17. veljače 2016.

Mala povijest luka: Sve što ste ikad željeli znati o ovom ljutom savezniku!

luk
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Luk sasvim sigurno može izmamiti suzu iz vašeg oka, i ostaviti neugodan zadah u vašim ustima...

...no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk, ili latinski, Allium cepa, povrće je okruglastog oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Omiljen je sastojak kuhinja širom svijeta od davnina.

Većinu aktivnih komponenti luka čine sumporne tvari, primjerice alil-propil disulfid sastojak kojem možemo zahvaliti karakterističan miris i okus luka, te flavonoidi, posebno kvercetin. Nadalje, luk je dobar izvor kroma te vitamina C. Upravo tim supstancama možemo zahvaliti blagotvorno djelovanje luka na zdravlje. Jednako kao češnjak, i luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja. Ova poželjna osobina luka rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišenog krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.

Luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ova svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata prisutnih u luku zbog čega je luk posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe. Pri odabiru, luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Luk treba čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti. Postoje razne vrste luka koje se međusobno razliku po veličini, boji i okusu.

Saznajte koju vrstu luka koristiti u kojoj prilici:

Žuti luk je najčešća i najsvestranija vrsta luka. Idealan je za pirjanje i pripremu umaka, juha i variva. Odličan izbor pripremate li rižoto, jela od mesa ili jela koja se dulje kuhaju poput gulaša.

Crveni luk je najaromatičnija vrsta luka koja najviše dolazi do izražaja ukoliko se koristi sirov. Dodajte ga u salate ili sendviče, a odlično će pristajati i u marinadama. Sitno nasjeckani crveni luk možete koristiti za oplemenjivanje variva ili jela koja se tek kratko kuhaju. Guacamole pripremajte upravo s ovom vrstom luka.

Luk | Author: Thinkstock Thinkstock

Bijeli luk krasi blag okus idealan za pirjanje, pripremu jela u woku, ali i pripremu roštilja te mesnih štruca.

Luk šalote, karakterstičnog duguljasto- kruškolikog oblika, krasi blago ljutkasti i slatkasti okus. Brzo se raskuha pa je dobar izbor za pripremu temeljaca i umaka. Njegove arome će doći do izražaja koristite li ga za pripremu namaza i pašteta, umaka i dipova ili kao dodatak salatama i sendvičima. Dobar odabir i za ukras na jelima.

Biserni luk ima blago ljutkasti , profinjeni okus. Svjež pristaje u salate, a pirjan je odličan za nadijevanje peradi. Također, dobro se sljubljuje s jelima od divljači. Vrlo često se koristi ukiseljen i kao takav pristaje uz razne sireve i suhomesnate proizvode.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.