Svake godine veseli nas projekt Chefs at sea udruge JRE-Hrvatska, koja okuplja ponajbolje hrvatske restorane. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se 5. lipnja u 10 restorana članova udruge smještenih na našoj obali održati posebne večere, sve s početkom u 19 sati.
Svaka večera posebna je po chefovima koji sudjeluju (kuhaju zajedno chef domaćin iz restorana u kojem se večera održava te chef gost iz inozemstva). Također, svaka večera održava se za samo 8 gostiju te je time uistinu ekskluzivna! Chefovi pripremaju jela s lokalnim namirnicama, a cijena večere je 200 eura po osobi.
Prilika za učenje i nove gastronomske suradnje
Projekt Chefs at sea sufinancira Hrvatska turistička zajednica, a svake godine udruga JRE-Hrvatska u sklopu ovog projekta ugosti strane chefove koji po prvi puta posjećuju Hrvatsku te se susreću sa našim kulturama, tradicijama i namirnicama s kojima kuhaju.
"Upoznavanje raznih (gastro) kultura, prilika za međunarodnu suradnju, razmjena znanja i iskustva te učenje novih tehnika i razvijanje novih okusa s namirnicama iz našeg okruženja glavni su ciljevi projekta Chefs at sea. Odlazak na staževe u druge zemlje san je svakog kuhara, a mi na ovaj način pružamo cijelom timu jedinstveno iskustvo i priliku da uče i rade sa stranim chefovima.
Gostujućim chefovima iz inozemstva organiziramo zajednički izlet gdje se svi bolje upoznamo te im približimo naše gastronomsko nasljeđe i našu kulturu življenja", otkriva predsjednik udruge restorana JRE-Hrvatska Vjeko Bašić.
Humanitarni karakter
Ove godine večera Chefs at sea koja je humanitarnog karaktera ove godine, a prikupljena sredstva donirat će se udruzi UNUO, koja osposobljava osobe sa invaliditetom za rad u ugostiteljstvu, a na isti način pomažu i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Prikupljena sredstva udruga UNUO iskoristit će za organizaciju velikog finala međunarodnog gastro natjecanja Cupi`s Spoon 2024.
Inače, Cupi's Spoon međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom, kojim se nastoji povećati vidljivost osoba s invaliditetom i globalno proširiti svijest o njihovim sposobnostima kroz javni nastup uz pripremu hrane i pića. S organizacijom ovog hvalevrijednog gastro natjecanja udruga UNUO započela je 2021.godine na nacionalnoj razini dok su prošle godine natjecanje proširili na 23 države članice EU i Ukrajinu. Gastro natjecanje nastavili su i ove godine s ciljem da ovaj put obiđu više od 40 zemalja te u Zagrebu u listopadu ugoste nacionalne pobjednike natjecanja i njihove pratitelje.
“Koncept je zamišljen da uz nekolicinu glazbenih izvođača pripremimo event na kojem će posjetitelji, domaćini te natjecatelji uz dobru glazbu uživati u malim zalogajima i inkluziji naših ugostitelja i nacionalnih pobjednika našeg natjecanja iz cijele Europe. U natjecanju sudjeluju osobe svih tipova invalidnosti, različitog govornog područja, vjerskog opredjeljenja, boje kože i svi su dobrodošli u Zagreb promicati inkluziju”, rekao je predsjednik udruge UNUO Vedran Habel.
Sudjeluju restorani od Umaga do Korčule
S obzirom na ograničen broj mjesta, svoje mjesto na nekoj od 10 večera potrebno je rezervirati na vrijeme. U nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju, kao i njihovih gostiju iz čitave Europe, koji su svi članovi međunarodne udruge JRE, te nacionalnih JRE udruga u svojim zemljama...
- Lešić Dimitri, Korčula & Jeroen Raes, Rozemarijn, JRE-Nizozemska
- Zijavica, Mošćenička draga & Bine Volčić, Monstera Estare, JRE-Slovenija
- Konoba Boba, Murter & Juan Carlos Ferrando, Logrono JRE-Španjolska
- Konoba Pelegrini, Šibenik & Benjamin Fontaine, L’Inattendu, JRE-Belgija
- Foša, Zadar & Alfred Prasad, JRE-UK
- San Rocco, Brtonigla & Andreas Herbst, Riederalm, JRE-Austrija
- Konoba Kala, Supetar & Vladislav Penov, Cosmos, JRE-Bulgarska
- Navis, Opatija & Stefaan De Proft, Pacht 26, JRE-Belgija
- Lemongarden, Sutivan & Tomaž Bratovž, JB, JRE-Slovenija
- Badi, Umag & Philipp Dyczek, Artis, JRE-Austrija