Prema već uhodanoj tradiciji, u zagrebačkom hotelu Esplanade održano je u četvrtak 1. veljače En Primeur kušanje mladih graševina iz berbe 2023., u organizaciji udruge Graševina Croatica. Graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj, koja u zadnjem desetljeću privlači sve veću pažnju, kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta, zablistala je na svojoj zagrebačkoj premijeri, a imali smo priliku kušati i druga mlada vina poput sivog pinota i sauvignona.
Predstavile su se vinarije Antunović, Apolitico, Belje, Buhač, Consul Winery, Erdutski vinogradi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galić, Graševina Croatica, Iločki podrumi, Jakob, Jakovac, Kolar, Krauthaker, Kutjevo, Markota, Mitrović, Orahovica, Papak, Pavlomir, Perak, Royal Hill Estate, Soldo, Sontacchi, Svijetli dvori, Škoro, Vinum Academicum i Zlatno Brdo.
Sjajni kandidati za vinske karte prestižnih restorana
"Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja pokazali su danas vina koja će, siguran sam, doći na brojne vinske karte ove godine. Gotovo 400 predstavljenih uzoraka vina najviše kvalitete, koje se danas moglo kušati, pokazuje kakva se vinska sila polako, ali sigurno izgrađuje na istoku Hrvatske.
Posebno nas veseli sve veći broj mlađe vinske publike na vinskim događajima što će sigurno doprinijeti razvoju kulture stola i visoke gastronomije u Hrvatskoj“, rekao je Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, koji nije skrivao kako je iznimno zadovoljan interesom javnosti za graševinu.
Mladi i 'stari' favoriti
Među odličnim mladim graševinama pronašli smo i neke svoje favorite - graševine Krauthaker, Perak, Antunović, Sontacchi, Zlatno brdo, Belje... Kušali smo i potentne mlade sauvignone, koji su u ovom trenutku i bili najspremniji za konzumaciju, kao i zanimljive mlade sive pinote.
No iskoristili smo priliku i kušali i nekoliko vina iz starijih berbi. Primjerice, bio bi grijeh propustiti rijetku priliku za kušanje fenomenalne, višestruko nagrađivane graševine ledene berbe 2018. vinarije Perak jer zbog toplih zima posljednjih godina nije bilo moguće odraditi ledenu berbu. Izvrsna su nam bila i vina iz redizajnirane premium linije Goldberg Vina Belje.
Fenomenalan novi pjenušac iz Kutjeva
I na štandu Kutjeva d.d. pronašli smo neke sjajne novitete. Prvi put dobili smo priliku kušati njihov novi pjenušac Kutjevo Chardonnay de Gotho Brut proizveden klasičnom metodom od sorte chardonnay, koji je na vlastitim kvascima odležavao četiri i pol godine. Ovaj sjajan pjenušac kompleksnih aroma tek stiže u prodaju, a cijena će mu biti oko 18 eura, što je izvrsna cijena za njegovu vrhunsku kvalitetu.
Iz Kutjeva su nam prišapnuli još jednu sjajnu ekskluzivu: uskoro u prodaju stiže još jedan njihov novi pjenušac. Riječ je o rose pjenušcu, čiju su premijeru najavili za festival PinkDay koji će se u zagrebačkoj Laubi održati 20. travnja. Jedva čekamo!
Sjajna crvena vina s istoka Hrvatske
U sklopu manifestacije En Primeur u organizaciji udruge Graševina Croatica, održane su i dvije radionice. Prvu radionicu "Graševina 2023. Rendezvous Flight Selection" vodili su Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović iz Vinskog kluba, a na njoj su se, kako i sam naziv govori, kušale mlade graševine iz nove berbe, dakle ono što je i ponuđeno na glavnom dijelu manifestacije.
Druga pak radionica "Single & Blends Reds – Sommelier's Choice", koju je znalački vodio sommelier Darko Lugarić, ponudila je pak nešto novo i drugačije, te široj publici puno manje poznato od graševine - vrhunska crvena vina iz Slavonije i Podunavlja. Ovom prilikom nećemo se osvrtati na pojedina kušana vina te radionice jer im planiramo posvetiti posebnu temu, budući da to i zaslužuju.