01. svibnja 2016.

Mala škola kuhanja na pari

Kuhanje na pari
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje na pari jedna je od najboljih metoda pripreme hrane za povrće i ribu. Ove namirnice najviše profitiraju pripremom na pari jer su delikatne po strukturi pa im delikatan način pripreme najbolje ističe prirodne okuse i boju.

Priprema na pari je brza metoda kada je u pitanju vrijeme kuhanja jer će povrće, riblji fileti i plodovi mora biti gotovi u roku od nekoliko minuta.

Savršena tvrdo kuhana jaja

No na pari možemo pripremati i neke namirnice za koje to ne bismo očekivali. Primjerice kuhana jaja ispadaju fantastično kuhanjem na pari zajedno s ljuskom. Za savršeno meko kuhana jaja koja se lako gule, potrebno ih je kuhati 6 minuta u zagrijanom loncu, a tvrdo kuhana 11 minuta nakon čega ih je potrebno ohladiti u ledenoj vodi.

Koje meso možemo pripremati na pari

Iako na pari možemo kuhati gotovo sve namirnice, za neke namirnice to nema puno smisla. Primjerice, na pari možemo pripremiti čak i komad tvrđeg mesa poput komada junetine od buta. No morali bismo ga prvo omekšati, narezati vrlo tanko te kuhati na pari poklopljeno, zajedno s povrćem koje će dati malo svoje arome, najmanje 2 sata. Temperatura vodene pare ne prelazi 100 °C, no to je dovoljno visoko da se riješimo štetnih bakterija iz mesa koje će u konačnici biti zdravstveno ispravno.

Međutim, zbog dugotrajnog kuhanja riskirate da vam meso na kraju izgleda prilično neprivlačno na tanjuru zbog narušenog površinskog sloja, a iako kuhanje da pari obično osigurava sočnost namirnice, kod tvrđeg mesa to nije slučaj. Također, kod tako niskih temperatura pripreme i nedostatka masti tijekom kuhanja ne dolazi do Maillardovih reakcija koje su zaslužne za lijepu smeđu boju i okus površine mesa.

No, za razliku od junetine, priprema svinjskih kotleta na pari traje kraće pa i više obećava. Kotlete je potrebno marinirati ili natrljati začinima po želji i limunovim sokom pa ih postaviti na metalno cjedilo. Preporuča se staviti ih na list zelene salate kako prirodni mesni sok ne bi curio kroz rupice cjedila. Malo začina po želji, temeljca ili vina može se dodati i u vodu, a time se postiže veća kompleksnost okusa parenih namirnica. Razmak između vode i kotleta mora biti što manji. Meso se kuha na pari otprilike 8-10 minuta bez otvaranja poklopca nakon čega je kotlete potrebno okrenuti. Ovako pripremljeni kotleti, narezani na tanke kriške, idealni su dodatak salatama ili primjerice wrapovima.

Također, piletina i drugi mekši komadi mesa mogu biti pripremljeni na pari s lakoćom samo treba paziti da komadi ne budu preveliki ili predebeli jer će se površina mesa prekuhati, a sredina ostati sirova. Da bismo kod pripreme mesa na pari osigurali njegovu sočnost, možemo ga zamotati u neku jestivu zaštitu poput lista kupusa, kukuruza ili pak u foliju koja će zaštiti površinu mesa od jake pare i omogućiti postepenije kuhanje mesa.

Deserti

Kreme poput crème brûléea ili dubrovačke rožate, pudinzi, pjenice pa čak i neki biskviti mogu biti pripremljeni na pari. Para daje sočnost, prozračnost i lakoću desertima. U nastavku pročitajte kako se kuha na pari i koje su prednosti ovakvog načina pripreme hrane.

Kako pripremiti povrće na pari

Sve prednosti kuhanja na pari

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.