Graševina kao sorta odavno je udomaćena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te obuhvaća čak četvrtinu svih vinograda u Lijepoj Našoj. I zato se i može smatrati autohtonom sortom, iako podrijetlo graševine nije jasno dokazano - smatra sommelier Mario Meštrović, koji je vodio ekskluzivnu vinsku degustaciju različitih stilova graševine iz Požeško-slavonske županije, održanu u Vinoteci Business Cluba 5 u Zagrebu.
Bio je to sjajan način da se u glavnom gradu predstavi sveobuhvatni projekt Svijet graševine koji se transformira u prekrasnu turističku priču. Od pjenušca do predikata graševina je, kako je pokazalo i ovo kušanje, sorta koja može dati različite stilove vina – od pjenušaca, mirnih svježih i odležanih do predikatnih vina. Naglasak je bio na karakteristikama sorte pa je kušanje bilo slijepo, etikete su se tek otkrivale na kraju.
Odlični pjenušci i svježa vina
Za početak odličan pjenušac od 100 posto graševine, voćnih aroma kruške i jabuke te bijelog cvijeća s prisutnom karakterističnom izvrsno izbalansiranom sortnom gorčinom. Potom još jedan iznimno svježi, živih mjehurića i bogatog mineralnog okusa s prisutnim nježnim cvjetnim aromama i aromama zrele jabuke.
Nastavilo se sa svježim graševinama (berbe 2022.), prva je bila vrlo elegantna, lijepe mineralnosti i s mnogo cvjetnih aroma, druga izuzetno lijepo izbalansirana s cvjetnim aromama bagrema i voćnim notama, treća snažne mineralnosti koja se osjetila već na nosu, u odnosu na prve dvije snažnijeg tijela i trajnosti okusa, a četvrta iznimno svježa, punog tijela, slasna, bogata i trajna…
Velik potencijal odležavanja
Prva od odležanih graševina istaknula se zrelijim aromama, bogatog intenziteta i sa snažnijim tijelom, odležavala je do tri godine i savršeno paše uz „ozbiljnija“, jača jela, druga se isticala posebnom aromom i velikim potencijalom starenja, dok je treće vino bilo pravi biser, macerirana graševina predivnih aroma i iznimne svježine, iako je (pokazat će se kasnije) „stara“ već šest godina.
Kako to obično biva, na ekskluzivnim degustacijama za kraj „nešto slatko“, predikatna vina sljubljena sa slavonskim slasticama. Za početak izborna berba odličnog balansa kiselina i šećera, potom gusta, koncentrirana izborna berba bobica, intenzivnih i bogatih aroma citrusa i meda i za završetak sjajna ledena berba iz 2018. snažnih aroma grožđica, suhih smokava, kože i meda… Savršen doživljaj.
Golem potencijal sorte
Na samom kraju maske su pale, otkrivene su etikete. Svijet graševine predstavili su redom pjenušci Josipović Jazz Brut i Kutjevo Maximo brut, svježe graševine - Krauthaker Graševina Podgorje, Graševina Kutjevo s osvojenim zlatom na Decanteru, Krauthaker Graševina Mitrovac i Graševina Adžić, odležane - Graševina De Gotho Kutjevo iz 2020., Graševina Mihalj Mačovo brdo iz 2020., Graševina Kuvlakhe Krauthaker iz berbe 2017. te predikati - Graševina izborna berba vinarije Galić iz 2018., Graševina izborne berbe bobica vinarije Jakobović iz 2019. i Graševina ledena berba vinarije Perak iz 2018.
Ovo kušanje dokazalo je golem potencijal graševine kao sorte, ali i njezinu raznovrsnost izraženu u različitim stilovima vina. Graševina svoje najbolje rezultate daje upravo u ovome kraju, na području Požeško-slavonske županije, a projekt Svijet graševine pravi je način da se još bolje upoznamo s tom sortom i svim načinima na koje je ukorijenjena u život ljudi toga kraja.
Što je Svijet graševine?
Svijet graševine jedinstveni je projekt Požeško-slavonske županije koji na inovativan način spaja vinski turizam, bogatu kulturnu baštinu, tradiciju i običaje. U sklopu ovog projekta ukupne vrijednosti 8.729.448,52 eura, otvoren je atraktivan Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici i obnavlja se Spahijski podrum iz 13. stoljeća u Pakracu. Značenje Svijeta graševine prepoznala je i Europska unija sufinancirajući ga sa 7.364.375,34 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.