Mirisi školjki, svježe ribe, tjestenine, mesnih jela i neodoljivih tradicionalnih slastica ispunili su Stradun, dok su se posjetitelji iz svih krajeva svijeta gurkali u redu – ne samo za tanjur više, već i za priliku da budu dio jedne od najljepših gastro priča juga Hrvatske. Dubrovačka trpeza, vrhunac Good Food Festivala, i ove je godine spojila najbolje što nude lokalna kuhinja i tradicija sve s plemenitim ciljem, i to 16. put zaredom!
200 metara stolova s delicijama
Duž impresivnih 200 metara stolova na Stradunu, u samom srcu Dubrovnika, u nedjelju 19. listopada, svoja je jela, vina i slasne proizvode predstavilo čak 65 izlagača – od ugostitelja i hotelijera do OPG-ova, slastičara, pekara i vinara. Pridružili su im se i učenici Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik.
“Stvarno smo sretni zbog tolikog odaziva. Sezona se nastavlja, a puno ulažemo u njezino produljenje. Ovo je savršena prilika da zahvalimo našim sugrađanima na još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni", rekla je pročelnica za kulturu, baštinu i turizam Julijana Antić Brautović.
Domaće i slasno – za plemenit cilj
Na meniju se našlo za svakoga ponešto: tradicionalna dubrovačka jela, maštoviti deserti, riblje delicije, meso, školjke, domaći kruh i slastice koje mirišu na djetinjstvo, pa čak i sushi. Tanjur pun delicija prodavao se za 8 eura, dok su posjetitelji za čašu vrhunskog vina izdvajali 4 eura.
Cijeli događaj imao je i snažnu humanitarnu notu – prihod od prodaje bio je namijenjen udruzi Poseban prijatelj, koja pruža pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama. Prikupljeno je više od 20.000 eura, a sredstva će pomoći u kupnji novog vozila za prijevoz djece na terapije, u školu i vrtić.
“UNICEF nam je donirao kombi još 2012. godine i sada nam je nužno novo vozilo kako bismo djeci omogućili sigurnu vožnju. Najčešće pomažemo samohranim roditeljima, a posebno onima s djecom iz autističnog spektra. Imali smo uspješnu godinu, provodimo 14 projekata i zaposlili smo nove djelatnike,” poručila je predsjednica udruge Dženita Lazarević.
Kako je bilo na ovogodišnjem izdanju manifestacije Dubrovačka trpeza pogledaj u našoj galeriji fotografija koje je snimio Pixsellov fotograf Grgo Jelavić:
Hrana, vino, glazba i emocije na Stradunu
Za dodatnu dozu atmosfere pobrinula se klapa Ragusa, koja je nastupila ispred crkve sv. Vlaha. Organizatori ove gastronomsko-humanitarne fešte bili su: Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanska županija, HGK - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Ceh ugostitelja i Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik.