Gotovo da nema niti jedne istarske kuće u kojoj se brižno ne čuva obiteljska kuharica što se prenosi sa generacije na generaciju, tako je i u Istri koja obiluje ne samo slanim, već i brojnim slatkim tradicionalnim receptima. Upravo tim tradicionalnim istarskim kolačima posvećena je manifestacija Slatka Istra čije će se 26. izdanje održati u Vižinadi 14. kolovoza.
Od bucolaja do paština
Organizatori su u završnim pripremama za manifestaciju do koje je ostalo manje od mjesec dana, te pozivaju sve majstorice i majstore tradicionalnih istarskih kolača da se prijave i sudjeluju na Slatkoj Istri te da za ovu nadaleko poznatu manifestaciju sprave tradicionalne istarske kolače prema starinskim recepturama, baš onako kako su to radile njihove none.
Pandešpanj, pinca, bucolaj, štrukolo ili povetica, fritule, cukerančići, kroštule, briskve i paštine... samo su neki od brojnih tradicionalnih istarskih slatkih specijaliteta koji će se moći kušati na Slatkoj Istri, u sklopu natjecanja.
Koja su pravila Slatke Istre?
A evo i pravila Slatke Istre...
- Za svaki izrađeni kolač organizatori daju simboličnu naknadu od 10 eura i mali poklon iznenađenja svakom natjecatelju, kao uspomenu i zahvalu za trud i ljubav prema tradiciji.
- Po osobi se preuzima maksimalno 8 različitih uzoraka kolača. Ostale kolača će također preuzeti, ali bez simbolične naknade.
- Sve kolače ocjenjivat će stručni žiri, dok će svi prijavljeni kolači zasluženo biti prezentirani na izložbi Slatke Istre. Kao i uvijek, one najbolje će i nagraditi.
Kolači će se preuzimati dan uoči Slatke Istre, 13. kolovoza u poslijepodnevnim satima, s tim da će organizatori prethodno kontaktirati sve prijavljene zbog dogovora oko termina preuzimanja.
Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 052/446-110 ili e-mail info@tz-vizinada.hr te Facebook stranice Slatka Istra u Vižinadi.