Najave 24. svibnja 2024.

Počeo je GR8 Coffee Festival, evo kako je prošao prvi dan...

GR8 Coffee Festival
Ivan Tota, pobjednik natjecanja Barista Latte Art Battle
foto: Press
GR8 Coffee Festival traje do subote 25. svibnja. Jučer smo dobili pobjednika u latte artu, jela s kavom kuhao chef David Skoko, a danas kuha Rudolf Štefan

Najfinija kava teče u potocima na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu sve do subote, 25. svibnja jer se održava spektakularno senzorno putovanje, GR8 Coffee Festival.

Festival je otvorila Silvana Fanjek, direktorica Festivala, a posjetitelje su pozdravili i veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. Nour El Houda Marrakchi, jer je njezina zemlja gost festivala, Laith Hardy, coffee stručnjak i promicatelj kulture ispijanja kvalitetnih kava, te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica.

GR8 Coffee Festival | Author: Press David Skoko foto: Press GR8 Coffee Festival | Author: Press GR8 Coffee Chicken Macchiato foto: Press

Chef David Skoko spojio je kavu s tunom, piletinom i - grahom

Uz potoke kave i niz koktela na bazi kave, koji su besplatni za posjetitelje, uživalo se i u delicijama koje je s kavom pripremao chef David Skoko.

Oduševio je nepca posjetitelja grahuccinom, za koji kaže da je gušt kao grah na steroidima. Grah kuhan u temeljcu od kave od kojeg je, nakon kuhanja, pripremio finu kremu. Dodalo je malo parmezana i pjenice od mlijeka.

GR8 Coffee Festival, David Skoko Možda vas zanima... David Skoko marinirat će tunu u kavi i pripremati cappuccino od graha! Najave

Tunu je marinirao dva sata u kavi i soja sosu. Pekao ju je dok iznutra nije ostala malo sirova. Servirao ju je na podlozi od pirea od batata kuhanog u kavi. Spoj slanog i slatkost batata u kombinaciji s kavom u jelu tunaccino by chef Skoko bio je čista gurmanska rapsodija.

Finalno jelo je bilo GR8 Coffee chicken macchiato. Piletinu je marinirao u kavi i zapekao na vreloj tavi. Servirao ju je na bijeloj palenti kuhanoj u velikom macchiatu, te posuo tostiranim bademima.

GR8 Coffee Festival | Author: Press Tunaccino by chef Skoko foto: Press

Danas će svojim kuhanje posjetitelje festivala oduševiti Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik šibenskog Pelegrinija, nositelj Michelinove zvjezdice i nagrađen s četiri toke gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia.

GR8 Coffee Festival | Author: Press Silvanja Fanjek, direktorica GR8 Coffee Festivala foto: Press

GR8 Coffee Festival | Author: Press GR8 Coffee Festival foto: Press

Ivan Tota - novookrunjeni latte umjetnik

S nestrpljenjem se iščekivao Barista Latte Art Battle, najnapetiji dvoboj barista na ovim prostorima, a lentu pobjednika odnio je mladi Ivan Tota koji je osvojio titulu GR8 Latte Art Mastera i nagradu - Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grinder.

Ocjenjivački žiri u sastavu: Domagoj Trusić, certificirani trener i poznati hrvatski barista, Zoran Trkulja, barista trener, Ivan Životić, stručnjak za kavu i razvoj poslovanja, te Laith Hardy, ocjenjivali su estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine barista.

GR8 Coffee Festival | Author: Press Voditeljica Ida Prester i stručnjak za kavu Domagoj Trusić foto: Press

"Svake godine svjedočim dolasku novih, mladih talenata koji žele usavršavati svoje vještine. Ovi entuzijasti ne samo da žele podići razinu kvalitete napitaka, već i donijeti za stol remek-djela u šalici, nadmašujući svoja iskustva", rekao je najveći domaći stručnjak za kavu Domagoj Trusić. 

GR8 Coffee Festival | Author: Press Doznali smo što sve čini vrhunsku kavu foto: Press

Kako prepoznati dobru kavu

Struka poručuje da se dobra kava može prepoznati prema nekoliko zakonitosti, bez obzira na naše osobne preferencije i navike.

  • Prva je vizualna ocjena espressa, gdje pjena treba biti smeđe boje nalik lješnjaku, što sugerira svježinu kave i kvalitetu napitka.
  • Druga važna komponenta je miris kave, koji može imati različite, ali uvijek ugodne note, od orašastih plodova preko čokolade i karamela do voćnih i cvjetnih mirisa. Ako je miris spaljen ili teških, zagasitih nota, to može biti pokazatelj loše kave.
  • Kvalitetnu šalicu kave prepoznaje se, naravno, i po okusu. Kada pijemo dobru kavu, osjetit ćemo slatkoću i čistoću, te elegantan balans okusa gdje ništa ne strši. Iako naše navike često sugeriraju da bi kava trebala biti gorka i jaka, to je samo stvar navike i kvalitete sirovine koja se koristi. Najviše se cijeni kada je kava balansirana, elegantna i ugodna za piće, što su karakteristike koje upućuju na vrhunski napitak, zaključila je struka. 

GR8 Coffee Festival | Author: Press Veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. Nour El Houda Marrakchi u društvu foto: Press

Radno vrijeme festivala je u petak i subotu od 10 do 18 sati, a posjetitelje očekuje, uz degustiranje najfinijih kava, i uživanje u čaju, poglavito ceremoniji pripreme zelenog čaja s mentom koju nam predstavlja Kraljevina Maroko.

Cjelovit program festivala potraži ovdje

bojan đorđević, GR8 Coffee Festival Možda vas zanima... Neobična izložba: Vatreni naslikani espresso kavom! Najave

GR8 Coffee Festival | Author: Press GR8 Coffee Festival foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.