Ovogodišnji pobjednik showa MasterChef je 28-godišnji Ante Vukadin, student iz Tomislavgrada. On je u velikom finalu uspio pobijediti 40-godišnju Puležanku Sanju Cukon, koja je većinu showa slovila za glavnu favoritkinju. Anti su pobjedu donijela moderna jela inspirirana hercegovačkom gastronomskom tradicijom, a žiri u kojem su ove sezone bili chefovi Stjepan Vukadin, Mario Mihelj i Goran Kočiš najbolje je ocijenio njegovo glavno jelo i desert - burek Wellington i eclair a la cheesecake.
Osim titule MasterChefa 2024., Ante Vukadin osvojio je i novčanu nagradu od 30.000 eura koja će mu sigurno puno značiti u daljnjoj kulinarskoj edukaciji i napretku.
"Ne mogu ovo ni zamisliti. Fantastično! Toliko sam ponosan na sebe, toliko sam sretan i zadovoljan da to riječima ne mogu opisati! Ma vrijedilo je svake sijede.
Želim se svima zahvaliti, prvo vama dragi kolege. Iduća zahvala ide Sanji: bila si fenomenalna, cijeli MasterChef bila si u vrhu, kapa do poda! Još ne vjerujem da sam dobio Sanju...
I treća zahvala ide gospodi u odijelima. Posebno hvala Goranu koji je pronašao onu riblju kost u mom jelu, jer - sve se događa s razlogom.
Ovo je tek moj početak i iskreno se nadam da ćete me svi pratiti i da ćete od mene doživjeti velike stvari. Ovo je potvrda da uvijek treba vjerovati u sebe i da se ustrajnost isplati, kao i potvrda da, kad padneš najniže, samo trebaš nastaviti. Jer samo ako se ustaneš, možeš nastaviti rasti i doći do ogromnih stvari", poručio je emotivni pobjednik MasterChefa Ante Vukadin nakon proglašenja.
Što su kuhali finalisti Sanja i Ante?
Finalisti MasterChefa – Ante Vukadin i Sanja Cukon – u posljednjem izazovu sedme sezone kuhali su sa zadovoljstvom, donoseći na tanjure osebujne kulinarske koncepte kroz 5 sljedova. Ante se odlučio za meni inspiriran hercegovačkom kulinarskom tradicijom, dok je Sanja pripremila meni koji je trebao biti fuzija njezine rodne Istre te zemalja u kojima je živjela - Francuske, Italije i Španjolske. Sudeći prema ocjenama žirija, Ante je svoj naum bolje uspio provesti u djelo.
Natjecanje je započelo pozdravom iz kuhinje. Sanjin lagani amuse-bouche, tartelette s kamenicama, jagodama, kremom od pjenušca, kavijarom i uljem od choriza odnio je pobjedu. Ante je pripremio choux tijesto punjeno sirom iz mišine, s prahom od svinjske masti. Žiri mu je kazao da je amuse-bouche bio okusom puno jači od hladnog predjela u čemu je pogriješio. No pohvalili su izvedbu, ideju i izgled Antina jela.
Na hladnom predjelu Sanja je pokazala svoju inspiraciju Španjolskom, a Ante je ostao vjeran tradiciji. Premda su oba tanjura imala svoje izazove, Ante je dobio više ocjene i time se izjednačio sa Sanjom. Oboje su pripremali svoje verzije beef tartarea - na Sanjinom tanjuru nedostajala je majoneza koja joj nje uspjela, dok je Ante u svoj tartar dodao pršut i sir što je oduševilo žiri. Zamjerili su mu jedino pomalo žilav uštipak.
Kod toplog predjela, Sanjina dekonstrukcija fritaje s bijelim tartufima osvojila je žiri. "Oduševilo nas je svu trojicu“, rekao je chef Mario Mihelj, dok je Antina moderna zeljanica s osobnom pričom o mami dobila samo bod manje. "Želim odati počast mami koja radi najbolju zeljanicu", rekao je Ante pripremajući jelo.
Što se tiče glavnog jela, Sanjin riblji tanjur oduševio je tehnikama i plejtingom, iako mu je nedostajalo soli. Ante je, na iznenađenje žirija, za glavno jelo servirao burek Wellington, odnosno inovativnu kombinaciju tradicionalnog bureka i govedine Wellington s hladnim umakom i žličnjakom od mrkve koji je toliko impresioniralo žiri da je osvojio sve desetke.
"Ljudi moji što je ovo? Treba imati hrabrosti ovo napraviti“, zaključio je Stjepan, a Ante je svojim jelom članovima žirija izazvao osmijeh na lica. Biranim riječima Antinu odvažnost pohvalio je i chef Goran Kočiš (kazao je, naime, kako "Ante ima muda do poda" 😉).
Na kraju, deserte su oboje finalista predstavili na vrhunskoj razini: Sanjina verzija tiramisua bila je, prema riječima žirija, savršeno izbalansirana, dok su Antini ekleri punjeni kremom od sira, uz kremu od maslaca i gel od bergamota (njegov spoj eklera i cheesecakea) ostavili žiri bez teksta.
Tko je novi MasterChef Ante Vukadin?
Ante Vukadin je 28-godišnji student elektrotehnike iz Tomislavgrada, a njegova ljubav prema kuhanju započela je još u djetinjstvu kada je mami i baki često asistirao u kuhinji. Sa 10 godina počeo je samostalno pripremati jednostavna jela i tako se rodila njegova strast prema gastronomiji.
Nakon srednje škole proveo je godinu dana u Njemačkoj, nakon čega upisuje elektrotehniku u Mostaru. Tijekom boravka u Njemačkoj, počeo je obraćati pažnju na visokokvalitetne namirnice koje su ga inspirirale za pripremu kompleksnijih jela. Posjeduje veliko znanje o kulinarskoj teoriji, a na praksi svakodnevno radi.
Podsjetimo, Ante je prvi ispao iz showa, jer je član žirija, chef Goran Kočiš, u njegovu jelu pronašao - riblju kost. No dobio je priliku za povratak i tu je priliku itekako dobro iskoristio. U posljednjim tjednima MasterChefa pokazao je iznimnu staloženost, dobro planiranje, znanje, talent, ali i veliku skromnost i kolegijalnost. Čestitamo Anti i želimo mu sve najbolje u daljnjem napretku u svijetu kulinarstva i gastronomije.