Špajza 15. ožujka 2017.

Chefovska posla: Marco Pierre White

foto: Facebook, Marco Pierre White
gastro postao gastro.24sata.hr
Na glasu kao osebujna osoba pretjeranih reakcija, Marco Pierre White bio je najmlađi chef s čak tri Michelinove zvjezdice, a kuhao je i s brojnim poznatim chefovima današnjice...

S ocem bivšim chefom, životni put ovog zaljubljenika u dobru hranu i nije toliko iznenađujuć. Rođen u Engleskom Leedsu, ovaj je chef bez pretjeranog obrazovanja zakoračio u kaotičan svijet lonaca, kuhača i intenzivnog rada.

Pod mentorskom palicom Alberta i Michaela Rouxa, osebujni je chef neposlušne kovrčave kose vrlo se hrabro zaputio na stvaran i zahtjevan gastronomski put.
 


Iako ponekad pretjeranih reakcija, Marco Pierre White uspio se iz samozatajnog mladića pretvoriti u pravu gastronomsku zvijer. Postoje na desetci priča o njegovom kontroverznom ponašanju, a jedna od zanimljivijih je svakako i ona u kojoj je ovaj chef, na primjedbu asistenta u kuhinji da mu je prevruće, pomoću svog noža prerezao hlače i jaknu tog istog asistenta kako bi ga oslobodio vrućine. Zatim je jednostavno nastavio s onime što voli najviše - kuhanjem!

Marcova karijera u pravom je smislu započela s njegove 24 godine kada je postao glavni kuhar i jedan od vlasnika Harveysa gdje je radio s mladim Gordonom Ramsayjem. Već s 33 godine postao je najmlađi chef s čak tri Michelinove zvjezdice.

Osim s Ramsayjem, Pierre White radio je još i s Hestonom Blumenthalom i čitavim nizom vrsnih i izrazito cijenjenih chefova današnjice. 
 


Da biti kuhar i nije najlakši posao, ovaj se chef uvjerio jednom prilikom kada je kolabirao usred kuhinje te je bio primoran uzeti slobodne dane. Iskoristio ih je odmarajući se u Francuskoj, pritom skupljajući samo najbolje iz najpoznatije kuhinje svijeta. Nakon te se epizode Marco Pierre White odlučio povući iz intenzivnog svijeta glavnih chefova i posvetiti svojim kćerima.

Tako se, umjesto da vrijeme provodi u kuhinji, Pierre White okrenuo pisanju kuharica i sudjelovanju u kulinarskim showovima. Naime, umjesto već spomenutog Ramsayja neko je vrijeme radio na kulinarskom showu Hell's Kitchen, a trenutno priprema i Hell's Kitchen Australia. Pojavio se i u nekoliko epizoda planetarno popularnog Masterchefa.

Između ostalih, njegove najpopularnije kuharice su Wild Food From Land And Sea i White Heat.
 

 

Nouvelles lectures!! • • • New books!!!

A post shared by Jean-Philippe Matheussen (@jpmatheussen) on

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.