U organizaciji udruge Graševina Croatica i ove se godine, u četvrtak 1. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade održava En Primeur 2024., premijerno kušanje mladih graševina. Po dobrom običaju, na kušanje su pozvani brojni sudionici iz vinskog svijeta – promotori vina, vinski trgovci i distributeri, ugostitelji, sommelieri, novinari, blogeri…, ali i krajnji konzumenti.
Premijerno kušanje mladih graševina članova udruge Graševina Croatica traje od 13 do 19 sati. Za vinske profesionalce ulaz je besplatan i za njih je kušanje ekskluzivno rezervirano od 13 do 16 sati, dok ostali posjetitelji plaćaju ulaznicu od 20 eura i mogu pristupiti kušanju od 16 sati pa sve do zatvaranja, koje je u 19 sati.
Dvije odlične besplatne radionice
Osim promenadnog kušanja u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u obližnjoj dvorani Paris Suite održat će se i dvije odlične vinske radionice na koje je ulaz besplatan uz prethodnu rezervaciju mjesta putem linka ovdje.
Prvu radionicu nazvanu "Graševina 2023 Rendezvous Flight Selection" s početkom u 14 sati vodit će novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović, a riječ je o usporednom kušanju graševina berbe 2023. Slavnije i hrvatskog Podunavlja različitih terroira i stilskih interpretacija. Plan je, najavljuje ovaj dvojac, "pokazati jedinstvenu širinu stilskih, terroirskih, organoleptičkih i ostalih različitosti izvrsnosti".
Uz vrhunske graševine, kušat će se i neka izvrsna crvena vina
Velik uspjeh radionice sa zadnjeg Graševina masterclassa najbolja je pak preporuka svim vinoljupcima za radionicu "Single & Blends Reds – Sommelier's Choice" koju će s početkom u 16 sati voditi sommelier Darko Lugarić. Darko Lugarić i domaćin obje radionice, osječki sommelier Damir Zrno, posjetitelje će voditi kroz, kakao najavljuju, "vrlo slojevitu i kompleksnu prezentaciju crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja u pogledu apelacija, položaja vinograda i stilova vina".
Graševina je naša najzastupljenija sorta, koja upravo u Slavoniji i Podunavlju daje najbolje rezultate i zato s nestrpljenjem iščekujemo ovogodišnji En Primeur udruge Graševina Croatica koji će nam dati uvid u kvalitetu mladih graševina, unatoč zahtjevnoj godini.