Špajza 12. rujna 2023.

Čvarkuše, fiš, čobanac... ne možemo se odlučiti što nam je ukusnije

Čvarkuše
Čvarkuše foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Svijet graševine nova je priča Požeško-slavonske županije, a njezin neizostavan dio je i vrhunski eno-gastro doživljaj Požege

Čobanac, fiš paprikaš, cicvara, čvarkuše, bazlamača, tačkrle…, dugačak je popis tradicionalnih jela Zlatne Slavonije koje domaće stanovništvo ne prepušta zaboravu, a gosti prepoznaju kao vrijedan turistički adut i razlog posjeta ovoj destinaciji. Cijenjeni hrvatski kuhar i veliki ljubitelj slavonskih jela Branko Ognjenović kaže kako je tajna ove kuhinje u izvrsnosti lokalnih namirnica, jednostavnosti i spoju vrhunskih vina i jela iz istog podneblja.

 | Author: Vedran Bošković Fiš foto: Vedran Bošković Cicvara | Author: Vedran Bošković Cicvara foto: Vedran Bošković

Moderna tradicija

"Proizvodi od crne svinje među kojima se posebno ističe pikantni kulen, dobra šunka, koja se u kuhinji može odlično iskoristiti; svinjetina s restanim krumpirom, pripremljenim u ljusci i na domaćoj masti; čvarci, kobasice i slaninska ruža…, dugačak je popis jela koja u Požeško-slavonskoj županiji morate kušati. A ja sam i veliki ljubitelj tijesta: rezanci s makom i tačkrle, prava su gozba za nepce", otkriva chef Ognjenović.

 

Možda vas zanima... Savršena kombinacija slavonskih okusa i suvremenih trendova Najave

 

Iako priča o eno-gastro ponudi i u ovom dijelu Slavonije ima tradicijski predznak, njezina moderna verzija itekako je privlačna i ukusna, pa kao primjer ističe batat s kulenom i bagremovim medom, rižoto od buče s gljivama i slaninom crne svinje, pečene jabuke s cimetom u vaniliji… A mi se ne možemo odlučiti koje nam je jelo ukusnije.

"Sve su to aduti ove bogate kuhinje velikog potencijala. Još kad sve te fine delicije upakirate u lijepu priču o obitelji, tradiciji, ambijentu i servirane uz dobro rashlađenu graševinu u finim čašama, potrudite se pokazati sve u najboljem svjetlu, uspjeh je zajamčen", ističe chef Ognjenović, napominjući kako su sjajne graševine Zlatne Slavonije savršena pratnja uz svako jelo, pa tako i uz čips od šarana, osobni Brankov perfect match u kojem voli uživati na kraju izazovnog dana.

 | Author: Vedran Bošković Slavonski suhomesnati proizvodi - kulen, slanina, kobasica foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Čobanac foto: Vedran Bošković  | Author: Borna Subota Graševina foto: Borna Subota

Savršen spoj

S čak tri vinogorja: Vinogorjem Kutjevo, Vinogorjem Požega-Pleternica i Vinogorjem Pakrac, Požeško-slavonska županija poznata je vinska destinacija, a njezine graševine među najboljima su u svijetu što potvrđuju i nagrade s prestižnih ocjenjivanja. Uz iznimnu kvalitetu ove sorte, vrhunsku tehnologiju, bogatu tradiciju, iskustvo i znanje vinara, graševina je danas najtraženije hrvatsko vino sa širokim spektrom od pjenušaca do predikata, a koju odabrati zna poznati sommelier Darko Lugarić.

 

Slavonija i Podravina, wine not!? Možda vas zanima... Jedva čekamo rujan zbog omiljenog vinskog festivala Najave

 

"U ljetnim danima pjenušac brut ili ekstra brut od graševine ili graševine u kupaži bit će savršeno osvježenje. Uz hladne plate s pikantnim kulenom i mladim sirevima sljubite polusuhe i suhe mlade graševine, a uz jela od autentične crne svinje i primjerice batata s kulenom ekstraktne odležane graševine, stare dvije, tri godine s nešto većim alkoholima, dok će se jabuke s cimetom u vaniliji i tačkrle savršeno sljubiti s ledenim ili graševinama izborne berbe bobica", savjetuje Lugarić.

 | Author: TZ Požeško-slavonske županije Požeško-slavonska županija ima 3 vinogorja, a većinom se uzgaja vrhunska graševina foto: TZ Požeško-slavonske županije

 | Author: Vedran Bošković Pastrva foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković Bazlamača foto: Vedran Bošković

Svijet graševine, priča o bogatoj baštini

Na temeljima bogatog vinskog identiteta Požeško-slavonske županije nastao je Svijet graševine.

"Ovaj jedinstveni projekt povezuje vinsku priču, bogatu tradiciju, iznimnu kulturnu i prirodnu baštinu naše županije, podrška je vinarima i turističkom sektoru, a uz atraktivan Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici otvoren početkom godine, obuhvaća i izgradnju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu te brendiranje cijelog područja kao Svijet graševine", ističe Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Svijet graševine, projekt ukupne vrijednosti 8.729.448,52 eura, sufinancirala je Europska unija sa 7.364.375,34 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

 | Author: Vedran Bošković Tačkrle foto: Vedran Bošković

 

Slavonija - nema joj ravne Možda vas zanima... NEMA JOJ RAVNE: Slavonija predstavila novi vizualni identitet i slogan Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.