Špajza 12. travnja 2024.

JRE proslavio 50. rođendan velikim kongresom u Parizu

JRE
Predstavnici JRE-Hrvatska na kongresu u Parizu
foto: JRE
Udruženje mladih europskih restoratera JRE, proslavilo je svojih prvih pola stoljeća djelovanja. Na velikom okupljanju u Parizu sudjelovala je i udruga JRE-Hrvatska

Međunarodno udruženje restorana JRE - Jeunes Restaurateurs, slavi svoj zlatni jubilej, odnosno 50 godina posvećenosti finoj kuhinji i gastronomskim inovacijama. A veliko slavlje ovo udruženje koje okuplja ponajbolje restorane iz cijele Europe, pa i šire, organiziralo je 7. i 8. travnja u Parizu uistinu nezaboravan događaj - JRE 50 Years Congress.

Više od 180 Michelinovih zvjezdica na okupu

Kongres je okupio više od 500 sudionika, uključujući 400 JRE kuhara i sommeliera, s ukupno više od 180 Michelinovih zvjezdica, koji su predstavljali 16 zemalja. Događaj su svojim prisustvom uveličali i međunarodni partneri, mediji, izlagači te predstavnici najznačajnijih kompanija u svijetu gastronomije.

JRE | Author: JRE JRE 50 Years Congress foto: JRE

Na kongresu u Parizu sudjelovala je i udruga JRE-Hrvatska sa svojim članovima: Lemongarden, Konoba Pelegrini, Konoba Boba, Foša, Navis i Dubravkin put. Drugi dan kongresa okupio je partnere država na market placeu gdje je Hrvatska imala svoju sekciju. Hrvatski partneri koji su sudjelovali na kongresu su: Old pilots, vinarija Coronica, Karlić tartufi, Taman chocolates te maslinova ulja Chiavalon! Najbolje hrvatske proizvode kušalo je više od 500 posjetitelja JRE restorana iz cijeloga svijeta, a sve uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

JRE Hrvatska Možda vas zanima... Lemongarden i Konoba Kala novi su članovi JRE Hrvatska Najave

Povratak kući i širenje izvan Europe

Pod devizom 'povratak kući' JRE se osvrnuo na prvih pet zajedničkih desetljeća vrhunske gastronomije i proslavio ljude koji su omogućili funkcioniranje udruge JRE, uključujući bivše predsjednike i članove. Francuska je zauzela središnje mjesto jer je JRE i osnovan u Francuskoj.

JRE je tijekom kongresa najavio planove za budućnost udruge uključujući širenje izvan Europe i sudjelovanje u raznim održivim projektima.

Održana je i svečana večera koju je pripremilo 5 JRE kuhara: Paolo Casagrande*** iz restorana Lasarte u Španjolskoj, Ana Roš*** iz Hiše Franko u Sloveniji, Enrico Bartolini*** iz Mudeca u Italiji, Tobias Bätz** iz Aure u Njemačkoj i Eveline Wild (svjetska prvakinja u slastičarstvu) iz Der Wilde Edera u Austriji.

JRE | Author: JRE JRE-Hrvatska na kongresu u Parizu foto: JRE JRE | Author: JRE JRE-Hrvatska na kongresu u Parizu foto: JRE

Nagrade najboljima

Dodijeljene su i nagrade JRE 2024 Awards u šest kategorija. Tako je poduzetnik godine (Powered by Mastercard) Enrico Bartolini, restoran Mudec, Italija, dok je kuhar godine (Powered by Pastificio Dei Campi) Alexander Wulf, restoran Troyka, Njemačka. Sommelier godine (Powered by Antinori) je Nina Bratovž, Restaurant JB, Slovenija. Nagradu za održivost (Powered by Swan Hellenic) primio je Stefano Pinciaroli, Restaurant PS, Italija, dok je nagrada za inovaciju (Powered by Carpigiani) otišla u ruke Ryana Blackburna, restoran Old Stamp House, Ujedinjeno Kraljevstvo. Nagradu Okus podrijetla (Powered by Parmigiano Reggiano) dobio je Uwe Machreich, Restaurant Triad, Austrija.

Također, održan je i Chef 2 Chef Summit, čiji je program uključivao majstorske tečajeve, demonstracije, degustacije vina i predstavljanje vodećih proizvođača, inovativnih proizvoda i kulinarskih trendova. 

JRE | Author: JRE JRE-Hrvatska na kongresu u Parizu foto: JRE JRE | Author: JRE JRE-Hrvatska na kongresu u Parizu foto: JRE

JRE-Jeunes Restaurateurs je udruženje mladih restoratera i kuhara s jednim zajedničkim ciljem: podijeliti svoj talent i ljubav prema hrani s pojedincima istomišljenika. Osnovano 1974. godine kao mala francuska udruga, JRE je tijekom godina narastao i postao jedna od najvažnijih udruga mladih ugostitelja i kuhara. Udruga sada ima više od 400 restorana i 160 hotela, raspoređenih u 16 različitih zemalja: Australiji, Austriji, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo . „Never ending passion“, neprekidna strast i težnja za najvišom kvalitetom, temelj su vizije svakog kuhara, partnera i proizvođača koji je član udruge.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.