Špajza 15. lipnja 2023.

Graševina - sorta kojom se trebamo ponositi!

Festival graševine
Festival graševine u dvorcu Kutjevo foto: Luka Šporčić
gastro postao gastro.24sata.hr
U dvorcu Kutjevo održan je Festival graševine, a potom i prestižno natjecanje graševina GROW du Monde. Tijekom festivala posebnom radionicom odana je počast nedavno preminulom vinaru Branku Mihalju, neprežaljenom majstoru graševine

Dvorac Kutjevo u subotu 3. lipnja vrvio je vinskim znalcima, sommelierima, vinarima, vinskim entuzijastima... koji su u prijestolnicu naše najznačajnije vinske sorte stigli radi Festivala graševine, odlične manifestacije koja slavi odlično vino i ljude koji ga prave.

Manifestacija je namijenjena svima - održavaju se stručne radionice, kušanja najboljih graševina, ali i zabavne fešte u centru grada za širu publiku. Ipak, vrhunac događanja na ovogodišnjem Festivalu graševine bile su tri odlične radionice, od kojih je svaka ponudila jedinstveno iskustvo i korisne nove informacije odabranim sudionicima.

 | Author: Luka Šporčić Mario Meštrović foto: Luka Šporčić

Prvom radionicom "Kako je nastajalo Mačovo brdo" odana je počast nedavno preminulom renomiranom kutjevačkom vinaru Branku Mihalju, pioniru proizvodnje vrhunskih graševina. Radionicu je vodio jedan od ponajboljih hrvatskih sommeliera Mario Meštrović, a gostima je pružila jedinstvenu priliku da iskuse jedno životno djelo i inovativan novi stil graševine koji je od Mihalja zahtijevao ne samo dobru ideju i znanje, već i veliku hrabrost.

 | Author: Luka Šporčić Festival graševine foto: Luka Šporčić

Branko Mihalj usudio se napraviti vina koja prkose tradiciji i konvencijama te su u potpunosti zrela i nemaju garanciju tržišnog uspjeha. Radi se o vinima koja nisu prošla svoj klasični razvojni vijek i odležavanje u boci, a sada su bolja od vina koja su već ponuđena na tržištu. 

"Brankova inspiracija bila je graševina kao sorta, i oduvijek je smatrao da se ne treba ići u rane berbe", komentirao je vinar Krunoslav Sontaki, dok je sommelier Mario Meštrović zaključio kako je Branko među prvim razumio koliko mogućnosti pruža graševina kao sorta.

 | Author: Luka Šporčić Festival graševine - Josip Mesić i Krunoslav Sontaki foto: Luka Šporčić

Drugu je radionicu "Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba" vodio profesor Josip Mesić. Radionica je pružila rijetku priliku za istraživanje kako okolišni čimbenici oblikuju profile okusa i unikatnost vina iz ove dvije hrvatske regije.

Jedna od ključnih razlika istaknutih tijekom radionice nalazi se u suptilnim nijansama između vina podrijetlom iz Podunavlja i Slavonije. Kutjevački se vinogradi protežu od 200 do 450 metara nadmorske visine, dok se podunavski protežu od 100 do 240 metara. Ove različite nadmorske visine pridonijele su različitim mikroklimama, dajući jedinstvenu osobnost vinima koja se uzgajaju u svakoj regiji.

 | Author: Luka Šporčić Festival graševine - Darko Lugarić foto: Luka Šporčić

Posljednju je radionicu kušanja nagrađenih graševina s prethodnih Festivala graševine održao sommelier Darko Lugarić istaknuvši 12 nagrađivanih vina. Svaka boca predstavljala je oličenje izvrsnosti, izvanredne vještine i dubokog razumijevanja ove vinske sorte.  Kušao se Josipovićev pjenušac Jazz, Graševina Kutjevo 2020, Krauthaker Graševina 2016, Škoro Graševina 2015, Graševina De Gotho 2015, Iločki podrumi Graševina 2011, Vina Belje - Graševina premium 2006, Vina Belje - Graševina Goldberg 2006, Jakobović Graševina izborna berba 2019, Vina Papak Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, Feravino - Graševina izborna berba prosušenih bobica 2003 te  Perak - Graševina ledena berba 2018.

 | Author: Luka Šporčić Festival graševine - Maja Čorak Perak foto: Luka Šporčić

Osim prestižnog Festivala graševina, 14. lipnja u dvorcu Kutjevo održavalo se i prvo međunarodno natjecanje posvećeno graševini GROW du Monde gdje će biti izloženo preko 200 graševina iz različitih europskih zemalja. Kategorija u kojima se natječu vina su: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Pobjednici natjecanja bit će proglašeni u Osijeku, u petak 16. lipnja.

Festival graševine završio je gala večerom u Vinariji Galić na kojoj je svoje sjajne specijalitete pripremao renomirani chef Melkior Bašić. Chef Bašić pomno je osmislio jelovnik s pet sljedova u suradnji s OPG-om Marija Ribičić, popraćen vrhunskim vinima.

 | Author: Luka Šporčić Festival graševine foto: Luka Šporčić  | Author: Luka Šporčić Festival graševine foto: Luka Šporčić  | Author: Luka Šporčić Festival graševine foto: Luka Šporčić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.