Najfinija kava teče u potocima na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu sve do subote, 25. svibnja jer se održava spektakularno senzorno putovanje, GR8 Coffee Festival.
Festival je otvorila Silvana Fanjek, direktorica Festivala, a posjetitelje su pozdravili i veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. Nour El Houda Marrakchi, jer je njezina zemlja gost festivala, Laith Hardy, coffee stručnjak i promicatelj kulture ispijanja kvalitetnih kava, te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica.
Chef David Skoko spojio je kavu s tunom, piletinom i - grahom
Uz potoke kave i niz koktela na bazi kave, koji su besplatni za posjetitelje, uživalo se i u delicijama koje je s kavom pripremao chef David Skoko.
Oduševio je nepca posjetitelja grahuccinom, za koji kaže da je gušt kao grah na steroidima. Grah kuhan u temeljcu od kave od kojeg je, nakon kuhanja, pripremio finu kremu. Dodalo je malo parmezana i pjenice od mlijeka.
Tunu je marinirao dva sata u kavi i soja sosu. Pekao ju je dok iznutra nije ostala malo sirova. Servirao ju je na podlozi od pirea od batata kuhanog u kavi. Spoj slanog i slatkost batata u kombinaciji s kavom u jelu tunaccino by chef Skoko bio je čista gurmanska rapsodija.
Finalno jelo je bilo GR8 Coffee chicken macchiato. Piletinu je marinirao u kavi i zapekao na vreloj tavi. Servirao ju je na bijeloj palenti kuhanoj u velikom macchiatu, te posuo tostiranim bademima.
Danas će svojim kuhanje posjetitelje festivala oduševiti Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik šibenskog Pelegrinija, nositelj Michelinove zvjezdice i nagrađen s četiri toke gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia.
Ivan Tota - novookrunjeni latte umjetnik
S nestrpljenjem se iščekivao Barista Latte Art Battle, najnapetiji dvoboj barista na ovim prostorima, a lentu pobjednika odnio je mladi Ivan Tota koji je osvojio titulu GR8 Latte Art Mastera i nagradu - Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grinder.
Ocjenjivački žiri u sastavu: Domagoj Trusić, certificirani trener i poznati hrvatski barista, Zoran Trkulja, barista trener, Ivan Životić, stručnjak za kavu i razvoj poslovanja, te Laith Hardy, ocjenjivali su estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine barista.
"Svake godine svjedočim dolasku novih, mladih talenata koji žele usavršavati svoje vještine. Ovi entuzijasti ne samo da žele podići razinu kvalitete napitaka, već i donijeti za stol remek-djela u šalici, nadmašujući svoja iskustva", rekao je najveći domaći stručnjak za kavu Domagoj Trusić.
Kako prepoznati dobru kavu
Struka poručuje da se dobra kava može prepoznati prema nekoliko zakonitosti, bez obzira na naše osobne preferencije i navike.
- Prva je vizualna ocjena espressa, gdje pjena treba biti smeđe boje nalik lješnjaku, što sugerira svježinu kave i kvalitetu napitka.
- Druga važna komponenta je miris kave, koji može imati različite, ali uvijek ugodne note, od orašastih plodova preko čokolade i karamela do voćnih i cvjetnih mirisa. Ako je miris spaljen ili teških, zagasitih nota, to može biti pokazatelj loše kave.
- Kvalitetnu šalicu kave prepoznaje se, naravno, i po okusu. Kada pijemo dobru kavu, osjetit ćemo slatkoću i čistoću, te elegantan balans okusa gdje ništa ne strši. Iako naše navike često sugeriraju da bi kava trebala biti gorka i jaka, to je samo stvar navike i kvalitete sirovine koja se koristi. Najviše se cijeni kada je kava balansirana, elegantna i ugodna za piće, što su karakteristike koje upućuju na vrhunski napitak, zaključila je struka.
Radno vrijeme festivala je u petak i subotu od 10 do 18 sati, a posjetitelje očekuje, uz degustiranje najfinijih kava, i uživanje u čaju, poglavito ceremoniji pripreme zelenog čaja s mentom koju nam predstavlja Kraljevina Maroko.
Cjelovit program festivala potraži ovdje.