Najave 21. svibnja 2024.

Festival graševine ove je godine na novoj lokaciji!

festival graševine, kutjevo
Festival graševine
foto: Press
Festival graševine održava se u Kutjevu od 16. svibnja do 1. lipnja, po prvi put na novoj lokaciji - u Slavonskoj kući Vinkomir

Festival graševine i ove se godine održava u Kutjevu, i to od 16. svibnja do 1. lipnja, na novoj lokaciji u Slavonskoj kući Vinkomir. Dugogodišnja tradicija ovog festivala slavi ljepotu i raznolikost koju ima naša najzastupljenija sorta - graševina, a na radost mnogih ljubitelja vina koji tradicionalno posjećuju Kutjevo tijekom ovog Festivala, pripremljen je zaista bogat program.

Glavni događaji Festivala graševine su Dan otvorenih podruma, gala večera, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje zajednički organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica. Na tim događanjima vinari iz regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavljaju svoja najbolja vina.

Festival graševine Možda vas zanima... Graševina - sorta kojom se trebamo ponositi! Špajza

festival graševine, kutjevo | Author: Press Festival graševine - radionice foto: Press

Ocjenjivanje - dokaz vrhunske kvalitete

Okosnica festivala je ocjenjivanje vina od sorte graševine čime se dokazuje vrhunska kvaliteta ovog prepoznatljivog vinskog bisera. Ocjenjivačke komisije sastoje se od vinskih profesionalaca, stručnjaka koji su duboko upućeni u svaki aspekt graševine. Na čelu komisije je prof. dr. sc. Edi Maletić. Svečano proglašenje pobjednika bit će održano u sklopu Salona vina na Slavonskoj kući Vinkomir. To će biti prilika za slavlje izvrsnosti i predstavljanje najboljih graševina koje Slavonija ima ponuditi.

Dan otvorenih podruma održan je u subotu 18. svibnja te su kutjevački vinari tradicionalno otvorili svoje podrume posjetiteljima, koji su time dobili priliku u autentičnom okružju kušati njihova vina - ona koja su u standardnoj ponudi, kao i ona koja još nisu na tržištu.

festival graševine, kutjevo | Author: Press Festival graševine foto: Press

Nova lokacija - Slavonska kuća Vinkomir

Ovogodišnja posebnost festivala je nedavno otvorena Slavonska kuća Vinkomir u kojoj će se održati gala večera te 3 ekskluzivne radionice. Radionicu "Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga" moderirat će Josip Mesić, a polaznici radionice pokušat će odgovoriti na pitanje može li se kušanjem odabranih graševina odrediti točna granicu između ove dvije najstarije hrvatske gore.

Ostavština Antuna Adžića tema je druge radionice koju će moderirati poznati sommelier Josip Orišković, a sudionici će se uz kušanje vina prisjetiti ovog sjajnog vinara koji je ostavio iza sebe arhivu legendarnih berbi. Radionicu "Graševina u kolijevci majke vina" moderira sommelier Mario Meštrović, a govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.

festival graševine, kutjevo | Author: Press Festival graševine foto: Press Svijet graševine Možda vas zanima... Omiljena sorta u Hrvatskoj ima golem potencijal Špajza

Slavonska kuća Vinkomir smještena je usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije požeškoga kraja Kutjevo d.d., na poznatom položaju, a s predivne terase pruža se veličanstven pogled na cijelu Zlatnu dolinu. Kuća Vinkomir bit će i domaćin salona ocijenjenih vina.

festival graševine, kutjevo | Author: Press Festival graševine - događanja u centru Kutjeva foto: Press

Vino, domaći proizvodi, odlična zabava...

Posjetitelji će posljednjeg dana Festivala graševine moći uživati u raznim aktivnostima pod organizacijom Grada Kutjeva i Turističke zajednice grada Kutjeva. Uz eno-gastro sajam te ponudu kutjevačkih vinara i OPG-ova s područja grada posjetitelji mogu očekivati brojne zabavne aktivnosti poput utrke dječjih traktora, vinskog maratona i vinske alke, a večer je rezervirana za koncert tamburaškog sastava Zlatna dolina i popularne grupe Dalmatino.

Tijekom festivala, posjetitelji su pozvani da posjete lokalne vinarije te kušaju vrhunska vina Požeško-slavonske županije. Cjelokupan program Festivala graševine dostupan je na web stranici Festivala graševine.

Graševina Croatica En Primeur 2024. Možda vas zanima... Mlade graševine su odlične, unatoč zahtjevnoj godini Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.