Nakon što filetirate srdele, za ovaj recept će vam trebati samo sol, limun i maslinovo ulje. Jako je važno naglasiti da za ovaj recept treba koristiti samo svježe srdele pa kada krenete na ribarnicu u potragu obavezno obratite pozornost na boju, oči, škrge i miris ribe te na to da meso bude čvrsto, a ne opušteno ili mlohavo.
1. Očišćene srdele posušite na kuhinjskom papiru i nakon toga posolite. Kada ste to napravili obilato zalijte limunovim sokom.
2. Srdele u soku treba ostaviti jedan do dva sata vremena, ovisno o debljini ribe. Meso mora promijeniti boju i od crvene ili bordo doći do gotovo bijele boje. Također treba pričekati da se sol otopi u limunovom soku i onda ste spremni za završni korak.
3. Kada je meso spremno za konzumaciju izvadite ga iz marinade složite ga na drugi tanjuri te ga zalijte maslinovim uljem.
Chef Berislav predlaže da uz ovako pripremljenu srdelu poslužite salatu i cherry rajčice s malo aceta balsamica. Iako bez termičke obrade, ako srdele pripremite na ovaj način, možete ih u maslinovom ulju u hladnjaku čuvati čak do sedam dana. Dobar tek!