Sušena smrzavanjem može dobro sačuvati aromu, ali ako je sušena na zraku onda gubi eterična ulja. Najlakše se može nabaviti kao čitava biljka (sadnica), a na tržnicama je znatno rjeđa. Upotrebljava se donji bijeli i blijedozeleni dio stabljike koja mora biti čvrsta, a ne naborana ili suha.
Najpopularija je u Singapuru i u južnom dijelu Malezijskog poluotoka. Koristi se u tajlandskoj kuhinji, jelima s curryjem i juhama, vijetnamskim salatama i proljetnim roladama. Na Šri Lanki je upotrebljavaju s kokosom. Iako raste i u Indiji - ondje se koristi samo za pripremu čajeva.
Limunska trava ima svoje mjesto i u zapadnjačkoj kuhinji. Paše uz gotovu svu ribu i morske plodove, pogotovo s rakovima i Jakobovim kapicama. Dodajte je temeljcu za poširanje ribe ili piletine.
Dobro se slaže i s voćem. Upotrijebite je ili samu, s đumbirom ili sjemenom koromača kako biste aromatizirali sirup za poširanje bresaka ili kruški. Slaže se s većinom povrća i mesa, osobito govedinom, svinjetinom i piletinom.
Isprobajte ove recepte s limunskom travom:
Piletina s limunskom travom i indijskim oraščićima
Pileći ražnjići s limunskom travom
Brancin na žaru s umakom od đumbira