Riječ tagliata potječe od talijanskog tagliare što znači rezati. Riječ je o komadu kvalitetnog mesa, najčešće govedine, koji se pripremi na grillu i zatim reže na tanke kriške. Ukusni i sočni komadi mesa se mogu servirati na mnoštvo načina, a iznimno je popularno serviranje na posteljici od rikule s parmezanom, gljivama ili pečenim krumpirima.
Marinada je nužna
Prehrambeni puritanci aromatiziraju tagliatu samo solju, no za najsočnije okuse mnogi zagovaraju marinade bogate začinskim biljem. Marinada načinjena od češnjaka, maslinovog ulja, papra u zrnu, soli i limunovog soka je uvijek popularna, no standardnu je mješavinu moguće "podići" dodatkom ružmarina, timijana, origana, peršina i drugih začina po želji. Mala tajna kuhara je da se marinada stavi u plastičnu vrećicu, u koju se zatim stavi komad mesa, dobro protrese i čvrsto zatvori te stavi u hladnjak kako bi se proželi okusi. Sličan je učinak moguće postići i ako se meso drži u marinadi i zatim dobro omota plastičnom folijom.
Mariniranje prije pripreme je dobro poznata tehnika, no sve popularnije postaje mariniranje nakon što je meso pripremljeno jer na taj način ostaje izuzetno meko. Meso se pritom marinira nakon što je pečeno, ali prije nego što se reže na tanke kriške. Pečeno meso je u marinadi dovoljno držati tek kratko, par minuta sa svake strane.
Tagliata od govedine
Tagliatu je moguće napraviti od većine vrsta mesa, no najpopularnija je ona od govedine. Pritom je za pripremu najbolje odabrati goveđi but, osobito unutrašnji dio buta tzv. ružu. Pripremljena na grillu tagliata je uvijek posebno iskustvo, no u manjku "opreme" ukusan obrok postiže se i pomoću grill tave ili pećnice.
Pripremate li tagliatu, prvo dobro zagrijte grill tavu, a zatim na nju stavite odabrani komad mesa koji ste prethodno malo nauljili. Sa svake strane ga ispecite 2-3 minute ukoliko želite da unutrašnjost ostane "sirova" (rare). Volite li srednje pečene odreske, meso pecite par minuta duže. Zatim stavite odrezak u pripremljenu marinadu po želji i držite sa svake strane minutu do dvije. Druga opcija je marinirati meso prije prženja. Meso režite dijagonalno na tanke kriške debljine oko 1 cm. Servirajte na posteljici od rikule i poškropite maslinovim uljem. Tradicionalno se uz tagliatu servira i parmezan, no i aromatični pecorino je dobar izbor.
Tagliata od tune
Riba poput tune ili lososa iznimno je zahvalna za pripremu tagliate. Postupak je isti kao i kod tagliate od govedine, no želite li dodatan doživljaj tunu prvo uvaljajte u šećer, a zatim sjemenke, primjerice sjemenke sezama. Rezultat će biti izuzetna hrskava vanjština koja će nadopuniti mekanu i sočnu unutrašnjost.