Najave 03. veljače 2023.

Na Zoomu nauči sve o pečenju sourdough kruha

Sourdough krug
Ostatke starog kruha iskoristi na inovativan način foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Od 24. do 26. veljače ljubitelji sourdough kruha diljem svijeta moći će na Zoomu naučiti male tajne pečenja tog finijeg i zdravijeg kruha od prave majstorice Anite Šumer

Njezinu priču već jako dobro znamo, kruh od domaćeg kvasca počela je peći 2012. godina radi zdravlja pokojnog supruga Saše, a danas je Anita Šumer velika svjetska zvijezda sourdough kruha, autorica tri knjige o pečenju s domaćim kvascem te voditeljica brojnih radionica na kojima polaznici uče sve dijelove procesa pečenja takvog, ukusnijeg i zdravijeg kruha.

Do početka pandemije te radionice održavale su se, naravno, uživo, i radi radionica je putovala diljem svijeta - u Portugal, Rusiju, Jamajku, Singapur, Tajland, Englesku, Belgiju, Nizozemsku..., a imala je radionice i u Hrvatskoj. No otkako nas je zadesila korona radionice su silom prilika održavane putem Zooma, što se na kraju pokazalo i kao jako praktično.

 | Author: Instagram @sourdough_mania Anitin starter kojeg ona od milja zove Rudl foto: Instagram @sourdough_mania

Anita tako i dalje nastavlja sa Zoom radionicama na kojima joj se pridružuju kruholjupci diljem svijeta, a jedna takva, ona najopširnija i najdetaljnija čeka nas potkraj veljače i traje puna tri dana! Naime od petka 24. do nedjelje 26. veljače Anita će polaznike uživo putem Zooma podučiti sve što je potrebno za upuštanje u sourdough avanturu – od brige o sourdough starteru, izradi kvasnih nastavaka i potom tijesta, dizanju i odmaranju tijesta, produljenoj fermentaciji, ukrašavanju kruha, pečenju u 'običnoj' pećnici kakvu svi imamo kod kuče, hlađenju i čuvanju pečenog kruha…

"Možda se pitate zašto uopće početi peći na ovaj stari način, budući da je zastario i oduzima previše vremena? Sve što trebate je malo planiranja i organizacije uz koju pečenje možete uklopiti u svoju svakodnevicu. Potrebno je puno strpljenja, nešto malo vremena i ljubav i sigurno ćete uspjeti!“, govori Anita i tako ohrabruje sve one kojima se ovo čini prekomplicirano.

 

majstorica za sourdoough Možda vas zanima... Zvijezda društvenih mreža otkrila nam je tajnu savršeno ukusnog sourdough kruha! Najave

 

A kako će izgledati ova Zoom radionica? Svaki dan (neke dane i dvaput dnevno, prema rasporedu) polaznici će se sastati na aplikaciji gdje će ih Anita postupno voditi kroz cijeli proces. Također, korisnici će dobiti i pristup privatnoj Facebook grupi u kojoj će tijekom ta tri dana moći postaviti pitanja i dobiti na njih odgovore lili zatražiti Anitin savjet.

Od Anite će dobiti njezin starter u suhoj verziji, popularni Rudl, ali samo oni koji žive u Europi jer na druge kontinente neće stići na vrijeme. Polaznici pak samo moraju pripremiti kilogram pšeničnog brašna tip 500, sol, vodu, plastičnu posudu s poklopcem koji dobro prianja, žlicu, kuhaču, špatulu, košaru ili zdjelu za dizanje kruha, pamučnu kuhinjsku krpu, kalup za pečenje kruha, oštar nož ili žilet za ukrašavanje kruha, 2 staklenke od maksimalno 400 ml i, naglašava Anita, ono najvažnije – dobru volju, ljubav i motivaciju.

 | Author: Marta Dzedyshko/Pexels Na Anitinoj radionici uče se sve faze izrade kruha od domaćeg kvasca foto: Marta Dzedyshko/Pexels

"Svatko može naučiti kako se kod kuće pravi sourdough kruh. Samo treba biti strpljiv i uporan. Nemojte odustati ako ne uspijete od prve. A kad svladate taj proces, uživajte svim osjetilima – vaša zaslužena nagrada bit će štruca ukusnog, izvrsnog i zdravog kruha!“, poručuje Anita svima koji žele naučiti raditi s domaćim kvascem.

 

Cijena Anitine radionice je 55 eura, a na nju se može prijaviti na njezinoj stranici Sourdoughmania gdje su navedene i ostale Anitine radionice – Sourdough Masterclass, radionica tijesta za pizzu, radionica pečenja pizze u krušnoj peći na drva, Sourdough za početnike – koje se sastoje od unaprijed pripremljenih materijala i videa.

 

Polpete od kelja i starog kruha Možda vas zanima... Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.