Najave 30. kolovoza 2017.

Španjolci i Finci na novom izdanju festivala crafta!

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Drugo izdanje jednodnevnog festivala održat će se u dvorištu zagrebačke Močvare u subotu 2. rujna od 13.00 sati pa do kasno u noć, a i ove se godine spajaju tri nezavisne scene - craft pivovare, street food i glazba.

Ako vas i dalje muči pitanje što je to, pobogu – craft pivo, najbolji način da se educirate je posjet BeerYardu ove subote. Ne da ćete na panelima saznati sve o ovom sjajnom internacionalnom pokretu, nego ćete odmah i moći testirati sve što ste saznali!
BeerYard festival, u svojem drugom izdanju održat će se 2.9.2017. u velikom dvorištu Močvare, na istoj lokaciji na kojoj su vrijedni crafteri prošle godine započeli #DoživiHmelj priču.

Craft piva Možda vas zanima... Abeceda craft piva za početnike Špajza

Potaknuti sjajnim prošlogodišnjim komentarima, kako posjetitelja, tako i pivara, ove godine nastavljaju širiti priču, dovode strane pivovare i veći broj domaćih, pouzdanije street food objekte i odlične, široj publici relativno nepoznate, nezavisne bendove različitih glazbenih žanrova.

 | Author: Facebook foto: Facebook

„Sa zadovoljstvom možemo reći da Hrvatsku i dalje trese craft groznica jer se broj ljubitelja craft piva povećava, a ponuda domaćih craftova je sve obilnija. Ista stvar se srećom događa i u susjednim zemljama, što je samo plus cijelom craft pokretu na ovim prostorima.“, naglasila je Alfa i Omega festivala, Miro Šuvak iz pivovare Nova Runda.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL foto: Zarko Basic/PIXSELL

Najveća novost ove godine je da nas očekuju gostovanja stranih pivovara. Naglasak je na Španjolskoj od kuda će se ugostiti njih četiri, dok je peta pivovara iz Estonije, a svi predstavnici pivovara će osobno prisustvovati festivalu, sudjelovati u panelima i odgovarati na pitanja posjetitelja.

 

Možda vas zanima... Ljetni festivali craft piva u Hrvatskoj i regiji! Najave


21 domaća pivovara je trenutno potvrdila dolazak što znači da nas ove godine očekuje preko 25 craft pivovara na festivalu, redom:

5th element
Bad Brewery
Beckers brewery
Bura brew
Crafters
Dubrovačka pivovara
Garden brewery
Križevačka
LAB
Medvedgrad
Mlinarica
Nova runda

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL


Pivionica
Positive brewery
Pulfer
Slawoner
Valens
Varionica
Varoška pivovara
Zeppelin brewery

Zmajska pivovara

Od stranih pivovara sudjeluju:

Balate brewery (Španjolska)
Gar Gar brewery (Španjolska)
Laugar brewery (Španjolska)
Marina brewery (Španjolska)
Sori brewing company (Estonija)

 | Author: Sori Brewing foto: Sori Brewing


Txus Cabrera iz baskijske pivovare Laugar počeo je kuhati kod kuće, uskoro su počeli prodavati prve uratke i na kraju otvorili pivovaru u Gordexoli. Rade piva s karakterom, hrabra, beskompromisna i uvijek na rubu. Posebnu pažnju privlače - njihove etikete...

 | Author: LAUGAR Brewery foto: LAUGAR Brewery

Craft scena u Baskiji malo kaska za Madridom i Barcelonom, ali napredak je sve veći i vidljiviji, pa se nada da ćemo uživati u njihovim pivima EPA! (45 IBU-a ove APE garantiraju gorak aftertaste, iako se radi o malom alkoholnom volumenu), Ostadar (IPA, 90 IBU-a!), Random 88 (chocolate porter) te Aupa Tovarisch (russian imperial stout, 12% ABV i 70 IBU), njihovo najpoznatije pivo...

 | Author: LAUGAR Brewery foto: LAUGAR Brewery


I ove godine, uz craft pivovare, će se predstaviti i craft pubovi Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i ALL IN koji će, između ostalog, za tu priliku točiti piva koja se prethodno još nisu pila u Hrvatskoj.

Prošle godine na festivalu su bila predstavljena 3 edukacijska panela, a s istom praksom nastavljamo i ove godine. U 14 h će početi panel na temu Španjolska pivska scena gdje će sudjelovati sve gostujuće pivovare iz Španjolske, a moderator će biti Marko Ožegović s pivskog portala Pivarium. U 16 h kreće panel s glavnom temom crowdfundinga pivovare u kojem će glavnu riječ imati Pyry Hurula, vlasnik pivovare Sori brewing koja je 2013 godine prikupila oko 500.000,00€ pomoću crowdfunding kampanje bazirane na prodaji udjela u poduzeću. Panel će moderirati urednik Gastro.hr-a Domagoj Jakopović – Ribafish. Na Zadnjem panelu u 18 h, craft pivari će predstaviti nacrt za osnivanje udruge malih nezavisnih pivovara.

 | Author: Sori Brewing foto: Sori Brewing

Pyry Hurula nam je rekao kako je s prijateljem Heikkijem 2013. krenuo s gypsy craftom po Finskoj, a onda su zbog zakona i trošarina odlučili pokrenuti svoju pivovaru - u Estoniji! S motom "Ozbiljno pivo za ne baš ozbiljne ljude" pivovara danas ima kapacitet 450 hektolitara i dvjestotinjak bačava za odležavanje i zrenje, a najviše izvoze u Skandinaviju, Francusku i Nizozemsku. Jedva čekamo prve litre...

Unatoč prošlogodišnjem otkazivanju pojedinih street food objekata, ponudu hrane ove godine planiramo poboljšati s tri street food objekta, koji su nam već potvrdili svoj dolazak:

American bar dollar – Varaždin
Rocket burger – Zagreb
Bistro Franz – Bjelovar


Glazbeni dio festivala čine četiri domaća benda, a svirka počinje od 19:00 sati. Nastupaju:
Dno
ThroaTTwisteR
Pičke vrište
Cojones


After party je u caffe baru Pitch na Šalati od 24 h do jutra! Ulaznice su u pretprodaji 40 kuna do 01.09., a na dan festivala 50 kuna.

Prodajna mjesta su:
Rockmark, Berislavićeva 13
Dirty Old Empire, Tratinska 18
Hop In Craft Beer Bar, Dubravkin put 3
All in, Draškovićeva 31
Valhalla beer bar, Radićeva 25
Horvati, Rudolfa Bićanića 12
Caffe bar Iks, Nova cesta 100


Prije festivala održat će se i Meet the brewer eventi po pubovima u Zagrebu. Na svakom eventu će se predstaviti po jedna od gostujućih pivovara.

U četvrtak, 31.08.2017 u Fakin craft baru će se od 18 h predstaviti pivovara Gar&Gar.
U petak, 01.09.2017 će biti organizirana 3 Meet the brewer eventa:
S početkom u 17 h, u Craft Room-u na Opatovini će biti event s Marina brewery.
U 19 h počinje pivsko druženje sa Sori brewing Company u All Inu u Draškovićevoj.
Zadnji event počinje u 21 h u Hop In craft baru. Tamo će se predstaviti Laugar brewery.Laugar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.