Najave 14. veljače 2022.

Ako te put odvede u Samobor, isprobaj samoborski bermet obitelji Filipec!

Samoborski bermet
1/3
Bermet se u obitelji Filipec proizvodi već generacijama, a sve je počelo s Josipom Filipecom, poznatim kožarom i vlasnikom tvornice kože. foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Aromatično vino s dodatkom južnog voća i začina nekada je bilo omiljeni aperitiv plemenite zagrebačke gospode, a danas je sve poznatiji zbog stoljetne tradicije obitelji Filipec

Kad vas put sljedeći put odvede do Samobora, nemojte propustiti upoznati se s bermetom, aromatiziranim vinom s dodatkom južnog voća, koji polako ali sigurno postaje zaštitni znak Samobora i okolice. Ovaj profinjeni aperitiv neizostavni je početak dobrog slijeda hrane ili piće za opuštanje u dobrom društvu, a svaka obitelj ima svoj tajni recept prema kojem ga pravi. No jedna je obitelj ipak najpoznatija po proizvodnji i očuvanju te stoljetne tradicije.

Bermet se u obitelji Filipec proizvodi već generacijama, a sve je počelo s Josipom Filipecom, poznatim kožarom i vlasnikom tvornice kože. Kada je 1946. ostao bez svoje manufakture, Josip zvan Joco počeo je proizvoditi ozbiljnije količine bermeta i muštardu (senf s gorušicom i pekmezom od grožđa). Obiteljski posao oporučno su naslijedili i nastavili Jocini sinovi, Vojko - bermet, a Antun Dubravko - muštardu, iako je cijela proizvodnja ostala pod istim imenom i krovom.

Jocin unuk, Antun Filipec, zaslužan je za rušenje mita da su bermet donijeli Francuzi prilikom osvajanja naših krajeva početkom 19. stoljeća. Naime, Antun je pri istraživanju za diplomski rad na Agronomskom fakultetu našao podatak da se bermet u Samoboru proizvodio još 1750. godine, kao lijek za želudac od vina, pelina i začina.

Samoborski bermet | Author: Promo Danas je u Samoboru sve više obitelji koje se bave proizvodnjom bermeta, što uvelike pridonosi sve boljem brendiranju ovog aromatičnog pića. foto: Promo

I tu počinje priča o samoborskom bermetu u novom ruhu. Iako je Antun je odrastao u centru Zagreba, oduvijek je znao da je proizvodnja bermeta njegova budućnost. U Zagrebu je završio Agronomski fakultet, osnovao obitelj i svakodnevno se vozio od Zagreba do Samobora i natrag kako bi radio u obiteljskoj vinariji.

Kad se jedne večeri vraćao iz vinarije i bezuspješno tražio parking po centru Zagreba, pala je odluka, obitelj se vraća korijenima, u Samobor. Iako je to bila velika promjena, njegova obitelj ju je spremno prihvatila, a supruga i dvoje djece također sudjeluju u obiteljskom poslu. I baš je to, smatra Antun, jako važno – od malih nogu učiti o obiteljskoj tradiciji i čuvati autohtone proizvode. 

Samoborski bermet | Author: Promo Podrum obitelji Filipec neizostavna je stanica posjetiteljima Samobora, a bermet sve češći gost finih večera i dobrih druženja. foto: Promo

Danas je u Samoboru sve više obitelji koje se bave proizvodnjom bermeta, što uvelike pridonosi sve boljem brendiranju ovog aromatičnog pića. Proizvodi se od crvenog vina, najčešće od sorti frankovka i portugizac ili zweigelt te odabranih sastojaka voća i trava, među kojima su najčešće pelin, rogači, suhe smokve, kandirani šećer i muškatni oraščić.

Uz sve uspjehe obitelji Filipec u proizvodnji bermeta i muštarde, Antun je razvio i neke nove proizvode, poput Bermet kugli (čokoladne praline), sirupa od bazge i vinskog octa te nekoliko vina. Iza cijele priče o bermetu stoji obitelj i trud koji se generacijama ulaže u zaštitu ovog autohtonog i domaćeg pića. Potvrda je došla i od Europske unije kojom je od prošle godine Samoborski bermet jedan od proizvoda koji su nositelji oznake zemljopisnog podrijetla. Upravo zato podrum obitelji Filipec neizostavna je stanica posjetiteljima Samobora, a bermet sve češći gost finih večera i dobrih druženja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.