Najave 25. travnja 2023.

Ovog petka u Vrgorcu nas čeka prava fešta od jagoda!

Jagode
Jagode - slatke kraljice proljeća foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U petak 28. travnja u Vrgorcu će se održati Dan vrgoračkih jagoda na kojem ćemo moći naučiti više o ovom omiljenom voću, nabaviti ga po povoljnim cijenama te sudjelovati u edukativnim radionicama kojima su jagode glavna tema

Domaće jagode ili one iz uvoza? Vjerujemo da nema dileme - svi glasamo za domaće, ako već imamo obje opcije. No ovih dana kao da sve jagode, pa i one iz uvoza, žele biti domaće, vrgoračke.

U okolici Vrgorca ima više od 1,5 milijuna sadnica ovog najcrvenijeg voća koje se bere za lokalno, ali i izvozna tržišta. A zašto baš vrgoračke imaju status najboljih? Prepoznatljivu domaću kvalitetu osiguravaju im povoljno podneblje, plodno tlo i trud lokalnih uzgajivača.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Vrgoračke jagode na zagrebačkom Dolcu foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prave vrgoračke jagode vrhunske kvalitete možeš kušati već ovog petka 28. travnja, upravo u Vrgorcu gdje se održava Dan vrgoračkih jagoda. A što te čeka na Danu vrgoračkih jagoda u Parku IV. Gardijske brigade – Pauci? Pregršt radionica, panela, edukacija i zabave.

 

Čarobni kolač s jagodama Možda vas zanima... Od prvih jagoda ispekli smo čarobni troslojni kolač Recepti

 

Gastro doživljaj ne može proći bez članova Udruge Vrgoračke jagode sa svježim, upravo ubranim jagodama, koje će se moći premijerno probati i kupiti. Osim toga, posjetitelje će oduševiti deserti i slastice po posebnim recepturama, a kvalitetna vrgorska vina će utažiti žeđ. U cijelu priču se savršeno uklapa i lokalni brend Poetica s ginom koji je na nedavnom sajmu u Berlinu osvojio upravo prvo mjesto za najbolju destileriju u Hrvatskoj.

 | Author: Udruga Vrgoračke jagode Program Dana vrgoračkih jagoda foto: Udruga Vrgoračke jagode

Tu su i radionice koje se ne propuštaju, a uključuju kreativnu izradu šalica, suvenira i nakita od gline s motivima jagode. U isto vrijeme one koji više vole kuhati nego izrađivati ukrase čekaju radionice sa zdravim receptima i edukacija o korištenju jagode u svakodnevnoj prehrani. Također, predstavnici Osnovne škole Vrgorac i Gradske knjižice s djecom će stvoriti prvu slikovnicu i priču na temu vrgoračke jagode, koja će u budućnosti imati svoje mjesto na policama knjižnica.

 | Author: Shutterstock Jagode - omiljeno proljetno voće foto: Shutterstock

 

Princes krafne Možda vas zanima... Princes krafne s pjenom od jagoda – probaj im odoljeti! Recepti

 

Bit će organiziran i zanimljiv i aktualan panel koji će posjetitelje dodatno uključiti u priču o suvremenim trendovima u proizvodnji jagoda koje će predstaviti prof. Boris Duralija s Agronomskog fakulteta. Na panelu će sudjelovati i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te predsjednik Udruge Vrgoračke jagode Milan Franić. Osim prilike da kušaju i nabave svježe garantirano vrgoračke jagode, zanimljivih radionica i panela, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program.

 | Author: Shutterstock Za vrhunsku kvalitetu jagoda, kakve su u Vrgorcu, potrebna je povoljna klima, plodno tlo te ljudski trud i rad foto: Shutterstock

 

Margarita sa zamrznutim jagodama Možda vas zanima... Nazdravi uz margaritu sa zamrznutim jagodama! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.