Najave 10. svibnja 2017.

Baška i Krk vas zovu na fantastičan provod!

foto: Rene Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Predivna Baška na Krku aktivno radi na produljenju turističke sezone, a nakon velikog uspjeha s Outdoor događajima i manifestacijama, s festivalom Crna ovca očekuju se još bolji rezultati u predsezoni 2017. Otišli smo provjeriti što se finoga sprema našim dragim turistima...

Ljubitelji prave autohtone janjetine doći će na svoje u vikendu od 12. do 14. svibnja, kada se u Baški na otoku Krku održava popularni festival Crna ovca.

Možda vas zanima... Tri dana zabave u Baški na otoku Krku Najave

Festival slavi individualizam, kreativnost, otočku baštinu, popularnu kulturu, sport i bašćansku janjetinu koja je nadaleko poznata po svojoj kvaliteti, jer se ovce u Baški hrane isključivo aromatičnim mediteranskim biljem izniklim iz kamena začinjenim posolicom Jadranskog mora.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Uz podršku Općine Baška i Turističku zajednicu Općine Baška i glavnog sponzora partnera Valamar Rivijere ovogodišnja se Crna ovca u održava organizaciji tvrtke Studio Conex. Iz ovogodišnjeg programa u vikendu od 12. do 14. svibnja valja istaknuti otvaranje izložbe fotografija Briana Rašića posvećene Davidu Bowieju u petak, nakon čega odmah slijedi koncert zagrebačke skupine Jinx koja ovih dana promovira svoj dugo očekivani album.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

„U subotu posjetitelje očekuje cijeli niz događanja, od jedriličarske regate Corinthia Cup, preko dječjeg nogometnog turnira Crno janje, natjecanja u spravljanju janjećeg kotlića, predavanja dugogodišnjeg prijatelja Crne ovce Korada Korlevića, voditelja Astronomskog društva Višnjan, pod nazivom „Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa“, kazališna predstava Ja, tata i brojna ulična predstavljanja baštine i običaja otoka Krka. Večer ćemo završiti hip hoperskim i rokerskim Crnim ovcama, koncertima mega popularnih The Beat Fleet i riječke skupine Let 3“, najavio je Boris Lešić iz Studija Conex.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Kao pravi istraživački novinari, obišli smo par vitalnih lokacija bitnih za održavanje svečanosti te zaključili kakve delicije jedu i piju ljudi na Krku.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Vrbnička žlahtina

Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtina bijela. Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju.

Vrbnik i Žlahtina danas su sinonim jer ona jedino tamo i uspijeva.
Ime vina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit. To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa.

Sve glavne osobine sorte sačuvane su u vinu vrlo ljupkog i živahnog okusa koje sadrži 11 % alkohola. Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa. U žlahtini smo uživali kod sinonima za istu - gospodina Katunara, kao i u vinariji Nada.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

 

Kuća krčkog pršuta

U Kući krčkog pršuta gosti će moći uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije, saznati sve o načinu proizvodnje i posebnostima krčkog pršuta, kušati, i naravno kupiti proizvod upravo na mjestu gdje on i nastaje.

Pršut Možda vas zanima... Saznajte konačno razliku između istarskih, krčkih, drniških i dalmatinskih pršuta Špajza

„Dok je dalmatinski pršut u pravilu obrađen s kožom i dimljen, a istarski sušen i obrađen bez kože, krčki je pršut spoj tih dvaju različitih načina obrade. Posebnim ga čini to što ga za razliku od Dalmatinaca ne dimimo, već sušimo, ali i to što ga za razliku od Istrana obrađujemo s kožom.“, kaže Vjekoslav Žužić, proizvođač pršuta, koji nastavlja nizati svoje uspjehe i promovirati kvalitetu krčkog pršuta.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Krčki sir

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Magriž iz Kornića na otoku Krku čine bračni par Vesna i Mirjenko Mrakovčić. Proizvodnjom krčkog sira bave se već od davne 1984. godine, kada su imali samo devet ovaca u uzgoju. Danas uzgajaju stado od 150 muznih krčkih ovaca o kojima uglavnom brine Mirjenko. One tokom cijele godine borave na otvorenome te pasu autohtono bilje sa škrtih pašnjaka južne obale Krka.

Mirisna-janjetina Možda vas zanima... Recepti za deset najboljih jela s janjetinom Recepti

Supruga Vesna se već 33 godine bavi proizvodnjom ovčjeg sira na način kako su to radili naši predci. Tokom godina rada i iskustva rađale su se mnogobrojne kreativne ideje vezane za proizvodnju sira kojima su nastojali obogatiti asortiman tvrdih ovčjih sireva, te dočarati raznolikost aroma našega kraja. Tako su nastale danas nove, patentirane, vrste ovčjeg sira: Črni bodul (krčki ovčji sir kojega proizvodimo na jedinstven način umatanjem u orahovo lišće koje mu daje specifičnu aromu i boju), Zeleni bodul i sir Magriž.

U svojoj proizvodnji koriste i drugo začinske biljke, poput ružmarina, lista oraha i kadulje kojim oblažu sireve u fazi zrenja kako bi poprimili razne prirodne arome.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Konoba Nono
Smještena u Krku, ova je preslatka konoba puno više od obične konobe. Ovdje vas očekuje specijalni pršut po sjajnom receptu njenoga vlasnika, kao i maslinovo ulje koje rade sami – unutar konobe!

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Upravo tako, ovdje imaju stroj za proizvodnju maslinovog ulja, koje im je uistinu – senzacionalno, upravo poput pršuta i domaće pogače iz krušne peći! Još kad čujete priču o tome da rade lažne pršute koje iznajmljuju drugim konobama, sigurno ćete posjetiti Nona!

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Restoran Bunculuka
Mjesto u naturističkom kampu pored Baške idealno je zbog više stvari: pogled na Prvić, prekrasne plaže i fantastične ponude u restoranu. Uz sjajne, dizajnerski dorađene delicije na bazi janjetine, uživat ćete i u bogatoj ponudi lokalnih vinara! Čisti užitak, pogotovo kad vidite solarij za janjetinu. To ćete morati sami istražiti!

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Hotel/Restoran Gospoja
S pogledom na more, i mirisom Mediterana, ovaj je objekt netom dovršen i predstavlja pravi biser za ljude koji vole luksuz. Specijalno dizajnirane sobe, sve u spoju vina, mora i ljubavi, jednostavno se zaljubite na prvi pogled. Sukladno s izgledom, i kuhinja je više nego zanimljiva, i sjajno kombinira tradicionalne recepte na moderan način.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

I to bi ukratko bilo to, samo da ne zaboravimo sjajne čokolade Grifon, pa što reći nego – požurite na Crnu ovcu za vikend!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.