Najave 07. svibnja 2024.

Projekt Chefs at sea udruge JRE-Hrvatska ove godine ima humanitarnu notu

jre-hrvatska
U projektu Chefs at sea ove godine sudjeluje 10 restorana na našoj obali
foto: Press
Projekt Chefs at sea udruge restorana JRE-Hrvatska održat će se 5. lipnja u 10 restorana članova udruge koji su smješteni na našoj obali. Večere su sve u isto vrijeme, s početkom u 19 sati, a prikupljeni novac donirat će udruzi UNUO i njihovom međunarodnom gastro natjecanju Cupi's Spoon

Svake godine veseli nas projekt Chefs at sea udruge JRE-Hrvatska, koja okuplja ponajbolje hrvatske restorane. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se 5. lipnja u 10 restorana članova udruge smještenih na našoj obali održati posebne večere, sve s početkom u 19 sati.

JRE Možda vas zanima... JRE proslavio 50. rođendan velikim kongresom u Parizu Špajza

Svaka večera posebna je po chefovima koji sudjeluju (kuhaju zajedno chef domaćin iz restorana u kojem se večera održava te chef gost iz inozemstva). Također, svaka večera održava se za samo 8 gostiju te je time uistinu ekskluzivna! Chefovi pripremaju jela s lokalnim namirnicama, a cijena večere je 200 eura po osobi.

chefs at sea, jre hrvatska | Author: Press Chefs at sea foto: Press

Prilika za učenje i nove gastronomske suradnje

Projekt Chefs at sea sufinancira Hrvatska turistička zajednica, a svake godine udruga JRE-Hrvatska u sklopu ovog projekta ugosti strane chefove koji po prvi puta posjećuju Hrvatsku te se susreću sa našim kulturama, tradicijama i namirnicama s kojima kuhaju.

"Upoznavanje raznih (gastro) kultura, prilika za međunarodnu suradnju, razmjena znanja i iskustva te učenje novih tehnika i razvijanje novih okusa s namirnicama iz našeg okruženja glavni su ciljevi projekta Chefs at sea. Odlazak na staževe u druge zemlje san je svakog kuhara, a mi na ovaj način pružamo cijelom timu jedinstveno iskustvo i priliku da uče i rade sa stranim chefovima.

Gostujućim chefovima iz inozemstva organiziramo zajednički izlet gdje se svi bolje upoznamo te im približimo naše gastronomsko nasljeđe i našu kulturu življenja", otkriva predsjednik udruge restorana JRE-Hrvatska Vjeko Bašić.

Boba | Author: Press U projektu Chefs at sea sudjeluje i Konoba Boba chefa Vjeke Bašića foto: Press

Humanitarni karakter

Ove godine večera Chefs at sea koja je humanitarnog karaktera ove godine, a prikupljena sredstva donirat će se udruzi UNUO, koja osposobljava osobe sa invaliditetom za rad u ugostiteljstvu, a na isti način pomažu i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Prikupljena sredstva udruga UNUO iskoristit će za organizaciju velikog finala međunarodnog gastro natjecanja Cupi`s Spoon 2024. 

Inače, Cupi's Spoon međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom, kojim se nastoji povećati vidljivost osoba s invaliditetom i globalno proširiti svijest o njihovim sposobnostima kroz javni nastup uz pripremu hrane i pića. S organizacijom ovog hvalevrijednog gastro natjecanja udruga UNUO započela je 2021.godine na nacionalnoj razini dok su prošle godine natjecanje proširili na 23 države članice EU i Ukrajinu. Gastro natjecanje nastavili su i ove godine s ciljem da ovaj put obiđu više od 40 zemalja te u Zagrebu u listopadu ugoste nacionalne pobjednike natjecanja i njihove pratitelje.

UNUO | Author: Press Novac od večere Chefs at sea ide za organizaciju međunarodnog gastro natjecanja Cupi's Spoon 2024. foto: Press

“Koncept je zamišljen da uz nekolicinu glazbenih izvođača pripremimo event na kojem će posjetitelji, domaćini te natjecatelji uz dobru glazbu uživati u malim zalogajima i inkluziji naših ugostitelja i nacionalnih pobjednika našeg natjecanja iz cijele Europe. U natjecanju sudjeluju osobe svih tipova invalidnosti, različitog govornog područja, vjerskog opredjeljenja, boje kože i svi su dobrodošli u Zagreb promicati inkluziju”, rekao je predsjednik udruge UNUO Vedran Habel.

chefs at sea, jre hrvatska | Author: Press Chefs at sea 2024. foto: Press

Sudjeluju restorani od Umaga do Korčule

S obzirom na  ograničen broj mjesta, svoje mjesto na nekoj od 10 večera potrebno je rezervirati na vrijeme. U nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju, kao i njihovih gostiju iz čitave Europe, koji su svi članovi međunarodne udruge JRE, te nacionalnih JRE udruga u svojim zemljama...

  • Lešić Dimitri, Korčula & Jeroen Raes, Rozemarijn, JRE-Nizozemska
  • Zijavica, Mošćenička draga & Bine Volčić, Monstera Estare, JRE-Slovenija
  • Konoba Boba, Murter & Juan Carlos Ferrando, Logrono JRE-Španjolska
  • Konoba Pelegrini, Šibenik & Benjamin Fontaine, L’Inattendu, JRE-Belgija
  • Foša, Zadar & Alfred Prasad, JRE-UK
  • San Rocco, Brtonigla & Andreas Herbst, Riederalm, JRE-Austrija
  • Konoba Kala, Supetar & Vladislav Penov, Cosmos, JRE-Bulgarska
  • Navis, Opatija & Stefaan De Proft, Pacht 26, JRE-Belgija
  • Lemongarden, Sutivan & Tomaž Bratovž, JB, JRE-Slovenija
  • Badi, Umag & Philipp Dyczek, Artis, JRE-Austrija

chefs at sea, jre hrvatska | Author: Press Chefs at sea foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.