Najveća zvijezda ovogodišnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju, slavni britanski chef Marco Pierre White oduševio je jednostavnošću i izravnim porukama. Tijekom razgovora koji je moderirao chef Mate Janković White je govorio otvoreno i bez zadrške, ali s dozom karizme zbog koje ga mnogi i dalje smatraju najutjecajnijim chefom svoje generacije.
"Kad sam bio mlad, ganjao sam san. Ali kad ga uhvatiš – to više nije san. Postane posao. I postane ti dosadno“, objasnio je White zašto je napustio kuhinju dok je bio na vrhuncu.
"Opcija je bila raditi ono što volim - svaki dan, od jutra do ponoći. Druga opcija - glumiti. Biti lice na meniju, a ne iza štednjaka. Treća opcija? Sloboda. Odabrao sam treću“, rekao je White, osvrnuvši se na promjenu vremena u kojem su nekada chefovi tražili ravnotežu između talenta i opstanka, dok danas dominira vidljivost, a glamur postaje važniji od znanja.
Marco Pierre White
Marco Pierre White
"Porcije su male, a hrana hladna"
"Instagram je danas moćniji od Michelina. Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego ono što je na tanjuru“, dodao je, ne štedeći kritike ni moderne trendove u visokoj kuhinji.
"Porcije su postale male, a hrana hladna. Sve je unaprijed pripremljeno i složeno je pincetama. Ja sam klasičar – vjeruj svojim prstima, oni su tu da se opeku“, rekao je White i dodao kako u današnjoj gastronomiji nedostaje ono najvažnije – emocija.
"Ako imaš san – imaš i odgovornost da ga ostvariš. Ako ne, ostaješ sanjar“, zaključio je slavni Marco Pierre White.
Weekend Food Festival