Ako vas i dalje muči pitanje što je to, pobogu – craft pivo, najbolji način da se educirate je posjet BeerYardu ove subote. Ne da ćete na panelima saznati sve o ovom sjajnom internacionalnom pokretu, nego ćete odmah i moći testirati sve što ste saznali!
BeerYard festival, u svojem drugom izdanju održat će se 2.9.2017. u velikom dvorištu Močvare, na istoj lokaciji na kojoj su vrijedni crafteri prošle godine započeli #DoživiHmelj priču.
Potaknuti sjajnim prošlogodišnjim komentarima, kako posjetitelja, tako i pivara, ove godine nastavljaju širiti priču, dovode strane pivovare i veći broj domaćih, pouzdanije street food objekte i odlične, široj publici relativno nepoznate, nezavisne bendove različitih glazbenih žanrova.
„Sa zadovoljstvom možemo reći da Hrvatsku i dalje trese craft groznica jer se broj ljubitelja craft piva povećava, a ponuda domaćih craftova je sve obilnija. Ista stvar se srećom događa i u susjednim zemljama, što je samo plus cijelom craft pokretu na ovim prostorima.“, naglasila je Alfa i Omega festivala, Miro Šuvak iz pivovare Nova Runda.
Najveća novost ove godine je da nas očekuju gostovanja stranih pivovara. Naglasak je na Španjolskoj od kuda će se ugostiti njih četiri, dok je peta pivovara iz Estonije, a svi predstavnici pivovara će osobno prisustvovati festivalu, sudjelovati u panelima i odgovarati na pitanja posjetitelja.
21 domaća pivovara je trenutno potvrdila dolazak što znači da nas ove godine očekuje preko 25 craft pivovara na festivalu, redom:
5th element
Bad Brewery
Beckers brewery
Bura brew
Crafters
Dubrovačka pivovara
Garden brewery
Križevačka
LAB
Medvedgrad
Mlinarica
Nova runda
Pivionica
Positive brewery
Pulfer
Slawoner
Valens
Varionica
Varoška pivovara
Zeppelin brewery
Zmajska pivovara
Od stranih pivovara sudjeluju:
Balate brewery (Španjolska)
Gar Gar brewery (Španjolska)
Laugar brewery (Španjolska)
Marina brewery (Španjolska)
Sori brewing company (Estonija)
Txus Cabrera iz baskijske pivovare Laugar počeo je kuhati kod kuće, uskoro su počeli prodavati prve uratke i na kraju otvorili pivovaru u Gordexoli. Rade piva s karakterom, hrabra, beskompromisna i uvijek na rubu. Posebnu pažnju privlače - njihove etikete...
Craft scena u Baskiji malo kaska za Madridom i Barcelonom, ali napredak je sve veći i vidljiviji, pa se nada da ćemo uživati u njihovim pivima EPA! (45 IBU-a ove APE garantiraju gorak aftertaste, iako se radi o malom alkoholnom volumenu), Ostadar (IPA, 90 IBU-a!), Random 88 (chocolate porter) te Aupa Tovarisch (russian imperial stout, 12% ABV i 70 IBU), njihovo najpoznatije pivo...
I ove godine, uz craft pivovare, će se predstaviti i craft pubovi Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i ALL IN koji će, između ostalog, za tu priliku točiti piva koja se prethodno još nisu pila u Hrvatskoj.
Prošle godine na festivalu su bila predstavljena 3 edukacijska panela, a s istom praksom nastavljamo i ove godine. U 14 h će početi panel na temu Španjolska pivska scena gdje će sudjelovati sve gostujuće pivovare iz Španjolske, a moderator će biti Marko Ožegović s pivskog portala Pivarium. U 16 h kreće panel s glavnom temom crowdfundinga pivovare u kojem će glavnu riječ imati Pyry Hurula, vlasnik pivovare Sori brewing koja je 2013 godine prikupila oko 500.000,00€ pomoću crowdfunding kampanje bazirane na prodaji udjela u poduzeću. Panel će moderirati urednik Gastro.hr-a Domagoj Jakopović – Ribafish. Na Zadnjem panelu u 18 h, craft pivari će predstaviti nacrt za osnivanje udruge malih nezavisnih pivovara.
Pyry Hurula nam je rekao kako je s prijateljem Heikkijem 2013. krenuo s gypsy craftom po Finskoj, a onda su zbog zakona i trošarina odlučili pokrenuti svoju pivovaru - u Estoniji! S motom "Ozbiljno pivo za ne baš ozbiljne ljude" pivovara danas ima kapacitet 450 hektolitara i dvjestotinjak bačava za odležavanje i zrenje, a najviše izvoze u Skandinaviju, Francusku i Nizozemsku. Jedva čekamo prve litre...
Unatoč prošlogodišnjem otkazivanju pojedinih street food objekata, ponudu hrane ove godine planiramo poboljšati s tri street food objekta, koji su nam već potvrdili svoj dolazak:
American bar dollar – Varaždin
Rocket burger – Zagreb
Bistro Franz – Bjelovar
Glazbeni dio festivala čine četiri domaća benda, a svirka počinje od 19:00 sati. Nastupaju:
Dno
ThroaTTwisteR
Pičke vrište
Cojones
After party je u caffe baru Pitch na Šalati od 24 h do jutra! Ulaznice su u pretprodaji 40 kuna do 01.09., a na dan festivala 50 kuna.
Prodajna mjesta su:
Rockmark, Berislavićeva 13
Dirty Old Empire, Tratinska 18
Hop In Craft Beer Bar, Dubravkin put 3
All in, Draškovićeva 31
Valhalla beer bar, Radićeva 25
Horvati, Rudolfa Bićanića 12
Caffe bar Iks, Nova cesta 100
Prije festivala održat će se i Meet the brewer eventi po pubovima u Zagrebu. Na svakom eventu će se predstaviti po jedna od gostujućih pivovara.
U četvrtak, 31.08.2017 u Fakin craft baru će se od 18 h predstaviti pivovara Gar&Gar.
U petak, 01.09.2017 će biti organizirana 3 Meet the brewer eventa:
S početkom u 17 h, u Craft Room-u na Opatovini će biti event s Marina brewery.
U 19 h počinje pivsko druženje sa Sori brewing Company u All Inu u Draškovićevoj.
Zadnji event počinje u 21 h u Hop In craft baru. Tamo će se predstaviti Laugar brewery.Laugar