Špajza 31. svibnja 2023.

Sljedeći stoljetnu obiteljsku tradiciju, otvorili kušaonicu maslinovih ulja

Monte Formento
Kušaonica maslinovog ulja Monte Formento foto: arhiva Monte Formento
gastro postao gastro.24sata.hr
U kaštelirskom zaseoku Kovači otac i sin, Fiorentino i Karlo Grebac, otvorili su nedavno kušaonicu maslinovih ulja Monte Formento u kojoj posjetitelji mogu kušati njihove vrhunske proizvode, ali i doznati brojne činjenice i čuti zanimljive priče o proizvodnji maslinova ulja

U kaštelirskom zaseoku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Formento, u kojoj vrhunske darove svojih maslinika i oranica na kušanje nudi obitelj Grebac.

Obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom poljoprivrednom proizvodnjom danas upravljaju Karlo Grebac i njegov otac Fiorentino Grebac, a imanje je utemeljio, prve masline posadivši još daleke 1906. godine, Karlov prapradjed Mateo Kovač.

 | Author: arhiva Monte Formento Kušaonica maslinovog ulja Monte Formento foto: arhiva Monte Formento  | Author: arhiva Monte Formento Vrhunska maslinova ulja obitelji Grebac foto: arhiva Monte Formento

Kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovano je tih prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed Mateo Kovač, no prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu.

Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, pa ih danas imaju 1.200, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Od svojih maslina proizvode četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga sljubljivo s različitim vrstama hrane.

 | Author: arhiva Monte Formento Fiorentino i Karlo Grebac foto: arhiva Monte Formento

Sve svoje masline obitelj Grebac posljednjih desetak godina prerađuje modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva.

Vrhunska kvaliteta njihovih ulja potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru.

 | Author: arhiva Monte Formento Kušaonica maslinovog ulja Monte Formento foto: arhiva Monte Formento

Kušaonica Monte Formento naziv je dobila prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri.

Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike.

 

maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Špajza

 

U ovoj kušaonici domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.

Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac, kao i s nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva UNESCO-a. 

 | Author: arhiva Monte Formento Kušaonica maslinovog ulja Monte Formento i obližnji maslinici foto: arhiva Monte Formento

 

zvijezda u kuhinji Možda vas zanima... Što je David Skoko skuhao s vrhunskim maslinovim uljem? Najave

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.