Najave 29. rujna 2023.

Kakva je veza znanosti i začina?

Znanost začina
Nova knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaviri s nama u novi priručnik "Znanost začina" dr. Stuarta Farrimonda u izdanju Školske knjige, koji je logičan nastavak svjetskog bestselera "Znanost kuhanja" čije je prvo hrvatsko izdanje prošle godine munjevito rasprodano, samo 4 mjeseca nakon izlaska

Nakon što smo u knjizi "Znanost kuhanja", objavljenoj prošle godine u izdanju Školske knjige (prvo izdanje ove knjige rasprodano je u rekordnom roku, za samo 4 mjeseca!), naučili sve o raznim namirnicama, njihovoj pripremi i termičkoj obradi, vrijeme je da produbimo znanje o bitnoj stavci svake pripreme jela - začinima. Nedavno je tako Školska knjiga izdala knjigu istog autora dr. Starta Farrimonda, nazvanu "Znanost začina". Među prvima smo zavirili među korice knjige te vam donosimo nekoliko njezinih raskošno ilustriranih stranica.

 

Pečeno povrće Možda vas zanima... Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno Špajza

 

Priručnik "Znanost začina", kako najavljuju iz Školske knjige, irdanje je koje pokreće revoluciju u kuhanju. U ovom iscrpnom i pouzdanom vodiču u svijet novih gastronomskih užitaka istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine.

 | Author: Školska knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga

Periodni sustav začina

U novoj knjizi "Znanost začina" autor odlazi korak dalje i nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, dr. Farrimond smislio je periodni sustav začina u kojemu su glavni začini organizirani u 12 skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovom profilu okusa. Autor daje podrobne upute kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješavine začina.

Prvi dio knjige, s drevnim trgovačkim rutama i suvremenim kartama, svojevrstan je vodič kroz palete začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija. U njemu čitatelji mogu otkriti ključne začine u različitim dijelovima svijeta (Bliski istok, Afrika, Južna Azija, Jugoistočna Azija, Istočna Azija, Amerika i Europa) i recepte za originalne začinske mješavine.

 | Author: Školska knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga

Izvorni recepti

U drugom dijelu knjige opisano je 60 najpoznatijih svjetskih začina i predstavljeni su izvorni i inovativni recepti koji će nadahnuti čitatelje da isprobaju neke od tradicionalnih začinskih mješavina ili umaka.

"Ljubitelji začina, pustolovi i znatiželjni kuhari, podignite svoju strast prema začinima na novu razinu zahvaljujući zanimljivim istraživanjima dr. Stuarta Farrimonda, uspješnog autora, znanstvenika, liječnika i učitelja koji se specijalizirao za znanost o hrani.

Svladajte znanost koja se skriva iza kulinarske umjetnosti stapanja začinskih mješavina te naučite kako spojevi koji tvore okus(e) začina u novim kombinacijama stvaraju drukčije arome i osjete. Znanost začina nadahnut će vas da kuhate na sasvim nov način”, poručuje urednik hrvatskog izdanja knjige Goran Bukan Breberić.

 | Author: Školska knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga

Nove, uzbudljive kombinacije okusa

Nova knjiga dr. Farrimonda u prijevodu Vjekoslava Čule, dostupna u webshopu i svim knjižarama Školske knjige, namijenjena je svim ljubiteljima kuhanja koji žele doživjeti nove, uzbudljive kombinacije okusa.

Sve donedavno, napominje autor knjige, metoda pokušaja i pogrešaka bila je jedini način na koji se moglo otkriti koji se začini dobro sljubljuju. Tomu je došao kraj jer su znanstvena otkrića iz temelja promijenila mnoge staromodne zamisli.

 

Knjiga "Okusi svijeta – slasne priče o hrani" Možda vas zanima... "Okusi svijeta - slasne priče o hrani" - knjiga koja otvara apetit Najave

 

Njegov znanstveni pristup ne znači da se autor priručnika zalaže za odbacivanje drevne mudrosti, odnosno stoljeća gastronomskih iskustava koja čine temelj gastronomskog nasljeđa u državama diljem svijeta. Njegova je knjiga vrhunac ambicioznog, jedinstvenog projekta kojemu je cilj predstaviti jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja znatno unapređuju način upotrebe začina.

Bez obzira na to jeste li iskusni kuhari ili amateri, "Znanost začina" bit će vam pouzdan vodič u svijet fantastičnih, novih gastronomskih užitaka. Jedno je sigurno – začini vam više nikad neće biti skriveni u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića!

 | Author: Školska knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga  | Author: Školska knjiga "Znanost začina" foto: Školska knjiga

 

Možda vas zanima... Treba li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.