Najslađa istarska fešta, manifestacija Slatka Istra u Vižinadi, u ponedjeljak 14. kolovoza dostojno je obilježila svoj srebrni jubilej: na 25. izdanje ove sveistarske smotre tradicijskih istarskih kolača prijavljena je čak 241 kolekcija domaćih kolača. Sudjelovalo je 120 natjecatelja, među kojima i pripadnici mlađih generacija. Tako su svoje kolače na natjecanje donijeli i 11-godišnja djevojčica iz Krasice i 12-godišnjakinja djevojčica iz Oskoruša na Bujštini, ali i jedan 15-godišnji dječak.
Dan prije velike fešte sve je kolače ocjenjivao stručni žiri u sastavu Sandra Živolić, Franjo Milotić (profesori kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića), zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, novinar Davor Šišović te Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino.
Ocjenjivalo se u devet kategorija, a šampionkama su po pojedinim kategorijama proglašene: Renata Gašparini iz Višnjana za fritule, Marija Pastorčić iz Pazina za cukerančiće, Mileva Pastorčić iz Vele Trabe kraj Pazina za paštine, Nevija Gardoš iz Krasice za bucolaj, Danijela Koraca iz sela Vejaki kod Višnjana za pincu, Dorjana Tončić iz Livada za kroštule, Jolanda Hrastić iz Vele Trabe kod Pazina za poveticu, Nevija Lukšić iz Pazina za pandešpanju i Brigit Ferenac iz sela Ferenci kod Vižinade za breskvice.
U školskoj sportskoj dvorani u Vižinadi svi su kolači bili izloženi te ponuđeni na kušanje i humanitarnu prodaju kojom su prikupljana sredstva za vanjsku učionicu Područne škole Vižinada.
Na Slatkoj Istri predstavljen je i jedan slatki istarski i svjetski rekord: Alida Vadanjel iz slastičarskog obrta Antica iz Pazina umijesila je i ispekla najveći cukerančić na svijetu! Taj je mega-cukerančić dimenzija 60x40 cm, težak je 3,30 kg a u njegovu je pripremu utrošeno 2 kg brašna, 0,7 kg šećera, pola kile maslaca, 2,5 dl ulja, 10 jaja, ribana korica 2 naranče i 4 limuna te 5 dkg amonijaka. Najveći cukerančić na svijetu je nakon predstavljanja ponuđen na kušanje posjetiteljima Slatke Istre.
Gosti iz Barbana su predstavili barbanski kolač za na pir, koji je pripremila Mirjana Prgomet, još jednu tradicijski slasticu koja je uspješno revitalizirana i spašena od zaborava. Tijekom večeri su u Kući Maraston domaćice Davorka Ritoša i Laura Kešac prikazale kako se priprema pandešpanja, jedna od najcjenjenijih istarskih slastica od samo tri sastojka.
U parku kod stare škole ponuđeni su na degustiranje vrhunska vina i ulja s područja Vižinade.