Za nedavna posjeta Požeško-slavonskoj županiji, kao dio otkrivanja svega što obuhvaća projekt Svijet graševine, osim u obilju slavonskih jela, vina i rakija, uživala sam i u bogatoj ponudi kulturnih sadržaja, a kao velikoj ljubiteljici tradicije i folklora i iskusnoj folklorašici posebno me se dojmilo sve što se dotiče bogate slavonske tradicije. Nije lako pogoditi – jedna od mojih omiljenih stanica (bilo ih je više, a o njima u idućim tekstovima) bio je Muzej bećarca u Pleternici koji na odličan način prikazuje bogatstvo slavonske kulturne baštine.
Svi se ponekad volimo nasmijati i razveseliti uz neki dobar i sočan bećarac, no koliko je njegova kratka i slatka forma duboko ukorijenjena u život Slavonaca može se shvatiti i doživjeti upravo na ovom jedinstvenom mjestu. Priča o bećarcu, koji se od 2011. godine nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, u Muzeju bećarca dijeli se na šest dijelova.
Muzej bećarca u Pleternici dio je projekta Požeško-slavonske županije Svijet graševine, čija je ukupna vrijednost 8.729.448,52 eura, a koji je sa 7.364.375,34 eura sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Projekt Svijet graševine, osim Muzeja bećarca, uključuje još i obnovu i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu.
Muzej bećarca - Mala kuća graševine
Muzej bećarca - obilazak ne možemo ni zamisliti bez prave slavonske rakije
Muzej bećarca
Sve kreće s Malom kućom graševine gdje doznajemo sve o ovoj najzastupljenijoj vinskoj sorti u Hrvatskoj, koja je upravo u Požeško-slavonskoj županiji najbolja i oko nje se vrti baš sve, pa i bećarci se pjevaju njoj u čast, baš kao i vinu općenito. I kroz ostale muzejske cjeline – Uvod u svijet bećarca, Bećarac kroz život, Bećarski kalendar i Bećarsku rapsodiju doznajemo koliko je bećarac utkan u život Slavonaca, ali i koliko je vezan i uz lokalnu gastronomiju.
Muzej bećarca
Muzej bećarca
Nemali broj bećaraca dotiče se rakije, kobasica, kulena i ostalih slasnih specijaliteta bez kojih je život u ovome kraju nezamisliv. No u Muzeju bećarca doznajemo i što su nekad jeli Slavonci. Jer za razliku od sada, kada je simbol posjeta Slavoniji i njihove neizostavne gostoljubivosti, obilje hrane, narezaka, rakije, vina, kolača… Slavonci su nekada vrlo skromno jeli, a spomenuti specijaliteti čuvali su se samo za posebne prilike. Svakodnevica je, za razliku od blagdana i drugih posebnih prilika, na njihov stol donosila jednostavna, jednolična jela od brašna, povrća, malo sušenog mesa…
I kulen, kobasice, švargle... pronašli su svoje mjesto u Muzeju bećarca
Lunjajući tako Muzejom bećarca, u dijelu gdje se opisuje slavonska svakodnevica, pronašli smo i genijalan recept za tradicionalno slavonsko jelo – cicvaru. Rukopis pripada Katici Trepšić iz Velike Kopanice, omiljenoj prabaki koja je u svome selu poznata kao velika majstorica od kolača. Cicvaru je prema ovom receptu izradila nebrojeno puta i s veseljem ga podijelila sa svim posjetiteljima Muzeja bećarca.
Muzej bećarca
Uz recept Katice Trepšić nalazi se fotografija cicvare koju je pripremila domaćica Manda Štimac iz Zagrađa (njezin recept, koji varira tek u količinama, može se pak pronaći u izvrsnoj knjizi "Kuharica bećarca i gange"), a autor te fotografije izložene u Muzeju bećarca je Đurđe Stošić. Mi smo pak za ilustraciju ovog teksta koristili fotografiju cicvare koju je snimio gastro bloger, Slavonac Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju.
Cicvara je starinsko jelo, prisutno na cijelom Balkanu, a bećarski običaju izvukli su ga u Slavoniji iz zaborava te predstavili kao zdravo skromno, jednostavno jelo. Kad je gotova, a prije posluživanja, topla cicvara može se preliti kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom rado dodatne sočnosti i bogatijeg okusa.
Muzej bećarca - recept za cicvaru Katice Trepšić
Cicvara
Sastojci:
- 3 dcl kajmaka
- 3 jaja
- šaka oštrog brašna
- malo soli
Postupak:
- Cijela jaja lagano izmuti, dodaj kajmak, brašno i sol.
- Sve dobro promiješaj, izlij u lonac, miješaj i kuhaj na vatri dok se mast iz kajmaka ne odvoji.
- Jede se toplo.