Svake godine veseli nas projekt Chefs at sea udruge JRE-Hrvatska, koja okuplja ponajbolje hrvatske restorane. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se 5. lipnja u 10 restorana članova udruge smještenih na našoj obali održati posebne večere, sve s početkom u 19 sati.
Svaka večera posebna je po chefovima koji sudjeluju (kuhaju zajedno chef domaćin iz restorana u kojem se večera održava te chef gost iz inozemstva). Također, svaka večera održava se za samo 8 gostiju te je time uistinu ekskluzivna! Chefovi pripremaju jela s lokalnim namirnicama, a cijena večere je 200 eura po osobi.
Chefs at sea
Prilika za učenje i nove gastronomske suradnje
Projekt Chefs at sea sufinancira Hrvatska turistička zajednica, a svake godine udruga JRE-Hrvatska u sklopu ovog projekta ugosti strane chefove koji po prvi puta posjećuju Hrvatsku te se susreću sa našim kulturama, tradicijama i namirnicama s kojima kuhaju.
"Upoznavanje raznih (gastro) kultura, prilika za međunarodnu suradnju, razmjena znanja i iskustva te učenje novih tehnika i razvijanje novih okusa s namirnicama iz našeg okruženja glavni su ciljevi projekta Chefs at sea. Odlazak na staževe u druge zemlje san je svakog kuhara, a mi na ovaj način pružamo cijelom timu jedinstveno iskustvo i priliku da uče i rade sa stranim chefovima.
Gostujućim chefovima iz inozemstva organiziramo zajednički izlet gdje se svi bolje upoznamo te im približimo naše gastronomsko nasljeđe i našu kulturu življenja", otkriva predsjednik udruge restorana JRE-Hrvatska Vjeko Bašić.
U projektu Chefs at sea sudjeluje i Konoba Boba chefa Vjeke Bašića
Humanitarni karakter
Ove godine večera Chefs at sea koja je humanitarnog karaktera ove godine, a prikupljena sredstva donirat će se udruzi UNUO, koja osposobljava osobe sa invaliditetom za rad u ugostiteljstvu, a na isti način pomažu i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Prikupljena sredstva udruga UNUO iskoristit će za organizaciju velikog finala međunarodnog gastro natjecanja Cupi`s Spoon 2024.
Inače, Cupi's Spoon međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom, kojim se nastoji povećati vidljivost osoba s invaliditetom i globalno proširiti svijest o njihovim sposobnostima kroz javni nastup uz pripremu hrane i pića. S organizacijom ovog hvalevrijednog gastro natjecanja udruga UNUO započela je 2021.godine na nacionalnoj razini dok su prošle godine natjecanje proširili na 23 države članice EU i Ukrajinu. Gastro natjecanje nastavili su i ove godine s ciljem da ovaj put obiđu više od 40 zemalja te u Zagrebu u listopadu ugoste nacionalne pobjednike natjecanja i njihove pratitelje.
Novac od večere Chefs at sea ide za organizaciju međunarodnog gastro natjecanja Cupi's Spoon 2024.
“Koncept je zamišljen da uz nekolicinu glazbenih izvođača pripremimo event na kojem će posjetitelji, domaćini te natjecatelji uz dobru glazbu uživati u malim zalogajima i inkluziji naših ugostitelja i nacionalnih pobjednika našeg natjecanja iz cijele Europe. U natjecanju sudjeluju osobe svih tipova invalidnosti, različitog govornog područja, vjerskog opredjeljenja, boje kože i svi su dobrodošli u Zagreb promicati inkluziju”, rekao je predsjednik udruge UNUO Vedran Habel.
Chefs at sea 2024.
Sudjeluju restorani od Umaga do Korčule
S obzirom na ograničen broj mjesta, svoje mjesto na nekoj od 10 večera potrebno je rezervirati na vrijeme. U nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju, kao i njihovih gostiju iz čitave Europe, koji su svi članovi međunarodne udruge JRE, te nacionalnih JRE udruga u svojim zemljama...
- Lešić Dimitri, Korčula & Jeroen Raes, Rozemarijn, JRE-Nizozemska
- Zijavica, Mošćenička draga & Bine Volčić, Monstera Estare, JRE-Slovenija
- Konoba Boba, Murter & Juan Carlos Ferrando, Logrono JRE-Španjolska
- Konoba Pelegrini, Šibenik & Benjamin Fontaine, L’Inattendu, JRE-Belgija
- Foša, Zadar & Alfred Prasad, JRE-UK
- San Rocco, Brtonigla & Andreas Herbst, Riederalm, JRE-Austrija
- Konoba Kala, Supetar & Vladislav Penov, Cosmos, JRE-Bulgarska
- Navis, Opatija & Stefaan De Proft, Pacht 26, JRE-Belgija
- Lemongarden, Sutivan & Tomaž Bratovž, JB, JRE-Slovenija
- Badi, Umag & Philipp Dyczek, Artis, JRE-Austrija
Chefs at sea