Najave 12. ožujka 2020.

Najavljen je program nadolazećeg Weekend Food Festivala

foto: Mario Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Po prvi put u Hrvatsku dolazi toliki broj iznimnih imena iz svijeta kave te sjajna braća Sühring iz Bangkoka!

Jučer je u prepunom zagrebačkom Cafe u Dvorištu predstavljen program Weekend Food Festivala. Radi se o jedinstvenom događaju koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave. To je sjajna prilika kako profesionalce tako i za foodieje da uče od najboljih stručnjaka, inspiriraju se, ali i uživaju u tri dana hedonizma u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja 2020. 

„Jedna od lijepih stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili i posvetiti svoju pažnju hrani”, rekao je to Luciano Pavarotti koji je i sam bio veliki hedonist. Prethodna rečenica sjajno sumira proteklo druženje koje je bilo u znaku predstavljanja sjajnog projekta veličajući kulturu stola i sve što ona podrazumijeva. 

 | Author: Mario Pavlović foto: Mario Pavlović

Weekend Food Festival zamišljen je kao svojevrsna platforma za edukaciju, razmjenu ideja te umrežavanje ugostitelja, proizvođača i brojnih gurmana. Ove godine Festival će biti u znaku šume i mora što su ujedno i teme koje će se provlačiti kroz gala večere, panel diskusije i masterclassove. 

Dobro poznati osnivački duo Tomo Ricov i Boris Kovaček u suradnji s Hrvojem Petrićem, Matom Jankovićem, Marinom Nekićem i timom Cogito Coffeea najavili su kako čvrsto vjeruju kako će se Weekend Food Festival održati kako je i planirano u svibnju uz podršku generalnih partnera hotelijerske kuće Maistra i Turističke zajednice Rovinj. 

 | Author: Mario Pavlović foto: Mario Pavlović

Najbolji svjetski chefovi potvrdili svoj dolazak

„Od sjajnih imena koje nam dolaze svakako bih istaknuo cheficu Anu Roš, zvijezdu Netflixovog serijala Chef´s Table i najbolju cheficu svijeta 2017. godine. Zatim, Josean Alija, Igor Grishechkin, Maksut Askar, a posebno mi je zadovoljstvo najaviti još jedno novo ime, a to su sjajna braća Sühring iz Bangkoka.” izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa Festivala. 

Radi se o braći Mathiasu i Thomasu Sühring koji su njemačkog podrijetla, a svojim gostima nude doista spektakularnu gastronomsku priču inspiriranu sjećanjima iz djetinjstva. Osim liste izuzetnih imena koji dolaze iz najboljih restorana na svijetu, u Rovinj dolaze i predstavnici svjetski relevantnih brendova iz svijeta kave. Stara tvornica Rovinj tako će postati prava gastronomska meka s posebnim naglaskom na kavu koja nosi naziv Coffee Weekend. 

 | Author: Mario Pavlović foto: Mario Pavlović

Sjajna imena iz svijeta kave 

„Dovodimo predstavnike iz dvadesetak svjetski relevantnih brendova iz svijeta kave. Riječ je o pržionicama iz SAD-a, Japana i Europe, a svakako treba izdvojiti Klausa Thomsena, suvlasnika pržionice Coffee Collective iz Kopenhagena.” otkrio je Matija Belković Powlison, suvlasnik Cogito Coffea.

Ideja je tako osmisliti prostor Coffee Weekenda da se predstavnici pržionica izmjenjuju svaka dva sata gdje će coffee geekovi moći osjetiti razlike u pristupu, sirovini, stilovima, filozofiji, a ovo je prvi puta da se u Hrvatsku dovodi toliki broj značajnih imena iz svijeta kave.

 | Author: Mario Pavlović foto: Mario Pavlović

Svijet koktela

Da bi gastronomska priča bila potpuna, organizacijski tim je u svoje redove ubrojio i Marina Nekića, najboljeg miksologa u Hrvatskoj. Ipak, malo toga bi bilo moguće bez podrške Saše i Teje Lovrenščak te Marinovog brata Josipa. Naime, spomenuti tim djeluje pod imenom Nekić Trucks koji je logistički partner za street food i drinks, a njihova specifičnost je sjajna izvedba u „nemogućim uvjetima”. Na Weekend Food Festival dolaze s čak osam gastro vozila koje dobrim dijelom i sami izrađuju.

Osim sjajnog programa koji nas očekuje na Weekend Food Festivalu, vrijedi spomenuti i chefove koji su pripremili četiri vrlo maštovita jela od tune. Naime, Hrvoje Kroflin i Marko Turković iz restorana Mano 2 te Marin Rendić iz Bistroa Apetit uhvatili su se u koštac s cijelom tunom koju su pred gostima tranširali i pripremili čudesne delicije. Gosti su cijelu priču mogli začiniti Chiavalon uljima i Kikkoman umacima. Toćanje kruha u divne sokove tune, maslinovog ulja i soja sosa posebni je gušt, a pogotovo kad se radi o proizvodima iz Bread Cluba. Vrhunsku tunu teško je zamisliti bez vrhunske vinske priče za koju se pobrinula Miva galerija vina, dok je za onu pivsku zaslužna Nova runda i Garden. Nepopravljivi ljubitelji kave mogli su se prijaviti na kave odnosno cupping vođeno od strane tima Cogito Roastersa.

 | Author: Mario Pavlović foto: Mario Pavlović

Ovo je samo dio programa koji Vas očekuje u Rovinju, a vi rezervirajte datum od 14. do 17. svibnja za tri dana hedonizma i Weekend Food Festival. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.