Najave 31. ožujka 2025.

MarsOvca je najslasnija fešta od mlade paške janjetine

marsovca
Drugo izdanje slasne manifestacije MarsOvca održat će se u subotu 12. travnja
foto: Press
Ovogodišnje izdanje manifestacija MarsOvca održat će se na plaži Jadra u Staroj Novalji u subotu 12. travnja. Nakon toga, lokalni ugostitelji još će do kraja svibnja u svojim lokalima nuditi tradicionalna jela od janjetine

Novalja na otoku Pagu uskoro će biti domaćin drugog izdanja genijalnog hedonističkog gastronomskog događaja MarsOvca - u subotu 12. travnja od 17 sati na plaži Jadra u Staroj Novalji! Na jedinstvenoj lokaciji uz zalazak sunca i uz plamen otvorene vatre, organizatori će ispričati priču o MarsOvci, kroz spektakl okusa, mirisa i autentičnog ambijenta. Naravno, glavna zvijezda bit će - paška janjetina, i to u doba godine kad je najslasnija!

Zajedno s vrhunskim ugostiteljima, pripremaju slastan izbor specijaliteta od paške janjetine na vatrenom ognju, u spoju tradicije i suvremenog kulinarskog izričaja. Na plaži Jadra, u gotovo marsovskoj stjenovitoj pustinji, uz bakljama osvijetljen prilaz i veliki centralni oganj, posjetitelji će, najavljuju organizatori, doživjeti pravi otočni gastro performans. Uz zalazak sunca posjetitelji će kušati ono najbolje što paška ovca nudi – kroz meso, iznutrice, sir, skutu, surotvu i duh lokalne priče.

MarsOvca | Author: Press MarsOvca 2025. održat će se 12. travnja foto: Press

Ajme kakav meni!

Donosimo meni koji ove godine očekuje posjetitelje MarsOvce: Za hladno predjelo pripremaju tako paštetu od paške janjetine i janjeći rillette. Kao glavna jela bit će posluženi: trgana janjetina u piadini/paljenom kruhu, panirani mozak u janjećoj masti, janjeća srca pečena na vatri, janjeći ražnjići, sporo pečena janjeća rebra “Carbonara” s janjećom kovašicom te janjeće ćufte s domaćom salsom.

Za kraj ove sjajne večeri uz zalazak sunca bit će posluženi pravi otočki deserti: pita od suhih smokava, skute i meda, pečene jabuke s bademima i medom, suhe smokve karamelizirane na vatri s medom i prošekom, hrskavi karamelizirani bademi, rafioli punjeni suhim smokvama u prošeku (ovaj desert spektakularno se dovršava pred gostima), panna cotta od skute i lavande te karamelizirana skuta s bademima i medom.

MarsOvca Možda vas zanima... Paška ovca na gastronomskom tronu Špajza

MarsOvca | Author: Press S manifestacije MarsOvca 2024. foto: Press MarsOvca | Author: Press S manifestacije MarsOvca 2024. foto: Press

Što je MarsOvca?

"Paška ovca je posebna, jedinstvena, gotovo mitska otočna životinja. Ovca nad ovcama. Životinja koja je stoljećima hranila otočane, stvarajući iz ničega – s golih kamenjara i aromatičnog bilja – najpoznatiji sir na svijetu. MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i simbolu težačkog načina života, nanovo ispričan kroz element vatre, prostora i hrane",poručuju organizatori ove sjajne manifestacije, a to su Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

MarsOvca osmišljena je s ciljem predstavljanja tradicionalne gastronomije otoka Paga, koju paška ovca i danas čini autentičnom, jedinstvenom i iznimno vrijednom.

Nakon ove spektakularne večere, od 12. travnja do kraja svibnja, manifestacija MarsOvca nastavlja se u novaljskim restoranima, gdje će se tijekom mjesec dana nuditi tradicionalna jela kao što su tripice, koprtla, utrobice s kapulon, janjetina na gradele, domaće priloge od zelja i krumpira, skuta, sir i surotva – baš onako kako su se nekada pripremala. 

MarsOvca | Author: Press S manifestacije MarsOvca 2024. foto: Press MarsOvca | Author: Press S manifestacije MarsOvca 2024. foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.