U kaštelirskom zaseoku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Formento, u kojoj vrhunske darove svojih maslinika i oranica na kušanje nudi obitelj Grebac.
Obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom poljoprivrednom proizvodnjom danas upravljaju Karlo Grebac i njegov otac Fiorentino Grebac, a imanje je utemeljio, prve masline posadivši još daleke 1906. godine, Karlov prapradjed Mateo Kovač.
Kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovano je tih prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed Mateo Kovač, no prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu.
Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, pa ih danas imaju 1.200, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Od svojih maslina proizvode četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga sljubljivo s različitim vrstama hrane.
Sve svoje masline obitelj Grebac posljednjih desetak godina prerađuje modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva.
Vrhunska kvaliteta njihovih ulja potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru.
Kušaonica Monte Formento naziv je dobila prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri.
Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike.
U ovoj kušaonici domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.
Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac, kao i s nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva UNESCO-a.