad janjećeg flama s rebrima
  • 3 žlice svježe mente
  • 3 žlice svježeg origana
  • 3 žlice svježe kadulje
  • 5 žlica svježeg peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • Korica jednog limuna
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • Sol

Dodatno:

  • 4-5 batata
  • Papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • mladi luk

Priprema:

  • Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

  • U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

  • Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

  • Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem. 
  • Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.
  • Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

U slast! 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.