05. listopada 2016.

Kuhate li ispravno: 8 mitova o kuhanju tjestenine

tjestenina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Suha ili svježa, s uljem ili bez, posoljena ili ne – saznajte koje tvrdnje o tjestenini su zapravo samo mitovi.

Tjesteninu obožavamo na sve načine, s jednostavnim i bogatim umacima, suhu ili svježu. Upravo zato, važno je saznati koje su činjenice o omiljenoj hrani mnogih zapravo istina, a koje samo mitovi.

Ne dodate li ulje, tjestenina će se zalijepiti

Ovu tvrdnju u potpunosti možemo nazvati mitom. Jedino što ćete postići dodavanjem ulja jest da se umak ne zalijepi za tjesteninu. Kako se ne bi zalijepila, dovoljno je samo kuhati je u dosta vode i povremeno je promiješati.

Za kuhanje nije potrebno puno vode

U potpunosti netočno! Kako bi se tjestenina savršeno skuhala, potrebna je velika količina vode. Na svakih pola kile tjestenine, koristite najmanje pet litara vode. Ona će pomoći da se tjestenina ne slijepi skupa.

Voda za tjesteninu može biti hladna

Voda za tjestenina mora biti kipuća. Hladna voda rezultirat će sljepljenom tjesteninom, a kipuća voda lijepom, rahlom tjesteninom. Kuhanjem u kipućoj vodi, ona će razviti pun i bogat okus koji će u kombinaciji s divnim umakom dati savršen obrok.

Kuhanje tjestenine | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Tjesteninu je potrebno dobro ocijediti

Voda od kuhanja tjestenine je najbolja stvar koju možete ubaciti u svoj umak. Ona će ga učiniti gušćim i bogatijim, a kada dodate tjesteninu dobit ćete savršenu kombinaciju okusa i tekstura. Posebice je vrijedna u umacima na bazi maslaca i pesta.

Nema potrebe soliti vodu u kojoj se kuha tjestenina

Odlučite li se ne posoliti vodu u kojoj kuhate tjesteninu, ona će biti bezukusna i bljutava stoga je najmudrija odluka uvijek je posoliti kako bi se okusi što bolje razvili.

Tajna dobre tjestenine je u umaku

Pitate li Talijane, reći će vam kako je sve u dobroj pašti, a tek zatim dolazi umak. Oni svoja jela od tjestenine ne zalijevaju potocima umaka već ga stavljaju u pristojnoj količini kako bi dopustili da do izražaja dođu sve komponente jela. Najbolji način da to postignete jest skuhati tjesteninu dok ne postane al dente, a zatim je ubaciti u umak i kuhati još koju minutu kako bi se svi okusi u potpunosti povezali.

tjestenina  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Oblik tjestenine nije važan

Iako ponekad nemamo izbora i kombiniramo različite oblike tjestenine s istim umakom, postoje pravila koja govore koje vrste tjestenina se najbolje slažu s kakvim umacima. Tako se mesni umaci najbolje slažu s ravnim tjesteninama poput pappardella i tagliatella. Rijetki umaci odlično se slažu s cappellinima dok su gusti umaci najbolji u kombinaciji s tjesteninom poput rigatona i penna u koje se umak može sakriti, a zatim vas iznenaditi i razveseliti.

Svježa tjestenina je bolja od suhe

Na isti način na koji se određeni oblici tjestenine slažu s određenim umacima, funkcionira i podjela suhe i svježe tjestenine. Postoje umaci koji najbolje funkcioniraju sa svježom, dok postoje i oni koji se vole sa suhom tjesteninom. Igrajte se, istražujte i saznajte koje kombinacije vama najbolje odgovaraju. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.